11 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Boğazımız

VÜCUDUMUZ NE SÖYLÜYOR?

Boğazımız hem sesimizin çıktığı, hem de lokmaların dizildiği mideye gönderildiği yerdir. Kıkırdak bir yapıya sahiptir. Yanında nefes borusu vardır.

Ağzımıza aldığımız yiyecekleri iyice çiğnedikten sonra boğazımız yoluyla midemize indiririz. Boğazımız çok dar ve küçük olmasına rağmen belki de tonlarca yiyecek ve içecek oradan geçmektedir. Bu açıdan boğaz sağlığı son derece önem arz etmektedir.

Boğaz zararlı olan şeylere karşı korunmalı en ufak bir rahatsızlıkta tedavi yoluna gitmeliyiz. Ve yemek yerken aceleyle değil yavaş yemeli ve lokmaları iyice çiğneyerek yememiz gerekir.

Ağız ve diş sağlığı ne kadar önemliyse boğaz da o kadar önemlidir. Çünkü boğazda hem yemek borusu hem de nefes borusu bulunmaktadır. Boğaz kanserine yol açabilecek her türlü yiyecek ve içeceklerden sakınmak gerekir.

Ayrıca boğazımızdan haram lokmaların girmesine müsaade etmemeliyiz. Çoluk çocuğumuzun hayırlı olmasını istiyorsak ailemizin mutlu olmasını istiyorsak bunu göz önünde bulundurmamız gerekir. Kendimiz haram yemediğimiz gibi ailemizi de haramdan uzaklaştırıp Cehennem ateşinden korumaya çalışmalıyız.

Birçok kapalı alanda sigaranın yasaklandığı günümüzde maalesef insanlar sigara tüttürmeye devam etmektedirler. Keza yine içkinin zararlarını bile bile birçok insan Allah’ın yasakladığı içkiyi içmeye devam etmektedir.

Sigaradan vazgeçen bir arkadaşım vazgeçme kararını şöyle anlatmıştı: “Bir gün öğretmenimiz sınıfa iki adet soba borusu getirmişti. Bu iki soba borusundan biri yeni, diğeri ise kullanılmış ve içi simsiyah kurum dolu boru. Öğretmenimiz önce bize içi kurum dolu boruyu gösterdi ve şöyle dedi: ‘İşte çocuklar bu sigara içen bir kimsenin boğazını temsil etmektedir. İçi malûm. Diğer temiz boruyu gösterdi; işte bu da sigara içmeyen kimsenin boğazını temsil etmektedir.”

O günden sonra ben katiyen sigara kullanmadım.

Tabiî ki herkes değişik yöntemlerle sigarayı bırakabilir. Herkesi etkileyen olay ayrıdır. Ama şu muhakkak ki sesimizin, nefesimizin, canımızın ayakta durmasına sebep olan boğazımızı titizlikle korumak herkesin vazifesi olmalıdır.

MEHMET ERBAŞ

11.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  Herkes kendi yaptığının hesabını verecek

  “Dönüşte alırız”

  İnayete mazhar bir Ramazan

  İLK SAHUR

  Vazifemiz, esmâ-i İlâhiyeye ayna olmak

  SELİM GÜNDÜZALP

  ŞİİRLERLE ESMÂ-İ HÜSNÂ

  Kur’ân ayında Kur’ân’a yoğunlaşalım

  Boğazımız

  Çalınan malları nasıl buldu?

  Fetva değil, para almaya geldim

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.