02 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Osmanlı sergisini 175 bin kişi ziyaret etti

ALMANYA’NIN Dresden şehrinde Mart ayında açılan ‘’Türckische Cammer’’ (Türk Odası) adlı sergiyi şimdiye kadar farklı ülkelerden yaklaşık 175 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.

Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları Müzesi Müdürü Dirk Syndram, yaptığı açıklamada, ziyaretçiler arasında çok sayıda Türk ve Ortadoğu ülkelerinden gelenlerin de bulunduğunu, bu durumu ziyaretçi defterinden tesbit ettiklerini belirtti. Dresden Rezidans Sarayı’nın bir bölümünde sürekli olarak halka açılan ve 15. ile 19. yüzyıllar arasında Dresden kralları tarafından toplanan 600 parçadan fazla Osmanlı eserinin yer aldığı sergi için Saksonya eyaleti 5,7 milyon avro harcadı. Sergi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle tarafından 6 Martta açılmıştı.

02.08.2010


 

TELİ, ŞEKİLDEN ŞEKİLE SOKUYOR

ZONGULDAKLI genç, Antalya’nın Alanya ilçesinde telden bisiklet, motosiklet ve ağaç aksesuarları yaparak ekmek parasını kazanıyor.

Zonguldaklı Şener Erak 10 yıl önce Japonya’nın Tokyo şehrinde tel san'atı mesleğini isim yazarak öğrendi. Pense ve kalıp kullanarak bisiklet, motosiklet ve ağaç aksesuarları yapmaya başlayan Erak, yaptığı eserlerini sahil kenarlarında yerli ve yabancı turistlere satıyor. Zonguldak’ta ikamet ettiğini belirten Erak, Alanya’da ablasının evinde kalarak telden yaptığı aksesuarların tanesini 5,10 ve 30 TL’den sattığını belirtti. Hayatından memnun olduğunu belirten Erak, mesleğinin emek isteyen bir iş olduğunu söyledi. İşi yaparken parmaklarının sızladığını ve canını acıttığını ifade eden Erak, “Bunu ilk televizyon izlerken görmüştüm. Ancak Japonya’da Tokyo kentinde tel san'atlarından önce isim yazmayı öğrendim. Böylece bisiklet, motosiklet ve ağaç aksesuarlarını da kalıp ve pense kullanarak yapmaya başladım. İşi sadece pense ve parmaklarımı kullanarak yapıyorum. Çalışmalarım, yaptıkça daha çok güzelleşti ve sadeleşti. Görenler çok beğeniyor. Kolay kırılıp bükülmüyor. Yaz aylarında özellikle sahil kenarlarında daha çok rağbet görüyor. Kış aylarında da sarraf esnafına yönelik satış yapmak istiyorum. İleride müzik aletlerini de yapmak istiyorum. Ekmeğimizi telden çıkartıyoruz” dedi.

02.08.2010


 

“Asayiş Berkemal”

EMNİYET Genel Müdür Yardımcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcülüğü, Antalya Emniyet Müdürlüğü görevi yapan ve halen Danimarka’da teşkilâtının güvenlik müşaviri olarak görevini sürdüren Feyzullah Arslan’ın 3. kitabı çıktı. ‘’Asayiş Berkemal’’ adlı kitapta yaşanmış polisiye olaylar anlatılıyor.

‘’İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar...’’ cümlesinden yola çıkarak kendisinin en büyük hayalinin, ‘’Bütün insanların huzur, güven ve mutluluğunun öncelikle ülkemizde, sonra da dünya üzerinde örnek teşkil edecek kadar mükemmel bir seviyede olmasıydı’’ diyen Arslan, kitabı ‘’Asayiş Berkemal’’in önsözünde, ‘’Bu hayalimi gerçekleştirebilmek için çocukluğumdan bu yana hep okudum’’ diyor. Türkiye’nin dört bir yanında görev yaparken yaşadığı olayları, ‘’Asayiş Berkemal’’ de derleyen Arslan, meslektaşlarının, ‘4 fakülte bitirmesi ve 2 lisansüstü eğitimi yaptığı sırada polislik yapmaya nasıl zaman bulduğuna’’ ilişkin sorusuna ise ‘’Polisliği sadece meslek olarak yapmadım. Yaşamaya çalıştım. Çok sevdiğim için de hem yazıp, hem okudum, hem de işimi yaptım’’ karşılığını veriyor.

02.08.2010


 

Yıkılan kubbe 223 yıl sonra yenilendi

KAHRAMANMARAŞ Belediyesi tarafından restore edilen Malik bin Ejder Türbesi’nin Ramazan ayında ziyarete açılacağı bildirildi.

