31 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Risâle tercümeleri devam ediyor

BÜTÜN Bütün dünyada olduğu gibi Endonezya’da da Risâle-i Nur tercümeleri devam ediyor.

Risâle-i Nur Külliyatından ‘Sözler’in tercümesine devam edilirken, bir yandan da tashihatının yapıldığı öğrenildi. Bu hafta tercümesi ve tashihatı biten ‘Mi'rac Risâlesi’ ilk olarak 2 bin adet basıldı. Endonezya’da Mi'rac ile ilgili faaliyetler yaklaşık bir ay kadar sürmekte. Böylece Mi'rac’ın gündemde olduğu bir dönemde Mi'rac Risâlesi okuyucuyla buluşmuş oldu. Endonezya Nur Talebelerinden alınan bilgilere göre, Ramazan’ın yaklaşması hasebiyle bin adet Ramazan Risâlesi’nin Endonezya Dili’nde önümüzdeki hafta bastırılıp dağıtılacak. Muhammed Zorlu

31.07.2010


 

BM’den İsrail’e: Ablukayı kaldır

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, İsrail’den Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukaya son vermesini istedi.

BM İnsan Hakları Komitesince yayımlanan bildiride, işgal altında kalan bölgelerde yaşayan Filistinlilerin, İsrail’in yerine getirmeyi kabul ettiği ana insan hakları anlaşmasında öngörülen haklardan yararlanmasının güvence altına alınması da talep edildi.

Bildiride ayrıca, ülkede terörist olduğundan şüphelenilen kişilere yönelik yapılan yargısız infazlara son verilmesi, işkencenin yasadışı ilan edilmesi, işgal altındaki bölgelerde yeni yerleşimler kurulmasının önlenmesi ve bölgedeki bazı yerleri başka bölgelerden ayırmak amacıyla duvar inşa edilmesi uygulamasına son verilmesi gibi istekler de yer aldı. İsrail’in Gazze’ye yardım götüren filoya yaptığı, ölümlerle sonuçlanan baskına da değinilen bildiride, İsrail ordusunun yaptığı baskın hakkında soruşturmada bulunmak üzere delil toplamakla görevli bağımsız bir heyetin ülkeye davet etmesi tavsiyesi de yer aldı. Gözlemciler, BM İnsan Hakları Komitesinin hiçbir bağlayıcılığı bulunmayan tavsiyelerinin, 31 Mayısta 9 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan baskın sırasında ne olduğunu açıklaması için İsrail’e yöneltilen baskıları artırdığına dikkati çekiyor.

31.07.2010


 

ABD’deki Ermenilerden Türkiye’ye tazminat dâvâsı

ABD'de Ermeniler, 1915 olaylarında mülklerine el konulduğu iddia edilenlerin varislerine tazminat talebiyle Türkiye devleti, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası’na karşı dâvâ açtı. Dâvâ, ABD’de Ermeniler’in en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Los Angeles’ta, Garbis Davouyan ve Hrayr Turabian adlı iki Amerikalı Ermeni hukukçu adına açıldı. Uluslar arası hukuk ve insan hakları ihlâli, haksız kazanç iddialarında bulunulan dâvâda, Ermeniler’den alındığı öne sürülen toprak, bina, işyeri, banka mevduatı, mülk ve değeri “paha biçilemez” olarak nitelendirilen, şu sırada Türkiye’deki bazı müzelerde bulunan bazı dinî ve tarihî eserler için tazminat talep ediliyor.

31.07.2010


 

Gizli gerçeklerin ağır sonuçları olur

Abd Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan savaşına ilişkin gizli bilgi ve belgelerin internete düşmesinin, Amerikan askerleri ve müttefikleri için ağır sonuçları olabileceğini söyledi.

Gates, konuyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, sözkonusu belgelerin sızdırılmasının, insanların hayatlarına mal olabileceğini belirterek, Federal Soruşturma Bürosundan (FBI), yapılan soruşturmaya yardım etmesini istediğini ve askerî belgelerin yeniden sızdırılması olasılığını azaltmak için hassas bilgi sahasına girişin sınırlandığını kaydetti. Robert Gates, belgelerin sızdırılmasının, potansiyel olarak Amerikan askerleri, ABD’nin müttefikleri ve Afgan ortakları için tehlikeli ve ağır sonuçları olduğunu ifade ederek, bu olayın, aynı zamanda dünyanın önemli bir bölgesindeki itibarlarını ve ilişkilerini zedeleyebileceğini bildirdi. ABD Savunma Bakanı, en büyük endişesinin, Afganlar ve diğer müttefiklerinin, ABD’nin onların sırlarını gizleyeceğine artık güvenmemeleri olacağını belirterek, ‘’Hatırı sayılır biçimde onarma çalışması yapmamız gerekecek’’ dedi.

