21 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

8 NATO TANKERİNE SALDIRI

Pakİstan’da Afganistan’daki NATO güçlerine yakıt götüren 8 tanker silâhlı kişilerce yakıldı.

Yetkililer, Pakistan’ın kuzeydoğusundaki en büyük şehir olan Peşaver yakınlarında yapılan saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi. Saldırının sorumluluğunu şu ana kadar üstlenen olmadı. Taliban militanları daha önce Pakistan’dan Afganistan’a giden erzak ve yakıt kamyonlarından yüzlercesini yakmıştı.

21.11.2010


 

Rasmussen: Filistin’e NATO gücü, BM’ye bağlı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İsrail-Filistin sorununda NATO’nun rol üstlenebilmesi için ‘’barış anlaşması, tarafların yardım talebi ve BM yetkisi’’ olması gerektiğini söyledi.

Rasmussen, yeni stratejik konseptin kabul edilmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, aralarında emekli büyükelçi Ümit Pamir’in de bulunduğu ve ABD eski dışişleri bakanlarından Madeleine Albright başkanlığındaki 12 kişilik akil adamlar komitesi tarafından hazırlanan stratejik konsept taslağında İran’ın tehdit olarak gösterilmesine rağmen, zirvede kabul edilen metinde buna yer verilmemesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, İran’ı sözlü olarak tehdit göstermekten de kaçındı. Rasmussen, dünyada 30’dan fazla ülkenin ya balistik füze teknolojisine sahip olduğunu, veya bunu elde etmek için çalıştığını belirterek, bunlardan herhangi birinin tehdit olabileceğini ifade etti. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, NATO liderlerinin toplantısına sebep AB temsilcilerinin dâvet edildiği sorusuna ise, ‘’Biliyorsunuz, zirvede oy hakları yok. NATO ve AB arasında işbirliğine büyük önem atfettiğimiz için, müdahil olmaları için dâvet ettik. Bazen de ben, NATO’nun görüşlerini dile getirmek ve müdahalelerde bulunmak için AB toplantılarına dâvet ediliyorum. Bu, her iki örgüt arasında işbirliğini kademeli olarak geliştirme arzusuyla, bütünüyle uyumlu bulduğum bir fikir alış verişidir’’ şeklinde cevap verdi.

NATO'NUN AFGANİSTAN’A TAAHHÜTLERİ DEVAM EDECEK

NATO liderleri, zirvenin ikinci gününde Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’ne (ISAF) katkı veren 20 ortak ülke ve BM, AB ve Dünya Bankası gibi uluslar arası örgütlerin temsilcileriyle Afganistan’ı görüşmek için toplandı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantının açılış konuşmasında “Afganistan’daki misyonumuzda bugün yeni bir dönemi başlatıyoruz. Afgan hükümetinin güvenlik konusunda ülkenin tamamında liderliği üstleneceği süreci başlatıyoruz” dedi. Güvenliğin devrinin ardından NATO’nun Afganistan’a taahhütlerinin devam edeceğini belirten Rasmussen, Afganistan’la uzun dönemli ortaklık anlaşması imzalayarak muharip misyonun tamamlanmasının ardından da bu ülkede kalmaya devam edeceklerini dile getirdi. Rasmussen, “(Terörle mücadele) görevimizi tamamlayana dek Afganistan’da kalmaya devam edeceğiz” taahhüdünde bulundu. NATO, 2011’in ilk yarısında başlatacağı güvenliğin Afgan güçlerine devri sürecini kademeli olarak 2014 sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.

21.11.2010


 

Ruhban Okulu’nu yeniden açın

ABD Kongresindeki Helsinki Komisyonu Eşbaşkanı, Demokrat Partili Maryland senatörü Benjamin Cardin, Türkiye’ye yönelik olarak, ‘’Heybeliada Ruhban Okulu’nun şartsız olarak yeniden açılması’’ çağrısını yineledi.

