20 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

ABD, Afganistan’dan çekilecek mi?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Geoff Morrell, ABD’nin Afganistan’daki güvenliği sağlama görevini, 2014 yılı sonunda Afgan güçlerine teslim etmeyi düşündüğünü söyledi.

Morrell, ‘’Hedefimiz, güvenliği sağlama sorumluluğunu Afgan güçlerine 2014 yılının sonunda transfer etmektir’’ dedi. Morrel, görevi teslim etmenin, ülkede güvenliği sağlama görevinin tamamen Afgan güçlere bırakılacağı, ABD veya koalisyon güçlerine mensup askerlerin tamamının ülkeden çekileceği anlamına gelmediğini de belirtti. Morrel, ‘’Her şey, çatışma sahalarındaki şartlara ve Afgan güçlerinin görevi devralma kapasitelerine bağlıdır. Afganların ihtiyacına göre, belli miktarda asker Afganistan’da kalabilir. ABD’nin umudu, Afgan güçlerinin güvenliği sağlama sorumluluğuna tamamıyla sahip çıkabilmeleridir’’ diye konuştu.

YOLSUZLUK

Fransız gazetesi ‘’La Croix’’nın sorularını cevaplayan BM Genel Sekreteri’nin Afganistan Özel Temsilcisi Staffan De Mistura da ‘’Afganistan’daki yolsuzluğu yok etme hedefinin, gelecek 10 yılın hedefi olduğunu’’ belirtti. Ülke yönetimi ve Devlet Başkanı Hamid Karzai ile ilgili bir soruyu cevaplayan Mistura, ‘’Afganistan’a, ABD’deki 11 Eylül 2001 terör saldırılarından dolayı geldik, Afganistan’ı mükemmel yönetilen, yolsuzluğun olmadığı ve insan haklarına saygı gösterildiği, İsviçre benzeri bir ülkeye çevirmek için değil’’ diye konuştu. Mistura, ‘’Bu demek değil ki bir gün yolsuzluğu bu ülkeden tamamıyla söküp atamayacağız, şimdilik, yolsuzluğu yok etme hedefi gelecek 10 yılın hedefi olarak karşımızda duruyor’’ dedi. “Talibanlar iktidardayken, yolsuzluğa bulaşmamışlardı ve Mercedes almıyorlardı, ama halkın ihtiyaçlarına da cevap veremiyorlardı’’ diyen Mistura, ‘’Bugün, yolsuzluk Afgan hükümeti için büyük bir engel, ama ülkede, Taliban dönemine nazaran daha fazla okul ve hastane var’’ ifadelerini kullandı. Mistura, şu anki hedefin, Afganistan’a yapılan uluslar arası yardımı kontrol etmek ve sözleşmelerin imzalanmasını sağlamak olduğunu belirtti.

STK’LAR: SİVİLLER DAHA

İYİ KORUNSUN

Afganistan’da görev yapan 30 kadar sivil toplum kuruluşu, NATO ülkelerine, Afgan sivilleri, askerlerin kötü muamelesine karşı daha iyi korunmalarını sağlayacak ‘’acil tedbirler’’ almaları için çağrıda bulundu. STK’ların yayımladığı ortak yazılı açıklama, birçok Afgan sivillin, son 9 yıl içerisinde, hiçbir zaman olmadığı kadar yaralandığı, öldürüldüğü öne sürüldü, sivillerin maruz kaldığı şiddetin gitgide arttığının altı çizildi. Açıklama, acil önemler alınmadığı takdirde, 2011’de durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunuldu. STK’lar, NATO ülkelerini özellikle, eğittikleri Afgan güçlerini kontrol etmeye çağırdı.

20.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD, Afganistan’dan çekilecek mi?

  Kolera salgını dolayısıyla BM barış gücüne saldırı

  İKT, dinî özgürlükler raporunu olumlu buldu

  İsrailli savaş suçlularını yayınlayan siteye engel

  "ABD’den sonra Irak’ta şiddet artmaz"

  Clinton: Yetki devrine 2011’de başlamak istiyoruz

  Obama: Afganları tek başına bırakmayacağız

  Barak’a da dâvâ

  Ukrayna ordusu küçülecek

  Castro bırakıyor

  Yeni Zelanda’da maden patlaması

  Çölde kurban sevinci yaşandı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.