11 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İnayete mazhar bir Ramazan

ÜSTAD’IN RAMAZANLARI

Geçen yılki Ramazan’da gazetemizin Ramazan sayfasında yayımlanan “Bediüzzaman’ın Vasıfları ve Sosyal İlişkileri” konulu çalışmamızın bitiminde, gelecek Ramazan için “Üstad’ın Ramazanları” konulu bir dosya tasarlıyordum.

Bu projemin hazırlık safhasında iken takvim yaprakları 5 Eylül’ü gösteriyordu. Ertesi gün gazetemizi elime aldığımda, yani 6 Eylül 2009 tarihinde Kâzım Güleçyüz’ün “Üstad’ın Ramazanları” başlıklı makalesini gördüm.

“Fesübhanallah!” dedim. Bu bir tevafuk olsa gerek diye düşündüm. “İnşâallah!” dedim.

Bu yılki Ramazan sayfası için hazırlayacağım dosyanın konusu ortaya çıkmıştı böylelikle. Bu Ramazan boyunca sizlerle “Üstad’ın Ramazanları”nı birlikte paylaşmayı umut ediyorum. Hz. Üstad’ın Ramazanlarına “özel Ramazanlar” da diyebiliriz. Yazdığı muhteşem eserlerinden, bilhassa lâhikalarla Son Şahitler’in anlattıklarından yola çıkarak, “Üstad Ramazanları nasıl geçirmiş? Yaşadığı Ramazanları nasıl değerlendirmiş?”, “Ramazan’ın hikmet ve ehemmiyetine dair anekdotlar...” gibi hususları kısaca aktarmaya çalışacağım. Bu vesileyle Ramazanınızı tebrik eder, hayırlara vesile olmasını Yüce Mevlâ’dan niyaz ederim.

***

Üstad Bediüzzaman Hazretleri çok özel bir insandır. Bu hususiyetinden dolayıdır ki, yaşadığı Ramazanları da hiç şüphesiz “özel”dir.

Onun yaşadığı Ramazanları taklit etmek ve aynısını yaşamak da mümkün değildir. Yazdığı eserlerin muhtelif yerlerinde ve bu eserler içinde bulunan lâhikalarda, ayrıca Üstad’ın Ramazanlarına şahit olan talebelerinin beyanlarından Hz. Üstad’ın Ramazanlarının oldukça manidar ve sır dolu olduğunu görüp müşahede etmekteyiz.

Meselâ, yaşadığı Ramazanlarda Üstad’ın acip hallerinden birisi, Nur’un satır aralarındaki Kastamonu talebelerinden Emin ve Mehmet Feyzi Ağabeylerin yazdığı mektupta şöyle anlatılır:

“Ramazan-ı Şerifte beş gün savm-ı visâl içinde gıda olarak, ekmeksiz muhallebi üç kaşık ve beş altı kaşık da soğuk yoğurt. Üçüncü gece, yarım kaşık muhallebi ve dördüncü gecesinde iftarda sulu şehriyeden beş kaşık ve beş kaşık sahurda, yine o şehriyeden ve yoğurttan üç dört kaşık su sayılmamak şartıyla şehriyeden beş dirhem, yoğurt süzülse on dirhem, muhallebi susuz altı yedi dirhem, beşinci gecede, tanesiz gibi gayet hafif şehriye beş altı kaşık, sahurda altı yedi kaşık pirinç çorbası, mecmuu otuz dirhem (96 gr.) gıdayla beş gün savm-ı visâli, teravih noksan olarak sair vazifelerin yapılması, Risale-i Nur şakirtlerini ihata eden inayetin harikalarından bir kerametini gördük.”

(Kastamonu Lâhikası, 69)

MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

11.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  Herkes kendi yaptığının hesabını verecek

  “Dönüşte alırız”

  İnayete mazhar bir Ramazan

  İLK SAHUR

  Vazifemiz, esmâ-i İlâhiyeye ayna olmak

  SELİM GÜNDÜZALP

  ŞİİRLERLE ESMÂ-İ HÜSNÂ

  Kur’ân ayında Kur’ân’a yoğunlaşalım

  Boğazımız

  Çalınan malları nasıl buldu?

  Fetva değil, para almaya geldim

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.