31.07.2010


 

Pakistanlılar ABD’yi düşman görüyor

HER 10 Pakistanlıdan 6’sının, Washington yönetiminin bu ülkeye yaptığı milyarlarca dolarlık yardımlara rağmen ABD’yi düşman olarak gördüğü bildirildi.

Pew Araştırma Merkezinin yaptığı ankete göre, Pakistanlılar, radikallerin, ülkenin kontrolünü ele geçirmesinden daha az endişe ediyor, Pakistanlıların yüzde 64’ü, ABD ile ilişkilerin iyileşmesini dilerken, yine Pakistanlıların üçte ikisi, komşu ülke Afganistan’daki Amerikan askerlerinin buradan çıkmasını istiyor. Ankete katılan her 10 Pakistanlıdan yaklaşık 6’sı, ABD’yi düşman olarak tanımlarken, yine her 10 Pakistanlıdan sadece biri bu ülkeyi ortak olarak görüyor. Pew’in anketine göre, Pakistanlıların yüzde 93’ü, ülkelerinde ABD’ye ait insansız uçaklarla yapılan saldırılar için ‘’kötü birşey’’ derken, yüzde 90’ı, bu saldırıların çok sayıda masum insanın ölümüne neden olduğunu düşünüyor, yüzde 49’u da bunların Pakistan hükümetinin onayı dışında yapıldığını söylüyor.

31.07.2010


 

Pakistan’daki selde 300 ölü var

PAKİSTAN'DA şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 300’ü aştı.

Yetkililer, ölü sayısının 313’e çıktığını belirtti. Nehirlerin taşmasına, toprak kaymalarına ve köylerin sular altında kalmasına yol açan felâketten, en çok ülkenin kuzeybatı bölgelerinin etkilendiği bildirildi. Bu bölgelerde ölü sayısının 291 olduğu, Peşaver’le başşehir İslamabad arasındaki yolun kapandığı kaydedildi. Pakistan’ın Keşmir bölgesinde de en az 22 kişinin vefat ettiği ifade edildi. Çok sayıda kişinin kayıp olduğu, bu yüzden ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

31.07.2010


 

Esad ve Abdullah’tan Türkiye’ye övgü

suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, Türkiye’nin Filistin meselesindeki “onurlu tutumunu övdüğü” belirtildi.

Resmî haber ajansı SANA’nın haberine göre, Şam temaslarına dün başlayan Kral Abdullah, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile 3 kez biraraya geldi. İki liderin görüşmelerinde, “Arapların mevcut durumu, yüzyüze kaldıkları meydan okumalar ve işgal edilmiş Filistin toprakları, Arap dünyasında dayanışmayı ve desteği güçlendirecek mekanizmaların oluşturulmasını teşvik etmektedir” değerlendirmesi yapıldı. “Filistin halkının çıkarları doğrultusunda, Filistin ulusal bütünlüğünün sağlanmasının önemi” konusunda mutabık kalan Esad ve Kral Abdullah, “Türkiye’nin Filistin’e destek olmak ve Gazze Şeridi’ndeki İsrail ablukasının kırılması için üstlendiği onurlu tutumu” övdü. Gazze’ye insanî yardım taşıyan özgürlük filosuna “korsanca saldırı düzenleyen İsrail’in cezalandırılması için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini” belirten iki lider, “uluslar arası toplumun sorumluluk alarak İsrail’e Gazze’deki ablukasını bir an önce kaldırması, yerleşim politikasına son vermesi yönünde baskı uygulaması” çağrısında bulundu.

31.07.2010


 

Türkiye gönül kazanıyor

Kimse Yok Mu Derneği, Türkiye’den binlerce kilometre uzaktaki Sudan’da yaptığı yardım faaliyetleriyle gönülleri kazanıyor.

