24 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Sahabenin Günlüğü

Yazarlarımızdan Saliha Ferşadoğlu’nun “Sahabenin Günlüğü” isimli kitabının kısa sürede ikinci baskısını yaptık. 94 sayfalık bu kitap, muhteva olarak sahabelerin ve Peygamberimizin (asm) yaşadıkları olaylara yer veriyor, ama anlatım tarzı olarak kurgusal bir çalışma. Bir çırpıda büyük bir keyifle okunuyor. Henüz kitabı okuma fırsatı bulamayanlara en kısa zamanda okumalarını salık veririz.

Saliha Ferşadoğlu, bu kitabı bir günlük üslûbu ile hazırladı. Asr-ı Saadet’te yaşayan bir Sahabenin bakış açısıyla o günlerde yaşanan olaylar, mu'cizeler, sahabelerin soruları, Peygamberimizin (asm) cevapları, sonraki asırlara hitap edecek bir kurgu ile aktarılıyor. Yaşananlar bizzat olaya şahit olan sahabenin dilinden aktarıldığı için, okuyucu da âdeta olayı yaşamış gibi oluyor. Bu güzel üslûp aslında oldukça farklı ve orijinal bir tarz.

Mekke ve Medine sokakları, Bedir Savaşı, Peygamberimizin (asm) oğullarının vefatı ânında yaşananlar, mu'cizelerin sahabelerde bıraktığı tesirler ve daha bir çok yaşanmış örnek kitapta günlük biçiminde yer alıyor. Hazret-i Peygamberin (asm) sahabelere tarifler yaparken, izahlar getirirken başvurduğu metodlar dikkate alınırsa, bu kitaptaki günlük üslûbunun önemi de anlaşılmış olur. Günlükler bizzat yaşayan kişinin kendisi tarafından kaleme alındığı için, akılda kalıcı oluyor ve okuyanı yormuyor. Eserde anlatılan olayların aslını ilgili hadis kitaplarında bulmak mümkün. Sahabenin Günlüğü isimli kitaptan takip edelim:

“Ehl-i Suffa’dan bir arkadaşımla beraber Peygamberimizin (asm) evine gidiyorduk. Birkaç misafiri daha olduğunu öğrenmiştik. Efendimizin (asm) yanına vardığımızda onu tane tane konuşur bulmuştuk. Misafirler ona sorular soruyor, o da çeşitli izahlarda bulunuyordu. Sessizce selâm verip bize açılan yere oturduk. Altı kişi olmuştuk. Her birimiz dikkatle Peygamberimizi (asm) dinliyorduk. Misafirlerden biri sordu:

‘Tedavi için kullandığımız ilâçlar, şifa isteğiyle okunan duâlar ve düşmanlardan korunmak için kullandığımız koruyucu şeyler hakkında ne dersiniz? Bunlar Allah’ın kaderinden bir şeyi geri çevirip değiştirir mi?’ 1

‘Bu saydıklarınız Allah’ın kaderindendir,’ diyen Peygamberimiz (asm), az ve öz biçimde konuya açıklık getirdi. Daha sonra yemeğe oturmak üzere hepimizi sofraya buyur etti. Tam o sırada içeri bir bedevi geldi. Peygamberimiz (asm) onu da yemeğe çağırdı. Bedevi geldiği gibi yemeği iki lokmada yedi bitirdi. Her zaman bereketle artan yemeğin kalmadığını görünce arkadaşım çok şaşırdı:

‘Bugün yemekte bir şey var. Nedense kimseye yetmedi, farkında mısın?’ diye fısıldadı.

Neden böyle olduğunu anlamamıştım, omuzlarımı silktim bir şey anlamadığımı gösterircesine. Efendimizin (asm) dikkatini çekmişti fısır fısır konuşmamız. Bize doğru dönerek dedi ki:

‘Eğer bu misafir besmele çekerek yemeğe başlasaydı, yemek hepimize yeterdi. Öyleyse biriniz yemek yediği zaman Bismillâh desin. Eğer yemeğin başında besmele çekmeyi unutursanız, hatırladığınız vakit Bismillâhi fi evvelihi ve ahirihi, desin.” 2

Bize ulaşan eleştiri, görüş ve düşüncelerinize teşekkür ediyoruz. Bu kitap ve diğer kitaplarımız hakkında da eleştiri, teklif ve görüşlerinizi bizimle paylaşmanızı rica ediyor, kitaplarla dolu yepyeni gündemlerde buluşalım diyoruz.

Dipnotlar:

1. Kütüb-ü Sitte, c. 17, s. 1031.

2. Age, s. 973.

YENİ ASYA NEŞRİYAT

[email protected]

24.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Profesör, hastabakıcı ve öğretmeni buluşturan hobi

  Sahabenin Günlüğü

  Gözyaşı Dinmeyen Şehir: Kerbelâ

  Odunpazarı'nda anlamlı sergi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.