03 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Dev yük gemisi Boğazdan geçti

İstanbul Boğazı’ndan 315 metre uzunluğunda yük gemisi geçti. Bugüne kadar Boğaz’ı geçen en uzun yük gemisi olan Bahama bayraklı “V. Kerkis” adlı gemiye iki büyük römorkör eşlik etti.

Çin’den gelen ve Ukrayna’ya giden geminin demir cevheri yükledikten sonra tekrar boğazdan geçeceği belirtildi. Yaklaşık 10 yıl önce 312 metre uzunluğunda yük gemisi, 30-40 yıl önce de 330 metre uzunluğunda tankerlerin geçtiği İstanbul Boğazı’ndan geçen en uzun gemi olan “V. Kerkis”, Marmara Denizi’nden Karadeniz’e olan bu geçişini yaklaşık 2 saatte tamamladı. Ukrayna’ya boş giden gemiye boğazdan geçişi sırasında bir kılavuz kaptan ile Türkiye’nin en büyük ve 130 tonluk 2 römorkörü eşlik etti. 1982 yılı yapımı ve 106 bin 771 grostonluk gemi, yaklaşık 25 gün sonra tekrar geri dönerek boğazlardan geçecek. 300 metreden uzun gemiler için kural gereği Denizcilik Müsteşarlığı’ndan alınan özel izinle İstanbul Boğazı’ndan geçen “V. Kerkis”, 150 bin doları römorkör hizmeti, 50 bini de diğer hizmetler için olmak üzere Türkiye’ye 200 bin dolar para bırakacak.

03.09.2010


 

Dünyadaki arı ölümleri Türkiye’de incelenecek

SON yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinde görülen toplu arı ölümleri, Hacettepe Üniversitesinde düzenlenecek toplantıda masaya yatırılacak. Bir çok ülkeden bilim adamının bir araya gelerek oluşturduğu balarısı koloni kayıplarının önlenmesi için oluşturulan COLOSS grubu, 5-6 Eylül tarihlerinde üniversitenin Beytepe yerleşkesinde toplanacak.

39 ülkeden 81 bilim insanının katılacağı toplantıda, arı ölümleriyle ilgili araştırmalar ve alınması gereken tedbirler tartışılacak.

03.09.2010


 

‘Akıllı Kart’ta nano güvenlik

NÜFUS cüzdanı yerine geçecek olan ‘Akıllı Kart’lar olağanüstü güvenlik tedbirleriyle donatıldı. Kişiye özel parmak izinin yer alacağı kartlara şimdi de damar haritası koyuldu.

Bu yönteme başvurmanın gerekçesi, parmak izinin ikizlerde bile aynı olması sebebiyle, güvenlik duvarının delinebileceği ihtimali. Onun yerine kişiye has damar yapısı okutuldu. Kartlarda kişilerin kan grubu ve son bir yılda geçirdiği hastalıklar yer alacak.

03.09.2010


 

56 yaşında ehliyet aldı

ÇANAKKALE'NİN Biga ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki Naciye Taşkın, en büyük hayalini gerçekleştirerek, ehliyet sahibi oldu.

İlçedeki bir sürücü kursuna katılan Taşkın, kendisinden küçük 30 kadınla eğitim aldı. Kursu başarıyla tamamlayan Taşkın, sürücü belgesine kavuştu. Taşkın, ilerleyen yaşına rağmen azimle çalıştığını ve sınavları yüksek puanlarla geçtiğini söyledi. Ehliyetine kavuştuktan sonra otomobil aldığını belirten Taşkın, ‘’Şimdiye kadar arabamız ve ehliyetimiz olmadığı için bir yere gidemiyorduk. Eşimin ve hocamın desteğiyle çok arzuladığım ehliyetime kavuştum’’ dedi.

03.09.2010


 

Yaban koyunlarına aşıyla koruma

TÜRKİYE'DE Konya Bozdağ’da koruma altında olan, Karaman ve Nallıhan’da tabiî hayata bırakılan Anadolu yaban koyunlarının hastalıklar sebebiyle azalan sayısı aşılarla yeniden arttırılacak.

Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, Konya-Bozdağ’da bulunan yaban koyunlarında 2007 yılında paratüberküloz hastalığı tesbit edildiğini hatırlattı. Hastalık sebebiyle sahadaki yaban koyunu sayısının hızla azalmaya başladığını anlatan yetkililer, konuyla ilgili uzmanların katılımıyla toplantılar düzenlendiğini, bu toplantılarda bölgede yeni doğan kuzuların aşılanarak hastalığın azaltılabileceği konusunda görüş birliğine varıldığını ifade etti.

03.09.2010


 

Aç ayı, fabrikayı bastı

RUSYA'NIN Sverdlovsk bölgesinde aç kalan ayı, yiyecek bulmak için bir fabrikanın kantinini tercih etti. Yerel “Troy Den” gazetesi, Tizol fabrikasının kantinine giren ayıya acıyan aşçıların hayvana yiyecek attıklarını, daha sonra bekçilerle polise haber verdiklerini yazdı.

Görgü şahitlerinden Maksim Ilinyk, arkasında üniformalı kişilerin bulunduğunu hisseden ayının kaçmayı başardığını, ormanda izini kaybettirdiğini söyledi.

03.09.2010


 

Baz istasyonlarında artık halkın duyarlılığı gözetilecek

TÜKETİCİ Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Ankara İnsan Hakları Kurulu’nun ‘’baz istasyonlarının kuruluşu aşamasında halkın duyarlılığının gözönüne alınacağı’’ yönünde karar aldığını belirterek, bunun, baz istasyonları konusunda bütün Türkiye’ye ‘’örnek olacak’’ bir karar olduğunu kaydetti.

Çakar, ‘’Baz istasyonlarından rahatsızlık duyan ve şikâyetçi olan vatandaşlar, bu karara dayanarak başta belediyeler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunabilecek’’ dedi. Çakar, Ankara İnsan Hakları Kurulunun, Tüketici Hakları Derneği ve vatandaşlardan gelen başvuruları değerlendirdiğini ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyofizik Ana Bilim Dalı, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve TÜBİTAK’tan görüş istediğini anlattı. Çakar, kurulun bir dizi prensip kararı aldığını belirterek, “ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlar, baz istasyonlarının kuruluşu aşamasında halkın duyarlılığını gözönüne alacak” ifadelerini kullandı.

03.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.