02 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

35. madde hepten kaldırılsın

CHP’nın ‘darbelere dayanak’ diye gösterilen Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmetler Kanunu’nun 35. Maddesi’nin kaldırılması önerisiyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Bazı çevreler, askeri vesayetin esas sac ayağını 1971’de son halini alan 1324 nolu kanunun oluşturduğunu belirtiyor. Bu kanuna göre ‘Genelkurmay Başkanı, Lojistik tedarik hizmetleri için, tesbit etmiş olduğu ilke, öncelik ve ana programları, bu hizmetleri yürütecek olan, Millî Savunma Bakanlığına bildirir.’ Ayrıca madde 7’de “Genelkurmay Başkanı görev ve yetkilerinden dolayı Başbakana karşı bağlı değil sorumludur” deniyor.

Emekli Askerî Hâkim Ümit Kardaş, 1971 yılında Millî Savunma Kanunu’nun içinin boşaltıldığını belirterek, Genelkurmay’ın siyaset başta olmak üzere her alanda özerk hale geldiğini söyledi. Kardaş, iç hizmet kanununun 35. maddesinin ya hepten kaldırılması ya da “Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin görevi Türkiye’yi dış tehdite karşı korumaktır” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

“Darbe yapacak bir ordu, maddeye dayalı kalarak mı darbe yapıyor?” diye soran Kardaş, asıl askeri vesayetin nasıl ortadan kaldırılacağının önemli olduğunu ifade etti. CHP’nin teklifinin ciddiye alınmasının mümkün olmadığını kaydeden Kardaş, “Korumayı kaldırayım, kollama kalsın’ gibi şeyler gayri samimi politik davranışlardır. Başka türlü politik hesaplar” dedi.

1324 ve 1325 sayılı kanunların Millî Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay’ın görev ve yetkilerine ilişkin kanunlar olduğunu hatırlatan Kardaş, 1971 yılında Millî Savunma Kanunu’nun içinin boşaltıldığını belirterek “Ne oldu; Genelkurmay 1971’den beri 40 yıldır zaten özerk bir kurum. Siyasi anlamda da özerk. Çünkü kimseye hesap vermiyor zaten. Kimse bunlara değinmiyor, hükümet de oralı değil zaten. Önce bu kanunları değiştirin. Genelkurmayı o zaman Millî Savunmaya bağlamış olursunuz. Başbakana karşı sorumlu olmaz. O zaman NATO toplantılarına katılamayacaksın. Çünkü diğer NATO ülkelerinin Millî Savunma Bakanları önde Genelkurmay Başkanları arkada oturuyor. Bizde öyle bir durum yok” diye konuştu.

Silâhlı kuvvetlerin uygulamaları, icraatları, bütçesi, silâh alımlarının hesabını ordunun değil siyasî otoritenin vereceğini dile getiren Kardaş, şöyle devam etti: “Yani Milli Savunma Bakanı açıklamalar yapacak. Türkiye’de daha bunlar yerli yerine oturmamış. Genelkurmay Başkanı çıkıyor, istediği gibi siyaset yapıyor, yargıya gözdağı veriyor. Siz onu görevinden dahi alamıyorsunuz. Hesap veremiyor, denetlenemiyor.”

