01 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

‘Sanat Limanı’nda 4 yeni sergi açıldı

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından gerçekleştirilen ‘’Kader Denizi’’, ‘’Japonya’ya Avrupa Bakışı’’, ‘’Aramızdaki Mekân’’ ve ‘’Yunanistan’da Mimarî Paralellikler: 19. Yüzyıl Geleneğinden 21. Yüzyıl Değişikliğine’’ isimli 4 sergi açıldı.

Sanat Limanı’ndaki sergilerin açılışında konuşan ajansın Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, yola çıktıkları günden bu yana İstanbul’a kalıcı san'at merkezleri bırakmak için uğraştıklarını belirtti. Avdagiç, bu amaç doğrultusunda ilerlerken önlerine çıkartılan türlü engellere rağmen yılmadıklarını vurgulayarak, ‘’İstanbul’dan aldığımız enerjiyle üretmeye devam ediyoruz. Sanat Limanı bu üretimin en güzel örneklerinden biri. Boğazın sularının yamacında toplumun her kesiminden insanı san'atla buluşturan eşsiz bir merkez’’ dedi.

Avdagiç, san'at sergileri için 19 Haziran’da ‘’Sanat Limanı’’ adıyla açtıkları mekânın kamusal sergi alanı modelinin en başarılı örneklerinden biri olarak gösterildiğini belirterek, Sanat Limanı’nın hız kesmeyen trafiğiyle 4 yeni sergiye daha ev sahipliği yapmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra, Ağustos-Eylül aylarında izlenebilecek olan 4 serginin farklı ilgi alanlarına sahip izleyicilere hitap ettiğini dile getirdi.

Madra, Yunanistan’dan gelen mimarî muhtevalı serginin, geleneksel mimarinin postmodern şehir dokusu içindeki anlamını, işlevini ve estetiğini sorguladığını belirterek, bu açıdan izleyicinin İstanbul ile ilgili sorunlar ve çözümler izleyebileceğini ifade etti. Japonya yılı dolayısıyla izleyicinin Japonya’yı 3 Avrupalı ve bir Türkiyeli fotoğrafçının gözünden tanıma fırsatı bulabileceğini anlatan Madra, Mehmet Günyeli ve Bejan Matur’un fotoğraf ve şiir iş birliğinin ise bugünün en trajik sorunu olan kaçak göçmen konusunu san'at aracılığıyla gündeme taşıdığını belirtti.

Madra, bu toplumsal muhtevalı sergilere Eleni Kotsoni, Çağrı Saray ve Raziye Kubat’ın yerleştirmesinin, çağdaş san'at üretimi olarak katıldığını vurgulayarak, Sanat Limanı’nın İstanbul 2010 AKB Ajansı’na gelen uluslar arası sergi projelerini sunmaya devam edeceğini kaydetti.

‘’Japonya’ya Avrupa Bakışı’’ ve ‘’Kader Denizi’’ sergisi 29 Ağustos’a kadar san'atseverler tarafından gezilebilecek. ‘’Aramızdaki Mekân’’ ve ‘’Yunanistan’da Mimari Paralellikler’’ isimli sergiler de 19 Eylül’e kadar açık kalacak.

SANAT LİMANIHAKKINDA

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul’da gerçekleşecek sergilerin mekân ihtiyacını karşılamak üzere Ulaştırma Bakanlığı’nın tahsis ettiği Denizcilik İşletmeleri’nin Tophane’deki binalarından Antrepo 5’i İstanbul 2010 AKB SANAT LİMANI adıyla hizmete sunuyor. SANAT LİMANI, kamuya ait bir mekânda kalıcı nitelikte bir sergi merkezi modeli sunuyor. SANAT LİMANI yerli ve yabancı sanatçılar ve izleyiciler için İstanbul 2010 sürecinde bir bilgi, iletişim ve buluşma yeri olma işlevini de taşıyor.

