23 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

ABD’siz bir İsrail olamaz

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ABD’nin yardımı olmadan İsrail’in hayatta kalamayacağını söyledi. İsrail’in Filistin sorununu çözerek ABD’nin anti-İran koalisyonu kurmasına yardım etmesi gerektiğini de öne süren Perez, “ABD’nin bize verdiğinin karşılığını biz veremeyiz, ancak küçük de olsa biz de ABD’ye yardım edebiliriz” dedi.

Peres: ABD olmadan ayakta kalamayIz ORDU radyosunun haberine göre, Yahudi Toplumu Siyaset Planlama Enstitüsü’nün Kudüs’te düzenlediği bir toplantıda konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, “Nasıl ki ABD, İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını anlayışla karşılamaya çalışıyor, İsrailliler olarak bizim de ABD’nin güvenlik ihtiyacını anlamamız lâzım” ifadesini kullandı. Peres “ABD’nin bize verdiklerini tabiî ki biz de aynen geri veremeyiz, ama kendi çapımızda yardımcı olabiliriz” şeklinde konuştu. Peres, İran’ın hem İsrail hem de Amerika’ya en büyük tehdidi oluşturduğunu da kaydetti. İsrail Cumhurbaşkanı, “ülkesinin bu koalisyonun oluşmasına duyurularla değil, Filistinlilerle olan ikincil önemdeki çatışmaya son verip, Amerika’nın İran tehdidine odaklanmasına olanak sağlayarak katkı yapabileceğini” vurguladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, ABD’nin eski başkanlarından George Bush’un, Irak gibi Arap ülkelerine demokrasi getirme yolundaki teşebbüslerine de eleştiride bulundu ve “ABD Başkanı Bush’un bu yöndeki çabalarını takdirle karşılıyorum. Ama bu mümkün mü?" ifadesini kullandı. Peres, “bir krala gidip ‘haydi seçime’ demenin güçlüğüne” işaret etti. İsrail Cumhurbaşkanı, “Müslümanların kendi yollarını kendi seçmeleri gerektiğine inandığını” söyledi.

23.10.2010


 

Bediüzzaman Endonezya basınında

9. UluslararasI Bediüzzaman Sempozyumunun ardından, Türkiye de ki medyanın yanı sıra, Endonezya medyasında da sempozyum yankı buldu.

Endonezya Ülkesinin 2. Büyük gazetesi olarak belirtilen Republika Gazetesi’nin Cuma Ekinde tam sayfa olarak sempozyumdan bahsedildi. Ankara Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan endonezyalı öğrenci ‘’Deden Mauli Darajat’’ tarafından yazılan haber Mengenang Said Nursî (Said Nursî’yi anma) başlığını taşımakta. Haberin muhtevası ise şöyle sempozyumun dünyanın bir çok ülkesinden gelen binlerce kişi tarafından takip edildiğini belirtiyor. Prof. Faris Kaya ile yapılan röportaja istinaden sempozyumun tertip edilmesindeki gayeyi, Said Nursî’nin fikirlerinin bütün dünyaya tanıtılması şeklinde ifade ediliyor. Ve devamında da bu tezin nedeni şöyle belirtiliyor: ‘’bu fikirler dünya barışına ulaşılmasında önemli rol oynayabilecek özellikte‘’ Sempozyuma 245 kişinin teblig gönderdiği ve bunlar arasından 105 tebliğin seçildiği haberin içerisinde geçmekte. Endonezyadan da 2 tebligcinin katıldığı belirtilip Prof. Andi Faisal’a göre Said Nursî’nin dâvet metotlarından biri lisan-ı hal olduğu vurguladığı yazılı. Bu haberle ilk defa Endonezya basınının ‘’Bediüzzaman’’ ismini zikrettiği belirtiliyor.

23.10.2010


 

ABD, Keşmir’e karışmayacak

ABD, Pakistan’ın Keşmir sorununa müdahil olması talebini reddetti.

Hindustan Times’ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P. J. Crowley, Keşmir sorununun önemini kabul etmekle birlikte sorunun Pakistan ile Hindistan arasında çözülmesi gerektiğini belirtti. Hindistan’dan ise sorunun çözümüne yardımcı olmaları talebini almadıklarını söyleyen Crowley, ancak iki ülke arasındaki diyaloğun geliştirilmesini teşvik etmeyi sürdüreceklerini ifade etti. Pakistan’ın, bu yöndeki talebini, ABD-Pakistan Stratejik Diyaloğu görüşmeleri için ABD’de bulunan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi’nin ilettiği belirtildi. Hindistan’ın Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir eyaletinde çok sayıda ayrılıkçı örgüt, bağımsızlık ya da Pakistan’la birleşmek için 1989’dan bu yana Yeni Delhi hükümetine karşı savaşıyor. İkisi de nükleer güce sahip Pakistan ve Hindistan, İngiltere’den bağımsızlıklarını ilân ettikleri 1947 yılından sonra Keşmir yüzünden iki kez savaştı.