SİLÂHLI KUVVETLER

AB NORMLARINA UYMALI

Emeklı Yarbay Tevfik Diker ise önemli olanın 35. maddenin değiştirilip psikolojik bir mücadeleyle darbelere karşı bir tavır içine girmek olduğunu ifade etti. Genelkurmayın Batı demokrasilerdeki yeri ile Türkiye’deki yerinin farklı olduğuna dikkat çeken Diker, olaya sadece bir tek madde olarak değil, 35, 1324 ve 1325. maddelerinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Diker, Genelkurmayın Millî Savunma Bakanlığına bağlanması gerektiğini belirtti. Çağdaş demokrasilerdeki normların uygulanması gerektiğini dile getiren Diker, CHP’nin teklifinin ise yetersiz olduğunu söyledi. Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak ve kollamak görevinin milletin olduğunu dile getiren Diker, “Türk Silâhlı Kuvvetleri (TSK) dışardan gelecek her türlü silâhlı tehdite karşı Türkiye Cumhuriyetini ve ülkeyi korumalıdır. Demokrasi silahlı bir tehdit unsuru değil ki demokrasiye müdahale ediliyor. Silahlı tehdit unsuru olmadığı için bir müdahale gerektirmez. Demokrasi hür iradedir, millet iradesidir, ona herkesin ve her kurumun saygılı olması lazım. Millî egemenlik hiçbir şekilde Cumhuriyete, demokrasiye tehdit unsuru değildir. Eğer Türkiye Avrupa Birliği’ne (AB) üye olma konusunda samimî ise AB normlarını içine sindirmesi gerekir” dedi. Genelkurmay Başkanının “TSK AB’den yanadır” sözlerini hatırlatan Diker, o zaman AB normlarını kabul etmesi gerektiğini belirterek, karşı görüş beyan edilmesinin, Millî Savunma Bakanlığı’na bağlanmamasının bir tezat olduğunu vurguladı.

02.08.2010


 

Kısmî iptal gerekçesi Resmî Gazete’de

CHP tarafından “7.5.2010 günlü, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un iptali için yapılan başvuruya ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği gerekçeli kararı, dünkü Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı.

Yüksek mahkeme, değişiklik teklifinin Bakanlar Kurulu tasarısı gibi verildiği iddiasını yetkisizlik nedeniyle reddetti. TBMM iç tüzüğüne göre yapılan incelemede, son anayasa değişikliğinin iç tüzüğe uygun gerçekleştiği belirtildi. Bu karar, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Mehmet Erten ve Şevket Apalak’ın karşı oylarıyla, oy çokluğuyla alındı.

Karşı oy gerekçesinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Halkın oyuna sunulan bir anayasa değişikliğinin esas denetimini ancak millet yapar.” dedi. Kılıç, anayasa değişikliklerinin hangi yöntemle olursa olsun esastan denetim sonucunu doğuracak bir incelemeye tabi tutulmasının mümkün olmadığını belirtti. Kılıç, “Anayasa’nın çizdiği sınırlar içinde yetki kullanması, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının da hukuksal açıdan geçerli olmasının önkoşuludur. Anayasa koyucunun öngördüğü hukuk devleti ilkesi, yalnızca hukuk kuralı koyan iktidarların değil, bu kuralları uygulayan ve yorumlayan kurumların da anayasal çerçeve içinde kalmaları gerektiğini göstermektedir. Bir denetim organı olan Anayasa Mahkemesi’nin, hukuk dışına çıktığı iddia edilen otoriteleri denetlerken, bu denetim yetkisinin hukuka uygunluğu konusunda bütün kuşkulardan arınma zorunluluğu vardır. Anayasal sınırları aşarak denetime başladığı yerde, denetlenen otoritelerden herhangi bir farkı kalmaz. Hukuk düzeni dışına çıkan otoriteyle aynı kaderi paylaşmaktan kurtulamaz” görüşünü dile getirdi.

02.08.2010


 

Mahkûmlara mozaik kursu

Hatay E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda, mahkûmların topluma kazandırılması projesi kapsamında başlatılan çalışmada, cezaevinden çıktıktan sonra istihdamlarını sağlamaya yönelik olarak 20 hükümlü ve tutukluya ‘’mozaik işçiliği’’ eğitimi verildiği bildirildi.

