17 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Yeraltında İstanbul var!

“İSTANBUL'UN altında asırlardır uyuyan uygarlık kalıntılarına bir güzelleme: Yeraltındaki İstanbul” olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından yayımlanan kitap, başka bir İstanbul’a daha dikkatleri çekmeyi amaçlıyor.

Kitapta, Büyük Saray’dan arta kalanlar, Mehmet Başdoğan’ın bulduğu Zifaf Odası, 8000 yıllık sırlar ortaya saçıldı, Bu liman Alman tarihçinin en büyük rüyasıydı, Bir zamanlar kumsaldı Samatya, Ese Kapısı Mescidi, Nakkaş Halı Mağazası’ndaki Sarnıç, Fener eskiden Petrion’du, Dünyada bir eşi olmayan kalyon, Üsküdar ve Sirkeci’de efsaneler gerçek oldu gibi ilgi çekici başlıklar yer alıyor.

DAN BROWN NE DEMİŞTİ?

Yer üstündeki mimarî ve tabiî güzellikleri ile insanları hayran bırakan İstanbul, yeraltındaki yapıları ile de hâlâ gizemini koruyan bir şehir. Dan Brown’ın da son İstanbul ziyaretinde işaret ettiği İstanbul’un bu gizemli yapısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin yayımladığı “Yeraltındaki İstanbul” kitabı ile gün yüzüne çıkıyor.

Gazeteci-yazar Ersin Kalkan’ın kaleme aldığı Yeraltındaki İstanbul, İstanbul’un bu eşsiz mirasını bizlere hatırlatıyor ve dikkatimizi şehrin yer altı zenginliklerine çekiyor. Bir “şehir anlatısı” olarak nitelendirilebilecek kitap, Büyük Saray’dan Ayasofya’nın sırlarına, Antik Liman’dan ayazmalara, su tesislerinden sarnıç’lara, çilehanelerden İstanbul’un yer altı efsanelerine uzanan geniş bir yelpazede farklı bir İstanbul’la yüzleştiriyor okuru.

Yeraltındaki İstanbul kitabının özelliği, İstanbul’u hem yer altı, hem de yer üstü zenginliklerini birleştirerek anlatmasında çünkü çoğu zaman İstanbul’un toprak üzerinde gördüğümüz yapılarının kadim çağlarda farklı mimarî yapıların üzerine kurulu yeni yapılardan ibaret olduğunu gözden kaçırabiliyoruz. Ya da şimdi yer altında olan ancak yer üstünde de varlıklarını sürdüren yapıların tarihçesini çoğu zaman sadece gördüklerimizden ibaret sanabiliyoruz. Kitap, İstanbul’un görünen ve görünmeyen yapılarını birlikte anlatması bakımından da okura önemli bir İstanbul gezisi sunuyor.

İstanbul’u “yeraltından” keşfetmeye başlayarak arada bir yer üstüne de çıkarak okumanın keyfini sunan ve Yeraltındaki İstanbul’un sayfaları arasında bir başka İstanbul bulacaksınız.

RECEP BOZDAĞ

17.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Efendimizin (asm) goncaları

  Yeraltında İstanbul var!

  Sahaflar Beyoğlu’na geldi

  "Sinemam, Türkiye’nin mânevî geleneğinden besleniyor"

  200 sanatçının eseri tarihî kervansarayda sergilenecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.