02 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Filistin, Obama’ya barış planı sunmuş

Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Filistin yönetiminin ABD Başkanı Barack Obama hükümetine, bütün önemli konuları içeren geniş kapsamlı bir barış planı sunduğunu söyledi.

Erekat, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Filistin yönetiminin tüm detayları içeren teklifinin, İsrail ile çatışmayı sonlandıracak ve aynı zamanda tüm Filistin taleplerini çözebilecek bugüne kadarki en iyi teklif olduğunu ifade etti. Saib Erekat, “Bu planı iki ay kadar önce Obama’nın Ortadoğu temsilcisi George Mitchell’e sunduk. O da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya iletecekti, ama henüz bu konuda herhangi bir cevap almış değiliz” dedi.

Erekat, Mitchell’e sınırlar, Kudüs, mülteciler, su ve güvenlik gibi iki taraf arasında nihai çözüm bekleyen önemli konularda Filistin tarafının konumunu net bir şekilde belirten haritalar ve belgeler de verdiklerini söyledi. Filistinli Başmüzakereci, sundukları planın, eski Başbakan Ehud Olmert döneminde sunulanlarla benzerliği olup olmadığı konusundaki bir soruya karşılık, “Ne sunulduğu konusunda fazla detaya giremem, ama bu plan o dönemde sunulanlardan da fazlasını önermektedir. Ebu Mazen (Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas), bu belgelerde geçmişte Olmert’e verdiklerinden daha fazlasını sunmaktadır. Ebu Mazen, barışa ulaşma konusunda daha büyük adımlar atmıştır” cevabını verdi.

Bu yılın başlarında Erekat, Avrupalı diplomatlara bir belge dağıtmıştı. Bu belgede, Filistin yönetiminin o dönemde Olmert’e, İsrail’in halihazırda Batı Şeria’daki toprakların yüzde 1,9’unu bünyesine katmasına imkan verecek bir takas önerdiği belirtiliyordu. Söz konusu belgelerde, Filistin yönetiminin 10 yıl süreyle, her yıl 15 bin Filistinli mültecinin dönmesine izin verilmesi yolundaki İsrail önerisini de kabule niyetli olduğu kaydediliyordu. Daha sonra yayımlanan bazı haberlerde, Filistin yönetiminin yüzde 2,3 ila yüzde 3,8 oranlarında toprak takaslarına razı olduğu öne sürülmüştü.

DOĞRUDAN GÖRÜŞMELER AĞUSTOS

ORTASINDA BAŞLAYABİLİR

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu haftalık olağan kabine toplantısının açılışındaki konuşmasında, Filistin tarafı ile doğrudan görüşmelerin bu ayın ortalarında başlayabileceğini söyledi. Netanyahu, Arap Birliği’nin İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan görüşmelere destek çıkmasının ardından, Filistinliler ile doğrudan görüşmelerin başlatılması için ortamın çok uygun olduğunu vurgulayarak, “Güvenlik düzenlemelerini en temel koşul olarak muhafaza ederken, Ebu Mazen’i doğrudan görüşmeleri başlatmaya ve uluslararası toplumun çağrısını kabul etmeye çağırıyorum” dedi. Binyamin Netanyahu, Filistin yönetiminin sunduğu barış planına atıfta bulunarak da, “Filistin tarafından herhangi bir plan almadığını” belirtti. İsrail Başbakanı Netanyahu, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde süresi Eylül ayının sonuna doğru biten inşaat yasağı konusundaysa “henüz bir değişikliğin söz konusu olmadığını” dile getirdi.

02.08.2010


 

Pakistan sele teslim

Pakistan’ın kuzeybatısını vuran muson yağmurlarının neden olduğu sellerde can kaybı sayısının 1300’ü, selden etkilenenlerin sayısının da bir milyonu geçtiği bildirildi. Ulusal Afet Yönetim Kurumu, eyaletteki otobanların 90’dan fazla noktasında hasar meydana geldiğini ve 58 ana yolun ulaşıma kapandığını kaydetti.

Pakistan sele teslim Ulusal Afet Yönetim Kurumu (NDMA), farklı bölgelerden gelen yeni bilgilerle can kaybı sayısının 1300’ü aştığını, 100’den fazla kişinin de hâlâ kayıp olduğunu açıkladı. Açıklamada ayrıca, eyaletteki otobanların 90’dan fazla noktasında hasar meydana geldiği, 58 ana yolun ulaşıma kapandığı kaydedildi.