Cezaevi Müdürü Muzaffer Avcı, yaptığı açıklamada, 900’ü kapalı, 110’u açık bölümde olmak üzere cezaevinde 1010 kişinin kaldığını söyledi. Hükümlü ve tutukluların topluma faydalı birer birey olarak kazandırılması için çaba gösterdiklerini ifade eden Avcı, bu kapsamda halı yıkama, el işçiliği, seracılık, marangozluk, saat tamirciliği, berberlik gibi farklı alanlarda kurslar açtıklarını kaydetti. Avcı, mahkumların kurslara büyük ilgi gösterdiğini vurguladı. İŞKUR İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi desteğiyle bir ay önce, yörede yaygın ihtiyaç olduğunu belirledikleri ‘’mozaik işçiliği’’ kursu açtıklarını vurgulayan Avcı, 20 tutuklu ve hükümlünün eğitim aldığını söyledi. Cezaevinde mozaik işçiliği kursunun sürekli hale gelmesi için çalıştıklarını ifade eden Avcı, bu kapsamda 2 personelin de eğitime katıldığını kaydetti.

02.08.2010


 

Vali Cerrah: Teröristler amacına ulaşamayacak

Osmanıye Valisi Celalettin Cerrah, son günlerde bölgede yaşanan terör olaylarının amacına ulaşamayacağın belirterek, Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu, bunun da üstesinden geleceğini söyledi. Cerrah, Bahçe ilçesine bağlı Burgaçlı, Bekdemir ve Kızlaç köylerini ziyaret etti.

Gezisi sırasında bölgede yaşanan terör olaylarını değerlendiren Cerrah, terör saldırılarının sorumlularına hak ettikleri cezanın mutlaka verileceğini kaydetti. Osmaniye’de geçtiğimiz günlerde yaşanan saldırıların gereğinin yapılacağını aktaran Cerrah, “Çünkü biz devlet olarak büyük ve güçlüyüz. Biz milattan önce de vardık sonra da. Ne kadar imparatorluk kurduğumuzu da bütün dünya bilir. Selçuklusundan, Osmanlısına kadar Türk milleti büyük imparatorluklar kurmuştur ve güçlüdür. En kısa sürede bu dağda gezen teröristlerin yakalanmasını da sağlayacak ve gereğini de yapacaktır. Şehitlerimizin de kanı hiçbir zaman yerde kalmayacaktır” dedi. Bugüne kadar çalıştığı her yerde teröristlere göz açtırmadığını aktaran Cerrah, “Bu leş kargaları da bilsin ki istedikleri gibi buralarda dolaşamayacaklardır. Onların da gereği yapılacaktır inşallah.” ifadelerini kullandı.

02.08.2010


 

Vural: Anayasayı seçimden sonra hep beraber yapalım

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, anayasanın seçimden sonra kurulacak hükümet ile birlikte yapılması teklifinde bulundu.

Vural Isparta’nın Senirkent ilçesinde önceki yıllar ‘Gençlik Kurultayı’, bu sene ise ilk defa festival olarak kutlanan etkinliklere katıldı. Vural burada yaptığı konuşmada anayasa değişiklikliklerine değinerek şunları söyledi; “Anayasayı gelin yeni yapılacak seçimlerden sonra oluşturulacak hükümette hep beraber yapalım. Şimdi size soruyorum şu dağlardan beş PPK’lı inse onların buradan geçmelerine evet mi diyeceksiniz yoksa hayır mı. Herhalde hep beraber hayır diyeceksiniz.” Oktay Vural’ın konuşmasını değerlendiren bazı vatandaşlar; “Konuşma siyasî oldu. Olmamalıydı. Vatandaş buraya festival diye eğlenmeye gelmişti. Siyasî nutuk dinlemeye gelmedi.” şeklinde tepki gösterdi. Festival’in açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Hüseyin Baykal, ilk defa gerçekleştirdikleri bu festivali geleneksel hale getirip her sene devam ettirmek istediklerini söyledi.

02.08.2010


 

'BALYOZ' DÜĞÜMÜ

Yüksek Askerî Şûrâ, gündemindeki terfî, temdit, emeklilik ve ihraç dosyalarını görüşüp karara bağlamak üzere Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Daha önce Erdoğan'la iki kez bir araya gelen Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'la, toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Gül'ün de bir görüşme yapması dikkat çekti.