Senato’da geçen yıl Türk hükümetine Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasını kolaylaştırma çağrısında bulunan 356 sayılı karar tasarısının hazırlayıcıları arasındaki Cardin, Kongre kayıtlarına geçirdiği açıklamasında, ‘’Türk yetkililerce bu yegâne enstitünün zorla kapatılmasının 40. yılına yaklaştığımız sırada, Türk hükümetine, ruhban okulunun yeniden açılması çağrımı yineliyorum’’ ifadesini kullandı. ‘’Ruhban okulunun yeniden açılabileceğine ilişkin Türk yetkililerce geçmişte gösterilen işaretlerin hayata geçirilemediğini’’ savunan Cardin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın azınlık dinî liderleriyle bir araya geldiğindeki sözlerine atıfta bulundu. Cardin, ‘’Bu hissiyatlara aynen katılıyorum. Ancak bu uzun süreli sorunun çözümü, retorik değil, kararlılık gerektiriyor’’ dedi. Cardin, Helsinki Komisyonunun 10 yılı aşkın süredir Heybeliada Ruhban Okulu konusunu sürekli gündeme getirdiğini ve bununla ilgili gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini kaydederek, ABD Dışişleri Bakanlığının bu hafta içinde yayımladığı Dinî Özgürlükler Raporu’nun da ‘’Türkiye’deki Ortodoks ve diğer dinî azınlık toplumlarının karşılaştığı zorlukların hatırlatıcısı olduğunu’’ ileri sürdü. ABD, 1975 Helsinki Anlaşması kararları çerçevesinde, AGİT kararlarının uygulanmasını izlemek üzere, bağımsız hükümet kuruluşu olarak Helsinki Komisyonu’nu oluşturmuştu. ABD Helsinki Komisyonu’nun 9 üyesi ABD Senatosundan, 9 üyesi ABD Temsilciler Meclisi Milletvekillerinden oluşurken, ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Savunma Bakanlığı ve ABD Ticaret Bakanlığından da birer üye bulunuyor.

21.11.2010


 

On binlerce köylü evlerine döndü

Endonezya’da Merapi Yanardağının faaliyete geçmesinin ardından evlerini terk eden yüz binlerce köylüden yaklaşık yarısının evlerine döndüğü bildirildi.

Ulusal Afet İdaresi Kurumundan yapılan açıklamada, bölgeden tahliye edilen 400 bin kişinin yaklaşık yarısının, dağın faaliyetlerinin son birkaç gündür azalmasının ve hükümetin “tehlike bölgesi” sınırını kratere 20 kilometre mesafeden 10 kilometreye çekmesinin ardından, Merapi’nin eteklerindeki evlerine döndüğü belirtildi. Kurum, 26 Ekimde faaliyete geçen Merapi’de meydana gelen patlamalardan sonra ölenlerin sayısının 283’e yükseldiğini de kaydetti. Muhammed Ensuri adlı yetkili ise bugün yaptığı açıklamada, evlerinin yıkılması dolayısıyla temiz su ve gıda sıkıntısı yaşayanlar için kurulan acil durum kamplarında halen 270 bin kişinin olduğunu söyledi.

21.11.2010


 

ABD, İsrail’e yazılı garanti vermeye hazır

İsraİl ve Filistin’i doğrudan barış görüşmeleri için bir araya getirmek için çaba gösteren ABD yönetimi, müzakerelerin başlayabilmesi için İsrail’e, yazılı güvenlik garantileri vermeye hazır olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip J. Crowley yaptığı açıklamada, ‘’İsrailliler ile görüşmelerimiz sürüyor. Eğer belirli bir anlayışın yazılı hale getirilmesi gerekirse, bunu yapmaya hazırız’’ dedi. Verilebilecek garantilerin neler olabileceği konusunda ayrıntıya girmeyen Sözcü Crowley, İsrail ile görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. ABD, İsrail’in talep ettiği garantilerin tümünü sağlama konusunda isteksizdi.

21.11.2010


 

Kolombiyalı milisleri eğiten İsrailli evine döndü

Kolombİya’da yüzlerce kişiyi öldüren milis gruplarını eğiten İsrailli Yair Klein, evine döndü. Kolombiya’nın iadesini istediği Klein, 2007’den beri tutulduğu Rusya’nın başşehri Moskova’daki cezaevinden serbest bırakıldıktan sonra uçakla İsrail’in Tel Aviv şehrindeki Ben Gurion havaalanına geldi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Nisan ayında aldığı tavsiye kararıyla, adilce yargılanmayacağı kuşkusuyla Klein’in Kolombiya’ya iade edilmemesi gerektiğini bildirmişti. Gıyabında yaklaşık 11 yıl hapis cezası alan eski asker Klein, Kolombiya’daki aşırı sağcı ölüm mangalarına sadece savunma taktiklerini öğrettiğini ileri sürüyor. Kolombiya’daki sağcı ölüm mangaları 1980’lerde insanları kitlesel olarak öldürmek ve arazilerine el koymaktan sorumlu tutuluyor.

