25 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Sel, Pakistan’ı 50 yıl geriye götürdü

Türk Kızılay’ı Âfet Yönetim Danışmanı Hakkı Ersoy, sel ve muson yağmurlarının Pakistan’daki hayatı felç ettiğini belirterek, “Sel felâketi; Pakistan’ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkileyerek 50 yıl geriye götürmüştür’’ yorumunda bulundu.

Sel 50 yıl geriye götürdü Türk Kızılay’ı Afet Yönetim Danışmanı Hakkı Ersoy, Sel ve muson yağmurlarının Pakistan’daki hayatı felç ettiğini belirterek, ‘’sel felaketi; Pakistan’ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkiyerek 50 yıl geriye götürmüştür’’ dedi. Pakistan’da 2005 yılında meydana gelen deprem sırasında bölgede görev yapan Afet Yönetim Danışmanı Ersoy, soruları cevapladı. 2005 yılındaki depremin merkezini Pakistan’ın Muzafferebad Bölgesi’nde etkili olduğunu ifade ederek, 33.5 milyon insanın evsiz, 75 binden fazla insanında öldüğünü hatırlattı. Ersoy, Kızılay’ın Pakistan'da 4 yıl boyunca afet bilinci oluşturulması konusunda eğitim faaliyetlerinde bulunduğunu belirterek, sel felaketi sonrasında bölgeye ilk gelen yardım kuruluşunun Türk Kızılay’ı olduğunu kaydetti. Pakistan’da her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında muson yağmurlarının etkili olduğunu ifade eden Ersoy, Küresel iklim değişikliği etkisi sebebiyle Muson yağmurlarının nitelik değiştirdiğini ve yağmurların afete dönüştüğünü söyledi. Ersoy şöyle devam etti: ‘’Sel felaketi; Pakistan’ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkiyerek 50 yıl geriye götürmüştür. 2005 yılındaki depremde elde edilen dersler ışığında gerek hükümet gerekse Pakistan Kızılay’ı nezrinde sel felaketine müdahale faaliyetleri yakından takip edilmiştir. Selin meydana geldiği 21 Temmuz’dan itibaren Türk Kızılayı’nın Pakistan Kızılayı’na kazandırdığı Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi’nde Kriz masası oluşturarak çalışmalarına başlamıştır. Bütün gelişmeleri bu merkezde takip eden Türk Kızılay’ı Muson yağmurlarının meydana getireceği kayıpları öngörerek 2005 yılında olduğu gibi felakete ilk müdahalede bulunan en son alandan ayrılan kurum olmuştur. Pakistan’a en çok ihtiyaç duyulan gıda, sağlık malzemesi, temiz su, barınma ve barınma malzemelerini 7 uçakla bölgeye gönderildi.’’

Ersoy kuzeyden güneye ülkeyi etkisine alan yüzde 70’ini sular altında bırakan sele müdahale kapsamında bütün uluslararası yardım kuruluşlarının dikkatini Pakistan’a çekmeye çalıştıklarını ifade ederek, ‘’Türk Kızılay’ı tarihindeki en büyük insanı yardım operasyonlarından birini daha gerçekleştiriyor’’ dedi.

ZERDARİ: SELİN YARALARI EN AZ ÜÇ YILDA SARILIR

Pakİstan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, ülkenin beşte birini sular altında bırakan sel felaketinin yol açtığı zararların giderilmesinin en az 3 yıl alacağını söyledi. Zerdari, bir grup yabancı basın mensubuna açıklamasında, Pakistan’da bugüne kadar yaşanan eşi görülmemiş büyüklükteki sel felaketi karşısında eleştirilere uğrayan hükümetin icraatını savundu. Asıf Ali Zerdari, felaketin yol açtığı zararların giderilmesinin çok uzun bir süre alacağını belirtti ve “en az 3 yıl” süreceği öngörüsünde bulundu. Sel felaketinin Pakistan’ı militanlara karşı yürüttüğü mücadeleden alıkoymayacağını söyleyen Zerdari, militanların, sellerin etkisinin en çok hissedildiği bölgelerde yeni militanlar kazanarak bu durumdan fayda sağlayabileceğine işaret etti. Zerdari, “Savaş tüm cephelerde devam ediyor. Bir dava için savaşıyorsanız ve durum güçleşiyorsa teslim olmazsınız. Masaya yeni çözüm getirirsiniz” dedi. BM’ye göre, Pakistan’ın kuzeybatısında Muson yağmurlarıyla birlikte bir ay önce başlayan seller ülkedeki 17 milyondan fazla insanı etkilemiş durumda. Milyonlarca insanı evsiz ve milyonlarca hektarlık ekili alanı sular altında bırakan, 2000 kadar kişinin ölümüne yol açan sellerin Pakistan’da meydana getirdiği insani kriz devam ediyor. Sellerle ortaya çıkan büyük çaplı yoksulluğun, sosyal huzursuzluklara, yiyecek için başkaldırılara yol açacağı, hatta görev süresi 2013’te dolacak hükümetin iktidarda kalmasını zorlaştıracağı yönünde kaygılar bulunuyor.

25.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sel, Pakistan’ı 50 yıl geriye götürdü

  Abbas: İnşaatlar başlarsa görüşmelere devam edemeyiz

  Doğrudan görüşmeler 2 Eylül’de

  İsrail işbirliği yapmıyor

  Irak'ta maaş gasbı: 7 ölü

  İşgalci askeri 50 binin altında

  Zorunlu askerlik askıya

  Somali’de otele saldırı: 15 ölü

  Taliban’a operasyon: 40 ölü

  Eyjafjallajokull fizik kurallarını da alt üst etti

  Pakistan’da ikinci sel korkusu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.