Çalışmalarda, türbenin mevcut kubbesinin de 223 yıl sonra tekrar inşa edildiği kaydedildi. Kahramanmaraş’ın Osmaniye yolu girişinde yer alan Aksu Köprüsü yakınında, Kumaşır Gölü’ne bakan tepenin üzerinde bulunan türbenin çevre düzenlemesinde de sona gelindi. Bay, bayan mescit alanlarının da bulunduğu mekânda sandukanın bulunduğu türbe kısmı, son cemaat mahalli gibi bölümler de yer alıyor. Sahabe olduğu rivayet edilen Malik bin Ejder’in Halit bin Velid komutasındaki İslâm Ordusu ile geldiği ve burada vefat ettiği belirtiliyor.

02.08.2010


 

Bakan Akdağ yazarlarla buluştu

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Erzurum’daki yazarlarla bir araya geldi. Erzurum’da gezi ve incelemelerini sürdüren Akdağ, 2011 Koordinasyon Başkanlığı Salonu’nda, yazarla toplantı yaptı.

Yazarlarla bir süre sohbet eden Akdağ, kitap okumayı çok sevdiğini ve her fırsatta okumaya çalıştığını söyledi. İşlerinin yoğunluğundan dolayı ayda bir kitap bitiremediğini ifade eden Akdağ, ‘’İki ayda kesin bir kitap bitiriyorum. En son Mehmet Barlas’ın İstanbul’u anlattığı kitabını okudum. Gerçekten çok başarılı. Sanki İstanbul’un tarihî mekânlarının içinde gibi hissettim kendimi’’ diye konuştu. Akdağ, roman okumayı da sevdiğini ve romanının insanı dinlendirdiğini belirtti. İldeki yazarlar da Bakan Akdağ’a son çıkardıkları kitaplar hakkında bilgi verdi. Yazar Hanifi İspirli, son çıkardığı ‘’Hiç kimse’’ şiir kitabını, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a hediye etti.

02.08.2010


 

Kelkit Vadisi’nde şenlik vakti

SİVAS’IN Suşehri ilçesi Tatar Köyü ile Giresun’un Şebinkarahisar İlçesi Tepeltepe Köyü şenlikleri yapıldı.

Tatar Köyü’ndeki şenlikler Gönlünce Mevkii’nde yapıldı. Bu yıl 5.si düzenlenen şenliklere Suşehri Belediye Başkanı Sedat Sel ve beraberindeki heyette katıldı.

Yapılan şenliklerin insanları buluşturma ve beraberlik imkânları sunması açısından oldukça verimli olduğuna dikkat çeken Başkan Sel şunları söyledi: “Geçen hafta Karacaören Yaylası’nın, o güzelim ormanlarının ve göllerinin fotoğraflarını ve çekimlerini yaptırdık. Allah kısmet ederse bu hafta da Tatar köyümüzün bu güzelim ormanlarının fotoğrafları ve çekimleri yapılacak. Bu güzel, profesyonel çalışmaları önümüzdeki yıllarda ulusal ve yerel medyalarda halkımıza tanıtılacak. Aynı zamanda, bu güzelim ormanlarımızı görmeleri için yurt dışından dâvetler yapmaya başladık. Amacımız bu güzelim yerleri sadece bizler değil, herkesin bilmesi ve tanımasıdır” dedi. Giresun’un Şebinkarahisar ilçesi Dorukiçi Mevkii’nde Tepeltepe Köyü şenliklerine de katılan Başkan Sel, burada yaptığı konuşmada Kelkit Vadisi’nde yaşayan insanların tamamıyla vadi havasını soluduğunu ve kardeşlik duygularının ise had safhada olduğuna dikkat çekti.

02.08.2010


 

Eğilen minareye sıcak tehdidi

. Alemden kaideye göre 116 santimetre eğik olan ve birkaç defa yıldırım isabet etmesi dolayısıyla kıymetli süslemelerinin bulunduğu gövdesi boydan boya yıpranan caminin minaresi, yıllardır süren bir hareketlilik içerisinde. Eğimin devam ettiği bildirilen minarede hareketliliğin tesbiti için yakın dönemde çeşitli çalışmalar yapıldı. Minarenin hareketliliği uydu izleme cihazıyla da yakından takip edildi. Yapılan incelemelerde minarenin ağırlık merkezinden kuzey-batı yönüne doğru 2.7 derece kayma yaptığı, ayrıca minarenin kaidesindeki dikdörtgen panellerin üzerindeki minare alt halkasının merkezi ile şerefenin hemen altındaki minare üst halka arasında 108.8 santimetre kayma tesbit edildi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı uyarınca Ulu Cami’nin minaresindeki eğikliğin gözlemlenmesi ve tesbitine yönelik yaklaşık 3 yıl önce çalışmalara başlandı. Yüklenici firma tarafından yürütülen bu çalışmalarda minaredeki mevcut çatlaklarda belli düzeyde artma eğilimleri ve eğilme yönünde hareketlenmeler gözlendi.

02.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.