09 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

İKİ KIŞLA İKİ TABLO

İstanbul'dan, askerliğini yapmakta olan oğlunun yemin törenine katılmak üzere İzmir'e giden Mustafa Kaya (50) ve eşi Oya Kaya (45), Ege Ordu Komutanlığına bağlı Narlıdere Muhabere Komutanlığının kapısından geri çevrildi.

Sebep olarak ise asker annesinin başörtülü olması gösterildi. Nizamiyeden geri çevrilen Mustafa Kaya, eşinden başörtüsünü ve bonesini çıkarmasının istendiğini belirterek, bu isteği reddettiklerinde de görevli yüzbaşı tarafından, 'Dışarı çık' diye azarlandığını söyledi.

İMAM SUBAYLAR GÖREV YAPIYOR

Hollanda Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığının geleneksel hale getirdikleri 5. iftar buluşması Rotterdam şehrindeki Van Ghent Deniz Kuvvetleri Askerî Kışlasında gerçekleştirildi. İftara Hollanda Deniz Kuvvetleri ikinci Komutanı Ton van Ede ve üst düzey komutanlar ve orduda görev yapan Müslüman subaylar ile İmam Binbaşı Suat Aydın da katıldı. Hollanda Ordusunda görevli Jandarma Kıdemli Üst Çavuş Mustafa Bal, orduda farklı inançlara baskı ya da ayrımcılık yapılmadığını dile getirdi.

NİZAMİYEDEN GERİ ÇEVRİLDİLER

İstanbul’dan oğlunun yemin törenine katılmak üzere İzmir’e gelen Mustafa Kaya (50) ve eşi Oya Kaya (45), Ege Ordu Komutanlığı’na bağlı Narlıdere Muhabere Komutanlığının kapısından geri çevrildi. Sebep olarak ise Oya Kaya’nın başörtülü olması gösterildi. Nizamiyeden içeri alınmayan Kaya, eşinden başörtüsünü çıkarmasının istendiğini söyledi. Bunu rededince görevli yüzbaşı tarafından, “Dışarı çık” diye azarlandığını aktaran Kaya, olanları şöle anlattı:

“Nizamiyenin önünde çarşaflı ve pardesülü beş-altı bayan duruyordu. Bunları görünce ben de bir sıkıntı olduğunu hissettim. Eşimle birlikte kapıya yöneldik. Kapıda sivil giyimli bir bayan görevli eşime, ‘Geçemezsiniz. Geçmek istiyorsanız, başörtüsü ve boneyi çıkarın’ dedi. Eşim ise, ‘Ben çıkaramam. Çıkarırsam başımı açmış olurum’ diye cevap verdi. Tam o sırada bir başçavuş, ‘O yenge gelsin, o pardesülü’ dedi. İkinci bariyere geldiğimizde ise bir astsubay, ‘Başınızı açmanız lâzım. Alttan fiyonk yapacaksınız’ dedi. Eşim yine, ‘Ben birinci kapıdan geçtim, niye başımı açayım?’ dedi. Bunun üzerine ben devreye girdim, ‘Kardeşim niye böyle bir uygulama yapıyorsunuz? Böyle bir kanun nizam yok’ dedim. Onlar da, ‘O zaman yüzbaşımıza soralım’ dediler. Yüzbaşı gelince, ‘Yüzbaşım, böyle bir uygulama var mı?’ dedim. ‘Emir böyle’ dedi. Ben de böyle bir uygulama olamayacağını, hepimizin şehit verdiğini ve İstanbul’dan buraya misafir olarak geldiğimizi söyledim. Buna rağmen kabul etmeyince, emri göstermesini istedim. Bunun üzerine bana, ‘Dışarı çıkın’ dedi. ‘Çıkmıyorum’ deyince tekrarladı. Yüzbaşı, bir ara asabileşti, üzerime saldırma teşebbüsü bile hissettim. Bunun üzerine, ‘Bana hiçbir şey yapamazsın’ dedim. Oradaki sivil memurlar devreye girererek olayı yatıştırdı Biz de dışarıya çıktık.” “FOTOKOPİ BİLE ÇEKTİRMEDİLER” Oğluna evci kâğıdı çıkartmak için kapıda bekledikleri sırada fotokopi ihtiyacı olduğunu belirten Mustafa Kaya, ancak eşi başörtülü olduğu için fotokopi çekmediklerini, bunun için arabayla 10 dakikalık mesafede fotokopi çektirmeyi gittiklerini anlattı. Bu uygulamanın sebebini sorduklarında ise oradaki bir subayın, başörtüsü dolayısıyla böyle bir istekte bulunduğunu söylediğini aktardı. “İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELİSİ GÖRDÜK” Oya Kaya ise en büyük oğlunun yemin töreni için İstanbul’dan geldiklerini ama bir fotoğraf çektirmeye izin verilmediğini kaydetti. İnsanların bu şekilde kutuplara ayrılmasını doğru bulmayan Kaya, “Büyük oğlumun yemin törenini çekmek için makine getirdik. Bu yaştan sonra onların istediği gibi eşarp bağlayacağız herhalde. İkinci sınıf vatandaş olarak muamele gördük. Askeriyeyi satın almayacağız. Sanki üzerimde bomba varmış gibi davrandılar. İnşallah bunlar da düzelecek” dedi.

