26 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

13 yaşında bir semazen

Eskİşehİr’de 13 yaşındaki semazen, yaptığı sema ile izleyenleri kendine hayran bıraktı. Genç semazenin sema gösterisinde ağabeyi de ney çaldı.

Eskişehir Mevlevihane Kültür Derneği’nin düzenlediği ve Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi’nde yapılan sema gösterisinde 13 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Kudsi Soner Kenarda yaptığı sema gösterisi ile izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Babası eski bir semazen olan ve şimdi ise ney ve değişik argümanların ustalığını yapan genç semazen 10 yaşından beri Türkiye’nin değişik yerlerinde sema gösterisi yapıyor. Genç semazen semada kendinden geçerek dönerken ağabeyi Yavuz Kenarda ise kardeşine ney üflüyor.

26.07.2010


 

Caddeye duvar ördü

Rize’de, binasının ruhsatı yenilenmeyen ve arsası üzerine yol yapıldığını öne süren bina sahibi, caddenin bir bölümüne duvar ördü.

Rize’nin Güneysu ilçesi Merkez Mahallesi Yusuf Hoca Caddesi’nde binası bulunan Vahdet Erdoğan (63), Erdoğan’ın ördüğü duvar, hem yayaların ve hem de araçların geçişinde aksaklıklara sebep oluyor. Gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır yolun kendi arsasından geçirildiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi: ‘’Binamızı 1990 yılında yaparken inşaatı yoldan 5,5 metre geride yaptık. Hiçbir şekilde arsa için kamulaştırma bedeli istemedik. Ancak belediye yaptığı değişikliklerle şimdi süresi dolan binamıza ruhsat vermiyor. Uzun zamandır sorunun çözümünü bekliyorum. Girişimlere rağmen, sonuç alamayınca Rize Tapu Kadastro Müdürlüğü ekiplerine kesin nokta tesbiti yaptırdım. Tutanak tutturarak inşaat izni alıp, duvar örmeye başladım. Tek isteğim sorunun çözülmesi. Binamıza ruhsat verildiği an duvarı hemen kaldırmaya hazırız.’’

26.07.2010


 

Kars evleri yenileniyor

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Kars’ta tarihî binaların restorasyon çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Projeye alınan tarihî binalarda incelemelerde bulunan Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Kars’ta bulunan tarihî binalar ahşap balkon yapılarıyla büyük değeri olan binalardır. Kültür Bakanlığı’na bu tarihî binaların yazısını yazdık. Vali Ahmet Kara da gerekli girişimleri yaparak restorasyon ve para yardımı talep etti ve proje yardımları kabul edildi” dedi. Restorasyonu tamamlanacak binalarda insanların oturabileceklerini de kaydeden Doğanay “Kars evlerini, kendisini gösterecek bir hale getireceğiz. 2010 yılı içerisinde bu çalışmaları bitirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

26.07.2010


 

Yöresel yemekler yarıştı

Gümüşhane’de bu yıl 17.’si düzenlenen Uluslararası Kuşburnu-Pestil Kültür ve Turizm Şenlikleri kapsamında yöresel yemek yarışması düzenlendi.

Geçen yıla oranla katılımın yoğun olduğu yarışmada Gümüşhane yöresine ait birbirinden güzel yemeklerin tadına bakan jüri üyeleri karar vermekte zorlandı.

26.07.2010


 

Mersin Balığı koruma altına alınacak

Neslİ tükenme tehlikesinde olan Mersin balıkları için Sakarya’nın Karasu ilçesinde çalıştay yapıldı. Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği, (MERKODER) ve Karasu Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Nesli Tükenme Tehlikesindeki Mersin Balıklarını Tanıtım Çalıştayı’ Şehit Üsteğmen İbrahim Abonoz Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Mersin balıklarının azalmasındaki ana sebeplerden birinin yumurtlama göçlerinin nehirler üzerindeki baraj ve setlerle engellenmesi olduğuna dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Memiş, “Mersin balıklarının sularımıza yeniden kazanımı için balıkların ve çevrenin korunmasına yönelik özellikle kamu idaresinin, yerel halkın, sivil toplum örgütlerinin eğitim ve bilinçlendirilme çalışmalarına bir an önce hız vermeliyiz. Bu balıkların Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak ve Çoruh Nehirlerindeki doğal yumurtlama alanları acilen belirlenerek rehabilitasyona tabi tutulmalı” diye konuştu.

26.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.