15 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

‘Sokağa çıkanı vur’ emri

HİNDİSTAN'IN Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir eyaletinde, güvenlik güçlerine, “sokağa çıkma yasağını ihlâl edenleri vur” emri verildi.

Bölgede ilân edilen sokağa çıkma yasağına rağmen, Yeni Delhi hükümetine karşı protestolar yaz boyunca devam etmiş, önceki gün de on binlerce kişi yasağa karşın sokaklara dökülmüştü. Polisin, ABD’de 11 Eylül 2001 saldırılarının yıl dönümünde Kur’ân-ı Kerim’e hakaret içeren eylemler yapıldığı yolundaki haberler yüzünden alevlenen gösterilere müdahalesinde ise ölü sayısı 19’a çıktı. Ölenlerden birinin polis olduğu ifade edildi. Haziran ayından bu yana devam eden gösterilerdeki en büyük can kaybı önceki günkü gösterilerde verildi.

Polis ve milis güçlerinin, yeni şiddet olaylarını önlemek için dün bölgede sıkı tedbirler alarak, hoparlörlerden sokağa çıkma yasağını ihlâl edenlerin görüldüğü yerde vurulacağı uyarısını yaptığı belirtildi. Uyarılara rağmen, Keşmir’in merkezi Şrinagar’ın kuzeyindeki Baramulla’da onlarca kişinin sokaklara çıkarak polise taşlarla saldırdığı bildirildi. Polisin, göstericilere havaya ateş açarak ve göz yaşartıcı bombayla müdahale ettiği kaydedildi.

Cammu Keşmir’de yaz başından bu yana devam eden protesto gösterilerinde 88 kişi öldü. Eyaletteki ayrılıkçı örgütlerin Yeni Delhi hükümetine karşı 1989’da başlattığı mücadelede 68 binden fazla kişi öldü. Cammu-Keşmir’de 10 dolayında silâhlı örgüt, bölgenin bağımsızlığı ya da Pakistan ile birleşmesi için 1989 yılından bu yana Hindistan yönetimiyle çatışıyor. Keşmir’de isyancı grupların mücadeleye başlamasından bu yana bölgede çoğunluğu sivil, 68 binden fazla kişi öldü.

Keşmir’in geleceğine ilişkin Hindistan ile Pakistan arasında yapılan kapsamlı görüşmeler, Pakistanlı militanlarla bağlantılı silâhlı kişilerin Hindistan’ın Mumbai şehrine 2008’de düzenlediği saldırının ardından kesilmişti. Hindistan ve Pakistan, ikisinin de tamamında hak iddia ettiği Keşmir yüzünden iki kez savaştı.

15.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ezana izin verdi, yeniden seçildi

  4 bin yıllık üzüm bağlarında festival

  Barış için en güvenilir din, İslâm

  ‘Sokağa çıkanı vur’ emri

  Amerika’daki Kur’ân karşıtı eylemler gerilimin fitilini ateşledi

  Clinton’dan taraflara karşılıklı jest çağrısı

  Netanyahu’nun hedefi İsrail’in güvenliği

  İsrail, birinci kaptan Tural’ın şahitliğini istedi

  Sarkozy'ye suçlama

  Kuzey Kore lideri yerine oğlunu geçirmek istiyor

  Avustralya’da Gillard dönemi resmen başladı

  Düşen uçaktan 21 kişi kurtuldu

  PJAK’a İran’dan ağır darbe

  Mandela, İngiltere’yi sert bir dille uyarmış

  Eski Başbakan Blair’e "özgürlük madalyası”

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.