KARA KUVVETLERİ VE JANDARMA'YA KİMLER GETİRİLECEK? Toplantıda, Balyoz dâvâsı kapsamında haklarında yakalama kararı verilen general ve amirallerden en azından bazılarının terfîlerinin gündeme gelip gelmeyeceği ve özellikle, boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlıklarına hangi isimlerin getirileceği merak konusu olmaya devam ediyor. MAHKEMENİN VERECEĞİ KARARIN YAŞ İÇİN ÖNEMİ KALMADI MI? Balyoz sanığı 102 emekli veya muvazzaf üst düzey komutan hakkındaki yakalama kararlarına yapılan itirazları değerlendirmeye devam eden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin dün toplanmaması, mahkemeden çıkacak sonuçla YAŞ kararları arasında kurulmak istenen bağlantının zayıfladığı şeklinde yorumlandı. Yüksek Askerî Şûrâ toplandı Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda toplandı. Başbakan Erdoğan, karargaha gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından karşılandı. YAŞ’ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Çakmak Salonu’nda saat 09.45’te başladı. Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı katılıyor. Toplantı öncesinde, basın mensuplarının iki ayrı grup halinde kısa süreli görüntü almasına izin verildi. Şûrâ’da terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınacak. Disiplinsizlik ve ahlâkî durumları nedeniyle Türk Silâhlı Kuvvetleri’nden (TSK) ayrılacak personelin durumları ile TSK’yı ilgilendiren diğer konular da toplantıda görüşülecek. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askerî Şûrâ faaliyetleri dışında, özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor. Şûrâ kararlarının 4 Ağustos Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

02.08.2010


 

"Torba kanun" Resmî Gazetede

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmî Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı.

Gelir vergisi dilimleri ve uygulanacak vergi oranları, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenerek, ücretlilerin daha geç yüzde 35’lik dilime geçmesi sağlanıyor. Yüzde 27’lik dilimin üst sınırı 50 bin TL’den 76 bin 200 TL’ye çıkarıldı. Böylece üst gelir grubundaki ücretlilerin yıllık vergi yükü 2 bin TL civarında azalacak. Yatırım fonları dahil, sermaye şirketlerinde, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası kazançları için banka ve aracı kurumlarca yapılacak vergi indirimi yüzde 0 (sıfır) olacak. Daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10 oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı arasındaki fark kaldırılmış oldu. Kazancın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen ve sonraki dönemlere devreden yatırım indirimi istisnasından yıl sınırlaması olmaksızın yararlanılmaya devam edilecek. İndirim yapılacak tutar ise ilgili kazancın tutarının yüzde 25’ini aşamayacak.

02.08.2010


 

4 sivil mayın kurbanı

Batman’da mayın patlaması sonucu, aralarında eski Batman Baro Başkanı Sedat Özevin’in de bulunduğu 4 kişi öldü.

Dört sivil mayın kurbanı Batman’da mayın patlaması sonucu, aralarında eski Batman Baro Başkanı Sedat Özevin’in de bulunduğu 4 kişi öldü. Alınan bilgiye göre, Hasankeyf karayolundaki Meymuniye boğazında bulunan Güney Raman petrol sahasına önceki gece gelen bir grup terörist, iki bekçiyi etkisiz hale getirdikten sonra petrol vanasını açarak ateşledi. Yangını söndürmek ve bekçileri kurtarmak için olay yerine gelen köylülerin mayına basması sonucu 4 kişi öldü.

Yangını söndürmeye gelen Çeşmebaşı köyü sakinlerinden, aralarında eski Batman Baro Başkanı Sedat Özevin’in de bulunduğu 4 kişi, teröristlerce yola döşenen mayına bastı. Mayının patlaması sonucu Sedat Özevin ile eski DYP Batman Milletvekili Faris Özdemir’in akrabası olduğu belirtilen kapatılan HEP’in eski Batman İl Başkanı Salih Özdemir, Sıtkı Özdemir ve eski İHD Batman Şube Başkanı Sadi Özdemir öldü.