Bu arada, Hayber-Paktunva eyalet hükümeti, afet bölgelerinden bu yıl vergi alınmayacağını duyurdu. Muson yağmurlarının vurduğu Pencap ve Beluçistan eyaletlerinin hükümetleri de, çiftçilerin tarım kredi borçlarının erteleneceğini ve bazı borçların silineceğini bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) de, dün ülke genelinde etkili olan sellerde bir milyondan fazla kişinin etkilendiğini açıkladı. Meteoroloji yetkilileri, şiddetli yağmurların ülkenin diğer bölgelerinde etkili olmasının beklendiği uyarısında bulundu. ASYA’DA SON 20 YILIN SEL FELÂKETLERİ Pakistan’ın kuzeybatısını vuran muson yağmurlarının neden olduğu sellerde can kaybı sayısı 1300’ü, selden etkilenenlerin sayısı bir milyonu geçti. Asya’da son 20 yıldır meydana gelen sel felâketleri şöyle: 1991 Haziran-Eylül: Çin’in orta kesimlerinde ve doğusundaki sellerde 3 binden fazla kişi öldü. 1992 Eylül: Pakistan’ın kuzeyinde ve Pencab eyaletinde muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde 3 binden fazla kişi öldü. 1993 Temmuz: Muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde Hindistan’da ve Bangladeş’te bin, Nepal’de 2 binden fazla kişi öldü. 1993 Haziran-Eylül: Çin’de seller sebebiyle 3 binden fazla kişi öldü. 1994 Haziran-Temmuz: Çin’de çoğu güneyde olmak üzere 2 binden fazla kişi öldü. 1996 Temmuz-Ağustos: Çin’in orta kesimlerindeki 9 vilayette sellerde 3 bin kişi öldü. 1998 Mart: Pakistan’ın güneybatısında nehir sularının taşmasından yüz kadar köy etkilendi, 1500’den fazla kişi öldü. 1998 Mayıs-Ağustos: Çin’in güneyinde ve orta kesimlerde 4 binden fazla kişi sellerde öldü. 1998 Haziran-Eylül: Seller, Hindistan’ın kuzeyinde ve doğusunda 2 bin kadar kişi öldü. 1998 Temmuz-Eylül: Bangladeş’te ülkenin üçte ikisini sel bastı. Yaklaşık 2 bin kişi öldü, 30 milyondan fazla kişi evsiz kaldı. 2007 Haziran-Eylül: Bangladeş’te muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde binden fazla kişi öldü, yaklaşık 2,5 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. 2007 Ağustos: Kuzey Kore’de muson yağmurlarının yol açtığı sellerde en az 600 kişinin öldüğü ya da kaybolduğu bildirildi. Seller bir milyona yakın kişiyi evsiz bıraktı. 2009 Ağustos: Tayvan’da tayfunun neden olduğu sellerde 614 kişi öldü, 75 kişi kayboldu.

AB’DEN 30 MİLYON AVRO İNSANÎ YARDIM

Avrupa Birliği (AB) Pakistan’da iç çatışmalar sebebiyle yerlerinden edilmiş halk ve şiddetli muson yağmurlarından zarar görenler için 30 milyon avro insani yardım kararı aldı. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, en çok ihtiyaç duyan toplum kesimleri için serbest bırakılan yardımın barınak, battaniye, sağlık ve mutfak gereçleri, temel sağlık hizmetleri, içme suyu, gıda yardımı ve felâketlere hazırlık için kullanılacağı belirtildi. AB, BM ajansları, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç başta olmak üzere uluslar arası yardım kuruluşlarının eliyle kullandıracağı 30 milyon avroyla birlikte son 12 ayda Pakistan’a 100 milyon avronun üzerinde insani yardımda bulunduğunu bildirdi.

02.08.2010


 

Irak’ta hükümet kurma çalışmaları çıkmazda

Irak Millî İttifakı, Başbakan Nuri El Maliki’nin ikinci dönem görevde kalmasını reddetti. Maliki’nin partisi yeni bir aday belirleyene kadar hükümet kurma çalışmaları durdu.