SUDAN'IN Güney Darfur bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkiler giderek güçleniyor. Başta Kimse Yok Mu Derneği olmak üzere Türk yardım kuruluşlarının geniş yardım faaliyetlerinde bulundukları, Kızılay’ın bir hastane kurduğu ve Türk iş adamlarının da yatırım yapmaya başladığı bölgeyle ilişkiler, dört Türk milletvekilinin bölgeye gerçekleştirdiği ziyaretle pekişti. Kimse Yok Mu’nun davetlisi olarak Salı günü Sudan’ın başşehri Hartum’a, ertesi gün de Güney Darfur’un başşehri Nyala’ya gelen vekiller, bazı resmî ziyaretler gerçekleştirdi. Milletvekilleri, Güney Dayfur Eyaleti Meclisi’nde yaptıkları görüşmelerde ilişkileri geliştirmeye kararlı ve istekli olduklarını ifade etti. Darfurlu yetkililer de benzer istekleri olduklarını dile getirirken, Güney Darfur Eyaleti Meclis Başkan Yardımcısı Faysal Ahmet Nur, Türkiye meclisi ile kardeş meclis olmak istediklerini söyledi.

31.07.2010


 

Rusya yanıyor

RUSYA'DA aşırı sıcaklar yüzünden Moskova’nın güney ve doğusunda turbalık alanlarda çıkan yangınlar köyleri yok ederken, ölü sayısının 15’e yükseldiği bildirildi.

Yetkililer, son günlerdeki yangınların 90 bin hektarlık alana yayıldığını belirterek, Haziran ayının ortasından beri devam eden aşırı sıcak havalar yüzünden tarlaların ve ormanların kuruduğunu, bu yılki ekinlerin büyük kısmının yok olduğunu kaydettiler. Rusya’nın Varonej, Nijni Novgorod ve Moskova bölgelerindeki yangınlarda binden fazla ev kül oldu, 2 binden fazla insan evsiz kaldı. Moskova’nın 475 kilometre güneyindeki Varonej şehrinde bir hastanedeki 900 hasta ile 12 yaz kampında bulunan 2 bin çocuk acil olarak tahliye edildi. Varonej’de dumanlar sokakları kaplarken, itfaiye ekipleri karadan ve havadan yangını kontrol atlına almaya çalışıyor. Moskova’nın dış bölgesindeki orman yangınları da önceki gece şehrin kenarına kadar gelirken, itfaiye ekipleri yoğun çabalar sonucu alevleri kontrol altına aldı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Nijni Novgorod kenti yakınında 341 evin kül olduğu Verhnyaya Vereya Köyünü ziyaret ederek, “Kıştan önce bütün evler onarılacak. Köyün yeniden inşa edileceği konusunda söz veriyorum” dedi. Putin, yangında zarar gören ailelere 200 bin ruble (10 bin TL) maddî yardımda bulunacağını da söyledi. Yerel yetkililerden kurtarma çalışmalarını arttırmalarını isteyen Putin, “Bu bölgelerdeki durum dün kötüleşti. Acil tedbirler almak zorundayız” dedi.

31.07.2010


 

Irak soruşturmasında istihbarat şüphesi

IRAK savaşı döneminde İngiltere Başbakan Yardımcısı olan John Prescott, 2003 yılında Irak savaşına gidilme sebebi olan Saddam Hüseyin’in kitle imha silâhlarına sahip olduğu istihbaratı konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

Prescott, emekli bürokrat Sir John Chilcot başkanlığındaki heyetin yürüttüğü, Irak savaşına girme nedeniyle savaştan sonraki politikaların masaya yatırıldığı “Irak Soruşturması” kapsamında bugün ifade verdi. Saddam’ın kitle imha silâhlarına sahip olduğu istihbaratının “çok sağlam bir istihbarat olmadığını” söyleyen Prescott, ancak bunun aksini ispatlayacak bir şeyin de bulunmadığını ifade etti. Prescott ayrıca Amerikalı yetkililerin 11 Eylül 2001 saldırılarının hemen ardından Irak’a yönelik askeri bir harekat konusunda kararlı olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “ABD’yi 11 Eylül saldırılarından birkaç gün sonra ziyaret ettiğimde, ABD’nin o dönemdeki başkan yardımcısı Dick Cheney ve bazı senatör arkadaşlarımla bir araya geldim. Onları Irak’ın bitirilmemiş bir iş olduğunu ve bu işin halledilmesi gerektiğini konuşurken bulduğumda çok şaşırdım. Bizimle ya da bizsiz girmeyi planladıkları açıktı.”