23.10.2010


 

Çin, Mars yolcusu

Çİn’İn Mars’ı keşfetmeye hazırlandığı bildirildi. Çin Uzaycılık Bilim ve Teknoloji Şirketi’ne bağlı Uzay Teknolojileri Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Mars keşif projesinin en erken 2013 yılında başlatılması için kullanılacak uydunun tasarımının hazırlandığı belirtildi.

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberinde, uzmanların, Çin’in Çangı-1 ve Çangı-2 Ay keşif uydularını başarıyla fırlattıktan sonra uçuş cihazları tasarlama kapasitesinin belli bir düzeye ulaştığı şeklindeki görüşüne yer verildi. Haberde, Çin’in şu anda kendi gücüne dayanarak Mars keşfi yapacak teknolojiye sahip olduğu ileri sürüldü.

23.10.2010


 

Pakistan tarımı çöktü

PAKİSTAN’DA iki bin kişinin vefat ettiği, 8,5 milyon kişinin evsiz kalmasına sebep olan sel felâketinde tarım sektöründeki malî kaybın 3,2 milyar dolar olduğu açıklandı.

Pakistan Federal Tarım Bakanı Gulam Ahmed Billur, başşehir İslamabad’da düzenlediği basın toplantısında, tarım ülkesi olan Pakistan’da ekonominin sellerden büyük zarar gördüğünü belirterek, tarihinin en büyük tabiî felâketiyle karşı karşıya olan ülkede tarım ve hayvancılıktaki kaybın 3,2 milyar dolar olduğunu söyledi. Sellerden en fazla etkilenen kesimin, tarım sektöründe çalışan gelir düzeyi düşük insanlar olduğunu ifade eden Billur, Pencap ve Sind Ovalarında yüzbinlerce hektar tarım alanının hâlâ sular altında olduğunu, tarım alt yapısının büyük zarar gördüğünü ve yüzlerce kilometre sulama kanalının çamurla dolduğunu kaydetti. Birleşmiş Milletler, ay başında yayımladığı raporda, ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanan Pakistan’a uluslar arası yardımlar hızlandırılmazsa, ülkenin “jeopolitik istikrarının tehlikeye girebileceği” uyarısında bulunmuştu.

23.10.2010


 

2. Dünya Savaşı’ndan kalan toplu mezarlar

Japonya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma iki toplu mezar bulundu.

Japon yetkililer, Kyodo haber ajansına yaptıkları açıklamada, İkinci Dünya Savaşı’nda kanlı çatışmaların olduğu Iwo Jima adasındaki toplu mezarlarda binlerce Japon askerinin kalıntılarının olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Yetkililer, Japon araştırma ekiplerinin Amerikan ordusu tarafından bildirilen iki alanda şimdiye kadar 51 kişinin kalıntılarını bulduğunu, mezarların birinde yaklaşık 2 bin ceset olabileceğini ifade etti. Iwo Jima’da 1945 yılında bir ay süren çatışmalarda 22 bin Japon askerinin tamamına yakını ölmüştü.

23.10.2010


 

DSÖ, Kolera için Haiti’de

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Haiti’de kolera salgını olup olmadığını doğrulamak için test sonuçlarının beklendiğini açıkladı.

DSÖ sözcüsü Fadıl Şaib, durumu incelemek üzere ABD’den uzmanların Haiti’ye geldiğini, ishal vak'alarına koleranın yol açıp açmadığını belirlemek üzere test sonuçlarının beklendiğini belirtti. Şaib, Haiti’de 100 yılı aşkın süredir kolera salgını görülmediğini söyledi. Haiti Sağlık Bakanlığı’ndan üst düzey yetkili Dr. Gabriel Thimote, ülkenin orta kesiminde bulunan Artibonite ve Central Plateau bölgelerindeki ishal salgınında 49 kişinin öldüğünü, 450’den fazla kişinin hastanelere kaldırıldığını açıklamıştı.

23.10.2010


 

K. Kore’de insanî durum kötüleşiyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un raporu Kuzey Kore’deki halkın kötü beslenme ve ekonomik sorunlarla boğuştuğu ve mağdurların başında da çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlıların geldiğini ortaya koydu.

İnsan haklarının durumuna ayrılmış olan raporda, Ağustos 2009 ile Ağustos 2010 döneminde ülkedeki insanî durumun kötüleştiğine vurgu yapıldı ve ‘’Farklı kanallar aracılığıyla ülkeden gelen bilgiler, gıda güvenliği, kötü beslenmede yüksek oran başta olmak üzere halk için çekilen acıların daimî olduğunu gösteriyor’’ ifadesi kullanıldı.

23.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.