23 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

45 derece sıcakta oruç

HER YIL 150 bini aşkın tarım işçisinin geldiği Çukurova’da, aileler kavurucu sıcaklara rağmen tarlalarda çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışırken, günde 21 liraya ter döküyorlar.

Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinde yoğunlukla oluşan ‘’çadır köyler’’de yaşayan tarım işçilerinin büyük bir bölümü, sıcağa ve zor hayat şartlarına rağmen oruç tutuyor. Yaz aylarının başlamasıyla hava sıcaklığının 45 dereceye kadar çıktığı

Adana’daki iş yerlerinde klima olmadan çalışmak dahi mümkün olmazken, mevsimlik tarım işçileri bu tür konforlardan çok uzakta bir ortamda ekmek parası için çalışıyorlar. Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Şırnak başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan Çukurova’ya gelen tarım işçileri, gündüz bunaltıcı sıcaklarda 11-12 saat çalışıyor.

Geçimlerini sağlayabilmek adına yüzlerce kilometre yol gelen işçiler, zor şartlarda ve aşırı sıcaklarda çalışmalarına rağmen hayatlarını devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyor. Genellikle tarla yakınlarına ve akarsu kenarlarına çadır kuran tarım işçileri, işten artan kalan vakitlerini buralarda dinlenerek geçiriyor.

Kurdukları küçük çadırlarda 8-9 kişinin yaşadığını ifade eden işçiler, yemeklerini tarla kenarında taşla çevirerek oluşturdukları ocaklarda pişiriyorlar. Çoğunlukla sebze ve bakliyat ürünlerinden yapılan yemeklerle iftar ve sahur sofralarını donatan aileler, yemeklerini tarlaya serilmiş bir kilimin üzerinde yiyorlar. Yufka ekmeklerle bir tencereye uzanan 8-9 el kısa sürede yemeği tüketirken, günün yorgunluğu ise çay keyfiyle atılıyor. İKİ GÜNLÜK YEVMİYE BİR İFTAR SOFRASINA ŞanlIurfa’dan yaklaşık 8 ay önce gelen Süleyman Ekincioğlu, 7 çocuğuyla birlikte çadırda hayatını sürdürmeye devam ediyor. Ekincioğlu, oruç tutmalarına karşın aşırı sıcaklardan çok etkilenmediklerini belirterek, ‘’Sıcaklar her geçen gün daha kötü gibi oluyor. Ancak buna karşın bir işimiz olduğu için mutluyuz’’ dedi. İftar sofrasına oturunca bütün yorgunlukları unuttuklarını belirten Ekincioğlu, yetkililerden çadır kurulan bölgelerde de gıda dağıtımı yapmasını isteyerek, ‘’İki günlük yevmiye bazen bir iftar sofrasına gidiyor. 6-7 çocuğun karnını doyurmak kolay değil. En azından böyle günlerde şehir merkezlerinde olduğu gibi çadırlara da yemek dağıtımı yapılsa güzel olur’’ diye konuştu.

23.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Osmanlı Hanedanı iftarda

  Esenler’de Guinness’e aday iftar sofrası

  45 derece sıcakta oruç

  Ciğerlerimiz yanıyor

  Çanakkale’de şehitlerle iftar

  Aliağa-Menderes’in güney hattı açılacak

  Deniz ulaşımına poyraz engeli

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.