İMAM SUBAYLAR GÖREV YAPIYOR

Hollanda’da Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı geleneksel hale getirdikleri 5. iftar buluşmasını Rotterdam şehrindeki Van Ghent Deniz Kuvvetleri Askerî Kışlası’nda gerçekleştirdi. İftara Hollanda Deniz Kuvvetleri ikinci Komutanı Ton van Ede ve üst düzey komutanlar ve orduda görev yapan Müslüman subaylar ile İmam Binbaşı Suat Aydın da katıldı. Program Kur'ân-ı Kerim tilâveti ile başladı. Daha sonra kürsüye gelen Deniz Kuvvetleri İkinci Komutanı Ton van Ede, Hollanda’da yaşayan Müslümanların topluma önemli katkılar yaptığını vurguladı. Komutan Ton van Ede, Hollanda ordusunda Müslüman kökenli kişilerin sayısının artmasını istediklerini ifade etti. İftar programında Hollanda ordusunda üst düzey komutan olarak görev yapan Müslüman subaylar da birer konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Hollanda Deniz Kuvvetleri Van Ghent Askerî Kışlası Konferans Salonu’nda ayrılan yerde Müslümanlar namazlarını kıldı. “ORDUDA İBADET RAHATÇA YAPABİLİYOR” İmam Binbaşı Suat Aydın bir Türk imam olarak Hollanda ordusunda rahat bir şekilde görev yapmaktan gurur duyduğunu belirterek, “Her ülkede bu tür güzel gelişmelerin örnek alınmasını arzu ediyorum. Hollanda ordusunda beş vakit namaz kılınmasında ve diğer ibadetlerin yapılmasında herhangi bir sakınca yok” dedi.

Hollanda Ordusu’nun bu yıl kışlaların içerisinde beş cami açılmasına izin verdiğini dile getiren İmam Binbaşı Aydın, “Her cami için ayrıca 6 bin euro katkı sağlandı. Gördüğünüz gibi Deniz Kuvvetleri karargâhında ezan okundu. Müslüman usûllere göre iftar yapıldı. Ardından konferans salonunda namaz kılındı” diye konuştu. Hollanda Savunma Bakanlığı Basın Danışmanı Sündüz Çelen, bu iftarla Müslümanları Hollandalıların çok daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını söyledi. Çelen "Bu sene ilk kez Hollanda Deniz Kuvvetleri iftarı organize etti. Bundan sonraki yıllarda diğer birimlerde devam edecek. Hollanda ordusunda 3 bin Müslüman kökenli asker bulunuyor. Müslüman askerler inançlarını rahatlıkla yerine getirebiliyorlar" dedi. NAMAZ İÇİN ÖZEL ODA Hollanda Ordusunda Jandarma Kıdemli Üst Çavuş Mustafa Bal, orduda farklı inançlara baskıya da ayrımcılık yapılmadığını dile getirdi. Bal, “Göreve ilk başladığımda namaz kılmam için bana özel oda verildi. Müslüman usûllere göre yemekler veriliyor. Türk gençlerine Hollanda ordusunda görev almalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

09.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İKİ KIŞLA İKİ TABLO

  Bir yıldır çocuklarını arıyorlar

  Liderler, bayramı Ankara ve İstanbul’da geçirecek

  Kazandığımız güzellikler devam etsin

  Mavi Marmara şehitleri anılacak

  ÖSYM’ye yeni şekil vereceğiz

  Şehit yakınları arefe gününden şehitlerine koştu

  Batı Nil virüsü enfeksiyonu Türkiye’de

  Erdoğan: Bedelli gündemimizde yok

  Ergenekon’da 3 tahliye

  40 günde 700 bin kişi nüfus cüzdanını değiştirdi

  Asılsız ihbarlar 112 Acil Servis’e “imdat” dedirtiyor

  Galata Köprüsü 14 Eylül'de kapalı

  Kaçakçılığa geçit yok

  Araç muayene randevuları e-Devlet'ten

  Bir astsubay intiharı daha

  Bu arınmışlık, Ramazan’dan sonra da devam etmeli

  ‘Şefkat Eli’ sokaktan kurtardı

  Bayram kutlaması için kiliseye pankart astılar

  Tarım Kredi’den Pakistan’a 6 TIR gıda yardımı

  Gazze’nin ekmeği Cansuyu’ndan

  Eğitim masrafları velileri düşündürüyor

  Kurtulduğuna sevinemedi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.