31.07.2010


 

Çin, AB’nin İran’a yeniyaptırımlarını onaylamıyor

ÇİN, Avrupa Birliği’nin (AB) İran’a yeni yaptırım kararını onaylamadığını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ciang Yu, bakanlığın internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, AB’nin İran’a tek taraflı yaptırımlarını onaylamadıklarını, Tahran’ın nükleer yakıt takası konusunda müzakerelere koşulsuz dönme önerisindense memnuniyet duyduklarını belirtti. Ciang, tüm ilgili tarafların diplomatik çözümü destekleyeceğini ve İran’ın nükleer meselesini uygun bir şekilde diyalog ve müzakerelerle çözeceğini umduklarını ifade etti. Sözcü, İran’ın, Tahran’daki bir reaktör için yakıt takası yapılması konusunu görüşme önerisinin, “nükleer soruna görüşmeler yoluyla çözüm bulunması” çabalarına yardımcı olmasını ümit ettiğini de kaydetti.

31.07.2010


 

BİR ŞEHADET BİR HİDAYET

İrlanda doğumlu olmasına rağmen, ailesi insanî yardım kurumlarında çalıştığı için Batı Afrika ve Latin Amerika’da büyüdüğünü ifade eden Butlerly, “Son 9 yılımı Filistin’de ve mülteci kamplarında geçirdim. Çünkü, Filistin’in özgürlük mücadelesine inanıyorum. Dünyanın her tarafından insanların Filistin’in haklı özgürlük mücadelesine destek vermesi gerektiğine inanıyorum’’ diye konuştu.

ŞEHİT KARDEŞLERİMİZ ÖRNEK OLDU

Butlerly, İslâm toplumunda gördüğü inanç, olgunluk, onur, misafirperverlik ve gücün Müslümanlığı seçmesi için etkileyici bir ilham kaynağı olduğuna dikkati çekerek, “Uzun yıllardır kendimi İslâm dinine yakın hissediyordum. Fakat Mavi Marmara gemisinde şehit olan Türk kardeşlerimiz bu topluluğa katılmam için bana örnek oldular” dedi.

Filistin’in yanında olmak insanî bir sorumluluktur

İRLANDALI aktivist Cueeva Butlerly, Gazze’ye yardım götüren gemilere İsrail tarafından düzenlenen saldırıda vefat eden Furkan Doğan’ın ailesini ziyaret etmek için geldiği Kayseri’de Müslüman olarak ‘’Ayşe’’ adını aldı. Butlerly, Furkan Doğan’ın Talas ilçesindeki mezarını ziyareti sırasında Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman oldu. Daha sonra İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfı Kayseri Şubesi’ni ziyaret eden Butlerly, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, son 9 yıldır Filistin, Irak ve Lübnan’daki mülteci kamplarında gönüllü olarak çalıştığını söyledi. İrlanda doğumlu olmasına rağmen ailesi insani yardım kurumlarında çalıştığı için Batı Afrika ve Latin Amerika’da büyüdüğünü ifade eden Butlerly, ‘’Son 9 yılımı Filistin’de ve mülteci kamplarında geçirdim. Çünkü, Filistin’in özgürlük mücadelesine inanıyorum, intifadaya inanıyorum. Dünyanın her tarafından insanların Filistin’in haklı özgürlük mücadelesine destek vermesi gerektiğine inanıyorum. Ben de batıdan biri olarak bu mücadeleye katılmanın insani bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum’’ diye konuştu.

Butlerly, İslâm toplumunda gördüğü inanç, olgunluk, onur, misafirperverlik ve gücün Müslümanlığı seçmesi için etkileyici bir ilham kaynağı olduğuna dikkati çekerek, ‘’Uzun yıllardır kendimi İslâm dinine yakın hissediyordum. Fakat Mavi Marmara gemisinde şehit olan Türk kardeşlerimiz Furkan, Ali Haydar, Cevdet, Nejdet ve diğer kardeşlerimiz bu topluluğa katılmam için bana örnek oldular. Böylece hepimiz kardeş, aynı toplumun ve insanlığın parçası olabiliriz. Yaptığım seçimi iki seviyede görüyorum. Birincisi ruhanî boyutu, ikincisi de politik yönü ki; bu Batı dünyasındaki İslamafobi ile mücadele gerekliliğidir” dedi.

31.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.