25 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Mevsimler değİşİyor mu?

Astronomİk olarak mevsimlerde değişiklik olmadığını, tarihlerin belli olduğunu ifade eden İklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş, ‘’Ama klimatolojik olarak biz mevsimlerin değiştiğini görüyoruz’’ dedi.

Çanakkale dahil tüm ormanlık alanlarda aşırı buharlaşma ve terleme nedeniyle, kuruma meydana geldiğini anlatan Prof. Dr. Türkeş, uzun süreli sıcak hava baskınından sonra, rüzgârın artabileceğini, bununla birlikte orman yangını riskinin çok yüksek olduğunu bildirdi. Türkeş, şöyle konuştu: ‘’İklim bilimcilerin yıllardan beri söylediği gibi aşırı hava ve iklim olaylarında da ekstrem değişiklikler oldu. Nedir bunlar? Kışın donlu günlerin sayısı ve kar yağışı azalıyor, ama özellikle yaz döneminde de genel küresel iklim değişikliği etkisinin yanı sıra sıcak hava dalgalarının şiddetinde, etki alanında ve süresinde de artış oluyor. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini, sonuçlarını yaşamaya başlıyoruz.’’ Türkeş, mevsimlerin astronomik olarak yerinde durduğunu, ancak hissedilenin başka bir şey olduğunu söyledi. Kışların daha sıcak ve kurak, yazların daha sıcak, bazı yerlerde hem sıcak ve kurak, bazı yerlerde ise sıcak ama aynı zamanda da şiddetli yağış hava olaylarının yaşandığını dile getiren Türkeş, donlu ve kar yağışlı günlerin sayasının azalmasıyla baharın daha erken gelmiş gibi hissedildiğine işare etti. Astronomik olarak mevsimlerde değişiklik olmadığını, tarihlerin belli olduğunu ifade eden Türkeş, ‘’Ama klimatolojik olarak biz mevsimlerin değiştiğini görüyoruz’’ dedi. Türkeş, kış mevsiminde gece en düşük sıcaklıkların yükselmeye başladığına dikkati çeken Türkeş, donlu, buzlu, kar yağışlı günlerin sayısının azaldığını belirtti. Gecelerin daha sıcak geçmesinin enerji ve su tüketimini artırdığını vurgulayan Türkeş, şunları kaydetti: ‘’Kendi oluşturduğumuz iklim değişikliği nedeniyle, daha sıcak geçen mevsimlerde, yüksek sıcaklığın etkisini azaltmak için daha fazla elektrik enerjisi kullanıyoruz. İklim değişikliğinin etkilerinden kurtulabilmek için yüksek enerjiyle karşılık veriyoruz. Bu da insanın, iklim sistemi üzerindeki olumsuz etkisinin ne kadar ciddi olduğunu ve kısır döngüye dönüştüğünü gösteriyor.’’

“SONBAHAR

BU YIL

BİRAZ GEÇ

HİSSEDİLECEK”

Sonbahar mevsiminin bu yıl biraz geç hissedileceğini ifada eden Türkeş, kuzeyden geçen hafif serin hava sisteminin etkisinin geçtiğinde Ağustos ayının, normal sıcaklıklarına dönüleceğini bildirdi. Bunun iklimin kendi tabi değişkenliğinin değişmesi olduğunu anlatan Türkeş, Türkiye ve bölgesinde sıcaklıkların genel olarak artış eğilimi gösterdiğini kaydetti. Türkeş, yağışlar ve özellikle de kış yağışlarında azalma yaşandığını, bunlarla birlikte yağış ve sıcaklık rejimlerinde de değişiklikler olduğunu belirterek, ‘’Küresel iklim değişikliği, onun bu değişkenliğini artırıyor’’ diye konuştu.

25.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevsimler değİşİyor mu?

  Mevsimler değİşİyor mu?

  Kadir Gecesi 116 cami sabaha kadar açık

  Ekmeğimizi israf etmeyelim

  En büyük cami için seferber oldular

  Pakistan sevgisi bağışlara yansıdı

  İstikbal’den Pakistan’a destek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.