Yangın, TPAO itfaiye ekiplerince söndürüldü. 4 kişinin cenazeleri, Batman Bölge Hastanesi morguna kaldırıldı. Olay yerinde incelemelerde bulunan TPAO Batman Bölge Müdür Vekili Binali Gül, Güney Raman petrol sahasında görevli iki bekçi etkisiz hale getirildikten sonra test tankının vanaları açılarak petrolün araziye akıtılarak yakılmak istendiğini söyledi. Gül, yangının kısa sürede söndürüldüğünü, yangında bekçi kulübesinin kullanılamaz hale geldiğini bildirdi.

02.08.2010


 

Darbeciler terfi ettirilmesin

Özgür-Der Antalya Temsilciliği gerçekleştirdiği basın açıklaması ile gündemi değerlendirdi. Antalya Kapalı Yol Havuz yanında gerçekleştirilen basın açıklamasını grup adına Ayten Çetinkaya tarafından okundu.Basın açıklamasında “Başörtüsüne özgür

lük”, “YAŞ toplantılarında darbecilerin terfilerinin engellenmesi” konuları üzerinde duruldu.

Açıklamada şöyle denildi: “Başörtüsüne karşı yasak ve baskılar halen devam ediyor. “Başörtülü kadınların her alandaki bütün haklarını elde etmesi gerektiği” talebimizi açık ve net bir şekilde tekrar ortaya koyuyoruz.

4 Ağustos 2010 tarihinde sona erecek olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı darbecilikle ve cuntacılarla hesaplaşma açısından bir samimiyet ve tutarlılık testi, belki de bir dönüm noktası olacaktır. Bilindiği üzere YAŞ hemen her yıl inancından dolayı orduyla ilişkisi kesilen, yargısız infaza maruz kalan ordu mensuplarının sayısı dolayısıyla kamuoyu gündemine gelmektedir. Bu yıl ise YAŞ toplantısı ve kararlarının özellikle darbecilik şüphelisi ordu personelinin durumu dolayısıyla merak uyandırdığı açıktır. Başbakan’ı YAŞ’ta darbecileri kollayan bir tutuma şerh düşerek de olsa imza atmamaya, Cumhurbaşkanı’nı ise bu tarz bir dayatmaya onay vermemeye çağırıyoruz” Müşerref

02.08.2010


 

Vatandaşı tahrik eden birileri var

İçışlerı Bakanı Beşir Atalay, olayların ardından Hatay’a ve Dörtyol’a özel istihbarat ekipleri gönderdiklerini belirterek, ‘’Dün onları çağırdım, dinledim. Olaylar, hiç öyle geriden göründüğü kadar yalın değil’’ dedi. AKP Ankara İl Başkanlığı Danışma Meclisi toplantısı, parti genel merkezinde yapıldı.

Bakan Atalay, toplantıda yaptığı konuşmada, İnegöl’e giderek, incelemelerde bulunduğunu, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiğini hatırlatan Atalay, ‘’İnegöl burada masum, İnegöl bundan çok üzüldü. Ama, şunu da söyleyeyim, bu fırsatları kollayan ve vatandaşı tahrik eden, getirip polis otolarını yaktıran birileri de var. Dörtyol’da da bu olayları azmettiren, tahrik ettiren birileri var. İstiyorlar ki huzurlu bir halk oylaması sürmesin. Bunu anlamak mümkün değil. Ama kararlı şekilde hepsinin üzerine gidiliyor’’ diye konuştu.

02.08.2010


 

Nurs’taki külliyenin açılışını Bitlis Valisi yaptı

Bediüzzaman’ın akrabası Hikmet Okur’un öncülüğünde yapımı tamamlanan “Bediüzzaman Külliyesi”nin açılışını Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz yaptı.

TALEBELERİ DE KATILDI

Açılışa Bediüzzaman’ın talebelerinden Abdullah Yeğin, Mehmet Nuri Güleç ve Ahmet Aytimur’un yanısıra, Türkiye’nen değişik illerinden çok sayıda Nur Talebesi iştirak etti.

02.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.