21.11.2010


 

İran’da muhalif iki avukat serbest

İran’da siyasi eylemcileri temsil eden avukatlardan ikisinin bir haftalık gözaltı süresinin ardından serbest bırakıldıkları bildirildi.

İranlı muhaliflere ait Kaleme internet sitesinde yapılan açıklamada, geçen hafta tutuklanan beş avukattan Meryem Kiyanersi ve Rosa Garacorlu’nun serbest bırakıldığı, diğer avukatların ise halen gözaltında olduğu belirtildi. Kiyanersi ve Garacorlu, 4 Eylülde rejime karşı propaganda yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan, İran’ın önde gelen insan hakları savunucusu avukat Nesrin Sutude’nin serbest bırakılması için yayımlanan açık mektuba imza atmıştı.

21.11.2010


 

Cunta ile ABD diyalog kurdu

MyanmarlI muhalif lider Aung San Suu Kyi, iktidardaki cunta ile ABD arasındaki diyaloğu olumlu buldu.

Amerikan CNN televizyonuna açıklama yapan Suu Çi, bu diyaloğu olumlu bulmasına rağmen Amerikalı yetkilileri, görüşmelerde ‘’cuntaya pembe gözlüklerle bakmamaları’’ konusunda uyardı. Su Çi, bazılarının aksine, ‘’Cunta ile ABD arasındaki diyaloğun iyi olduğunu düşünüyorum. Ama Amerikalıların bu diyaloğu pembe gözlük takarak değil pragmatik bir yaklaşımla yürütmelerini istiyorum’’ ifadesini kullandı. ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, geçen yıl cuntayı tecrit eden Amerikan yaklaşımını bırakmış ve cunta ile diyalog başlatmıştı.

21.11.2010


 

Bisikletle bombalı saldırı: 3 ölü, 25 yaralı

Afganİstan’da bisiklete yerleştirilen bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucunda 3 kişinin öldüğü bildirildi.

Lagman vilayeti polis müdürü Gulam Aziz Gerani, bu sabah vilayetin başşehri Mehtarlam’daki bir yol üzerinde bulunan kontrol noktasında düzenlenen saldırıda, 20’den fazla kişinin de yaralandığını söyledi. Gerani, başkent Kabil’in 100 kilometre doğusundaki Mehtarlam’da düzenlenen saldırı anında polis kontrol noktasında çok sayıda aracın kontrol için bekletildiğini ifade etti. Vali Yardımcısı Edayutullah Kalenderzai ise saldırıda bir çocuk, bir kadın ve bir yaşlının vefat ettiğini, 25 yaralıdan birinin polis olduğunu açıkladı. Kabil / aa

40 gösterici gözaltına alındı

nPortekiz’İn başşehri Lizbon’da düzenlenen NATO zirvesinin son günü, NATO karşıtı grupların gösterilerine sahne oluyor. Lizbon’da bugün 4 gösteri yapılmasına resmî olarak izin verilirken, sabahki gösterilerde yaklaşık 40 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Portekiz haber ajansı LUSA, polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, gözaltıların gerekçesinin güvenlik güçlerine karşı gelmek ve kamu düzenini bozmak olduğu belirtildi.

21.11.2010


 

Lula, “yılın adamı”

Brezİlya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Rio’da, Fransa-Brezilya Ticaret Odası tarafından ‘’yılın adamı’’ ödülüne layık görüldü.

Ödülü vermek üzere Fransa’dan Rio’ya gelen Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin mesajını Lula’ya iletti. Sarkozy, mesajında, 8 yıllık iktidardan sonra görevini kısa süre içinde Dilma Roussef’e devredecek olan Lula'ya övgüler yağdırdı. Fransa Cumhurbaşkanı mesajında iki ülkenin özel ilişkilerine de işaret etti. Ödül, Fransa-Brezilya Ticaret Odası tarafından her yıl iki ülke ilişkilerinin güçlenmesine katkıda bulunan şahsiyetlere veriliyor.

21.11.2010


 

İnsansız uçaklar için daha fazla alan talebi

ABD’nİn Pakistan’dan Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilâtı’nın (CIA) insansız uçakları için daha fazla faaliyet alanı istediği bildirildi.

Washington Post gazetesinde Amerikalı ve Pakistanlı yetkililere dayanarak verilen haberde, ABD’nin özellikle Pakistan’ın güneybatısında Belucistan vilayetinin başşehri Ketta’nın bulunduğu bölgeyi hedeflediği, çünkü Taliban yönetiminin burada saklandığını düşündüğü belirtildi. Haberde, Pakistan’ın Amerikan talebini reddettiği, ifade edildi. Haberde, Pakistanlı bir yetkilinin, ‘’Uçurabildiğiniz her şeye gökyüzümüzü açalım mı istiyorsunuz... Bu hangi ülkede görülmüştür’’ ifadesine yer verildi.