01.08.2010


 

Sanatçıların gözüyle Merzifon

TARİHTE birçok medeniyle ev sahipliği yapan Samsun’un Canik ilçesinde, ‘Canik Sancağı’ adıyla ilçenin dünü ve bugününün resmedileceği sergi düzenlenecek.

Merzifon Haftası faaliyetleri kapsamında bir süre önce Merzifon ilçesine Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 14 ressam ‘Sanatçıların Gözüyle Merzifon’ adlı resim sergisi açtı. Merzifon’un tarihi ve tabiî güzelliklerini resmeden ressamlar, birbirinden güzel eserleri 11. Geleneksel Merzifon Haftası faaliyetleri kapsamında açılan sergide sergiledi. Serginin açılışına Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Merzifon Belediye Başkanı Mehmet Kadri Aydınlı, il ve ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Serginin açılışını protokol üyeleriyle birlikte yapan Başkan Genç, sergiyi gezdi. Eserleri çok beğenen Genç, Türkiye’nin önemli ressamlarının maharetli ellerinden tuvale yansıyan eşsiz eserleri görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Canik Belediyesi olarak daima kültür ve san'atı desteklediklerini ifade eden Başkan Genç, “Karadeniz’de eşi benzeri olmayan kültür yatırımları ile san'ata ve san'atçıya tam destek veriyoruz. San'atın her dalında aktif rol alıyoruz. Öyleki önümüzdeki günlerde Canik Kültür Merkezi’nde, Canik sancağı olarak tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçemizin dünü ve bugünün resmedileceği geniş kapsamlı bir resim sergisi düzenleyeceğiz. Ressam Meltem Babaoğlu’nun organizasyonunda gerçekleşecek resim sergimizde ‘Canik Sancağı’ ruhu yaşatılacak.” şeklinde konuştu. Ressamların resim atölyesini de ziyaret eden Başkan Genç, ressam Adil Ocak’a teşekkür plâketi verdi.

01.08.2010


 

Halil İnalcık’a Bursa Fahri Hemşehrilik Beratı verildi

BURSA’NIN tanıtımına önemli katkı sağlayan Prof. Dr. Halil İnalcık, Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Fahri Hemşehrilik Beratı’ ile ödüllendirildi.

Osmanlı ve Türk tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla alanında otorite olarak kabul edilen ve bugüne kadar 300’e yakın makale ile 26 kitabı kaleme alan tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’a, Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi dolayısıyla Heykel’deki tarihî binada tören düzenlendi. Törene, Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile diğer yetkililer katıldı. Başkan Altepe, törende yaptığı konuşmada, ‘hocaların hocası’ olarak nitelendirdiği Halil İnalcık’ın alanında otorite olduğunu vurguladı.

01.08.2010


 

Bediüzzaman Camii yükseliyor

İstanbul’da, Bediüzzaman Said Nursî’nin adını taşıyan ilk cami Bağcılar Demirkapı Mahallesinde yapılıyor.

Bediüzzaman Said Nursî Derneği tarafından yapımına başlanan cami, Dernek Başkanı Abdulbari İnan ve Yönetim Kurulu Üyesi Şefik Karataş’ın gayretleri ile belli bir noktaya ulaştı. Maddî imkânsızlık sebebiyle yapımı geciken caminin bir an önce faaliyete geçmesi için vatandaşlardan yardım beklediğini belirten Dernek Başkanı, “Ne mutlu bana ki, Allah böyle bir ismi taşıyan caminin yapımına başlamayı nasip etti” dedi. Bağcılar Belediyesi’nin yardımlarından çok memnun kaldığını ifade Abdulbari İnan, yardımlar gelirse caminin yapımının kısa sürede biteceğini söyledi. Müftülükten onayı alınan camide, 650 kişi rahatlıkla namaz kılabilecek.

MUSTAFA GÜNEŞ-İSTANBUL

01.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.