Mart ayındaki genel seçimlerde ikinci gelen Maliki’nin Hukuk Devleti bloğu ile üçüncü gelen Irak Millî İttifakı (IMİ), önceki ay Millî İttifak ismi altında birleşme kararı almıştı. Birleşen Şiî ittifakının böylece 325 sandalyeli mecliste 159 sandalyesi olmuştu. Ancak Maliki’nin ikinci dönem başbakanlık yapmaktaki ısrarı üzerine hükümet kurma çalışmaları çıkmaza girdi. Irak Millî İttifakı gruplarından birinin üyesi olan Kusay El Süheyl, IMİ’nin bütün gruplarının, sorunun Maliki’nın ısrarında olduğu konusunda görüşbirliği içinde bulunduklarını söyledi. IMİ’nin üyelerinden kıdemli politikacı Ahmet Çelebi de yaptığı açıklamada, Şii ittifakının hâlâ geçerli olduğunu söylemiş, ancak diğer siyasî bloklarla görüşme kapısını açık tutmuştu. Birçok siyasî, ülkede hükümetin kurulmasının eylül ortalarını bulabileceğini söylüyorlar.

02.08.2010


 

Irak’ta bu ay 535 kişi öldü

Irak’ta bu ay saldırılarda 535 kişinin öldüğü bildirildi. Sağlık, Savunma ve İçişleri bakanlıklarının verilerine göre bu ay Irak’ta düzenlenen saldırılarda 396’sı sivil 535 kişi öldü. Ölenlerden 89’unun polis, 50’sinin asker olduğu açıklandı.

2010 Temmuz’u, 563 kişinin öldüğü 2008 Mayıs’ından bu yana en kanlı ay oldu. Bu ay düzenlenen saldırılarda 680’i sivil 1043 kişinin yaralandığı belirtilirken, yaralananlardan 198’inin polis, 165’inin asker olduğu bildirildi.

02.08.2010


 

Japonya’daki dağda gazeteciler de öldü

Japonya’da, geçen hafta bir dağcıyı kurtarmaya giden helikopter düştü, 5 kişi öldü. Enkaza ulaşmaya çalışan iki gazeteci de ölü bulundu.

Nippon televizyonu muhabiri Yuji Kita ile kameraman Jun Kawakami, geçen hafta sonu düşen ve iki pilot, iki kurtarma görevlisi ve bir itfaiyecinin öldüğü helikopter kazasının olduğu bölgeye doğru yola çıktılar. Ancak sabah yola çıkan gazeteciler akşama kadar dönmeyince Nippon televizyonu yetkililere haber verdi. Gazetecilerin cansız bedenleri, Tokyo’nun kuzeybatısına düşen Çiçibu şehrinde iki dağ arasındaki 300 metre derinlikteki boğazda bulundu. Düşen helikopterin kurtarmaya gittiği kadın dağcının da öldüğü bildirildi.

02.08.2010


 

Özbekistan’da kopyaya karşı cep tedbiri

Özbekİstan’da, üniversiteye giriş sınavları dolayısıyla ülkede faaliyet gösteren cep telefonu şirketleri hizmetlerini geçici olarak durdurdu.

Şirketlerin, sınav süresince SMS, MMS, WAP, GRPS ve 3G hizmeti vermeyecekleri bildirildi. Cep telefonu şirketlerinin faaliyetlerini durdurmasının sebebinin, öğrencilerin sınavlara kaçak telefon sokmasını ve sınav sırasında cep telefonlarından istifade etmesini engellemek olduğu belirtildi.

02.08.2010


 

İran, 3 ABD’liyi yargılamak istiyor

İran, geçen yıl Irak sınırından giriş yaparken tutuklanan 3 Amerikan vatandaşının yargılanması gerektiğini bildirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, bu üç kişinin, sınırı yasadışı yollardan geçmeye çalışmak suçundan yargılanacağını söyledi.

Yapılan ihlâlin apaçık ortada olduğunu ve bundan sorumlu tutulmaları gerektiğini kaydeden Mihmanperest, bu kişilere ayrıca, kasıtlı olarak ülke güvenliğine karşı hareket etmek dahil başka suçlamalar da yöneltmeyi düşündüklerini belirtti. ABD hükümeti ve aileleri, 31 Temmuz 2009’da tutuklanan Shane Bauer, Sarah Shourd ve Josh Fattal’in masum olduğunu ve Irak’ın kuzeyinde yürüyüş yaptıkları sırada yanlışlıkla İran sınırını geçtiklerini savunuyor.

02.08.2010


 

Afganistan’da bomba: 6 ölü

Afganİstan’In güneyinde yola yerleştirilen bir bombanın sivilleri taşıyan bir minibüsün geçtiği sırada patlaması sonucunda ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü.

Yerel yetkililer, Kandahar vilayetinin Maivand bölgesinde meydana gelen patlamada 9 kişinin de yaralandığını bildirdi. Bu arada NATO’dan yapılan açıklamada, intihar saldırısı planlandığı istihbaratı üzerine harekete geçen askerlerin Kabil’de bir militanı öldürdüğü belirtildi.

02.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.