21.11.2010


 

10 sığınmacı protesto için dudakları dikti

Avustralya’da 10 sığınmacı, mültecilik başvurularının değerlendirildiği süreçte meydana gelen gecikmeleri protesto etmek için dudaklarını dikti.

Christmas Adası’ndaki bir merkezde tutulan 10 erkek sığınmacının, önceki gün sabah dudaklarını diktiği, tıbbî yardımı geri çevirdiği, su ve şekerle beslendiği belirtildi. Avustralya Göç Bakanı Chris Bowen, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu durum, hem benim hem de birçok Avustralyalı için üzücü” diyerek, protestonun işe yaramayacağını, her sığınmacının aynı süreçten geçtiğini söyledi. Avustralya uzun zamandır, yoksul ve çoğunlukla savaşın vurduğu ülkelerden gelen insanların hedefi konumunda. Bazı sığınmacılar, Christmas Adası’ndaki gibi merkezlerde bir yıldan fazla tutuluyor.

21.11.2010


 

Bombacı özür diledi

Hİndİstan Havayolları Air İndia’nın Montreal-Londra uçağını, yerleştirdiği bombayı patlatarak Atlas Okyanusu üzerinde düşüren Sih terörist İnderjit Singh Reyat, olayda ölen 329 kişinin ailesinden özür diledi.

Kanada tarihinin ölü sayısı en yüksek terör saldırısı olan olayın hapisteki tek hükümlüsü İnderjit Singh Reyat, özür mektubunu avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu özür mektubunda, “Her gün ve her an onlar için duâ ediyorum. Kalbim, mahvolmuş bu insanlar için kan ağlıyor” dedi. Mahkeme Yargıcı Mark McEwan ise, “Unutmayalım ki bu kişi 329 insanın katili” dedi. Dünyanın en kanlı terör eylemlerinden birisi olarak kabul edilen Air İndia uçağının bomba ile düşürülmesi, 23 Haziran 1985’te Atlas Okyanusu’nun İrlanda kara sularında meydana geldi. Olayda, uçaktaki 82’si çocuk, 22’si mürettebat 329 kişiden kurtulan olmadı. Saldırıda ölenlerden sadece 131’inin cesedi bulunurken, geri kalanları okyanusta kayboldu. Bombalama eylemleminin, Babbar Khalsa isimli ayrılıkçı Sih örgütünce düzenlendiği açıklanmıştı. Babbar Khalsa’nın, Hindistan’ın Pencap eyaletinde Khalistan isimli bağımsız bir devlet kurmak amacında olduğu belirtiliyor. Kanada’da ulusal yas günü ilân edilen 23 Haziranda, her yıl bayraklar yarıya indiriliyor.

21.11.2010


 

UNFPA’nın başına Nijeryalı eski bakan

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Nüfus Fonu’nun (UNFPA) başına Nijerya’nın eski sağlık bakanı, HIV/AIDS uzmanı, doktor Babatunde Osotimehin’i atadı.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Osotimehin’in 2001 yılından beri UNFPA’nın başkanlığını yürüten Suudi Arabistan’lı Thoraya Ahmed Obaid’in yerine atandığı duyuruldu. Nijeryalı 61 yaşındaki doktor Osotimehin’in UNFPA’nın başına atanan ilk Afrikalı olduğu belirtilirken Genel Sekreter Ban’ın Osotimehin’in UNFPA’nın çalışmalarına büyük katkıda bulunacağına inandığı kaydedildi. Bu yılın 21 Haziran’ında, UNFPA’nın Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Bürosuna ev sahipliği yapacak şehir olarak İstanbul seçilmişti.

21.11.2010


 

Tecavüzcü askerin üniformaları yakıldı

Kanada ordusu, geçen ay tecavüz ve cinayetten suçlu bulunarak iki kez idama mahkûm edilen eski üs komutanı Albay Russel Williams’ın üniformalarını yaktı.

Askerî sözcü, ‘’Bütün askerî kıyafetler, kasket, gömlek, ayakkabı dahil olmak üzere yakılarak imha edildi’’ ifadesini kullandı. Albay Russel Williams, birinci derece iki cinayet, iki kez cinsel taciz ve 82 defa başkalarının evlerine girmek suçlarından iki kez ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

21.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.