24 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Yolsuzluk iddiaları ve fiyat, bağışları azalttı

Geçen yıl kurban bağışı kesim ihalelerinde yaşanan yolsuzluk iddialarına bu yıl yükselen et fiyatları da eklenince, vekâleten kurban kestirenlerin ve bağış yapanların sayısında büyük düşüş oldu. Sayı, geçen yıl 374 bin 12 iken, bu yıl 221 bin 157’de kaldı.

YOLSUZLUK VE FİYAT ARTIŞI, BAĞIŞLARI AZALTTI GEÇEN yıl kurban bağışı kesim ihalelerinde yaşanan yolsuzluk iddialarına bu yıl yükselen et fiyatları da eklenince, vekâleten kurban kestirenlerin ve bağış yapanların sayısında büyük düşüş oldu. Türkiye’nin önde gelen vakıf ve derneklerinin vekaleten kestirdiği ve bağış aldığı kurban sayısı geçen yıl 374 bin 12 iken, bu yıl sayı 221 bin 157’de kaldı. Çeşitli vakıf ve derneklerden alınan bilgiye göre, son yıllarda giderek yaygınlaşan vekâleten kurban kesimine vatandaşlar bu yıl beklenen ilgiyi göstermedi. Kurban Bayramı’nda yardım derneklerine vekâlet verilerek kesilen kurbanlıkların fiyatları da geçen yıla göre büyük oranda arttı. Geçen yıl vakıf ve dernekler aracılığıyla 250-290 lira arasında olan vekâleten kurban kesimi, bu yıl 300-500 lira aralığına yükseldi. Vatandaşlar, bu yıl Türk Kızılayı ve Diyanet Vakfına 410, Türk Hava Kurumuna 420, Mehmetçik Vakfına 400, İnsanî Yardım Vakfına (İHH) 300, Deniz Feneri Derneğine 380, Cansuyu Derneğine 450, Türkiye Gaziler Vakfına 500 lira bağışta bulunarak ihtiyaç sahiplerine kurban eti ulaştırdı.

Geçen yıl kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla haklarında dava açılan Türk Hava Kurumu, Deniz Feneri ve Mehmetçik Vakfının bu yıl vekâleten kestiği ve bağış aldığı kurban sayısında geçen yıla göre büyük oranda düşüş yaşandı. Geçen yıl 168 bin 897 adet vekâleten kurban kesimi ve bağışı alan Mehmetçik Vakfı, bu yıl 61 bin 559 adet kurban bağışı ve kesimi gerçekleştirdi. Deniz Feneri Derneği’nin 15 bin olan geçen yıl ki vekâleten kestiği kurban sayısı ise bu yıl 6 bin 386’ya düştü. Türk Hava Kurumu da geçen yıl 3 bin 800 kurban bağışı alırken, bu yıl 2 bin 814’te kaldı. Geçen yıl 52 bin kurban bağışı alan ancak kurban kesim ihalelerinde yolsuzluk iddiaları olan LÖSEV ise bu yıl vekâleten kurban kesimi yapmadı.

KIZILAY’A

BAĞIŞLAR ARTTI

6 yıldır vekâletle kurban kesimi yapan Türk Kızılay’ına ise bağışlar arttı. Geçen yıl 40 bin kurban bağışı alan Kızılay, bu yıl 50 bin bağış topladı. En çok kurban bağışı toplayanlar arasında bulunan Türkiye Diyanet Vakfı da vekâleten kurban kesimi sayısını geçen yıla göre arttırdı. Vakıf, geçen yıl 41 bin olan kurban bağışı sayısını bu yıl 45 bin 611’e yükseltti. Adı, İsrail’in Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonla öne çıkan İnsanî Yardım Vakfı da aldığı kurban bağışı sayısını arttıran kuruluşlar arasında yer aldı. Söz konusu vakıf aldığı kurban bağışı sayısını 33 binden bu yıl 35 bin 200’e çıkardı. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin geçen yıl 20 bin 238 olan aldığı kurban bağışı sayısı, bu yıl 19 bin 433 olarak gerçekleşti. Türkiye Gaziler Vakfı ise 77 olan kurban bağışı sayısını bu yıl 154’e yükseltti.

BAĞIŞLARIN

BÜYÜK BÖLÜMÜ YURT DIŞINA

YAPILDI

Bu arada fiyatları yurt içine göre daha uygun olması dolayısıyla (200-220 lira) vatandaşların bir çoğu, yurt dışında vekâletle kurban kestirmeyi tercih etti. Dernek ve vakıflar her yıl olduğu gibi bu yıl da yurt içinin yanı sıra başta Afrika ülkeleri olmak üzere, Uzakdoğu, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar’da çok sayıda yoksul insana kurban eti ulaştırdı. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bu yıl bağış aldığı 19 bin 433 kurbanın 19 bin 307 adedini yurt dışındaki 400 bin yoksula dağıttı. Kesilen kurbanların 13 bin 454’ü Pakistan, 1204’ü Çeçenistan, 3 bin 440’ı Afrika ülkeleri, 583’ü Asya ülkeleri, 204’ü Gazze, 415’i Ortadoğu ülkeleri, 7’si Balkanlar’da, 126’sı Türkiye’deki ihtiyaç sahiplerine verildi. Deniz Feneri Derneği de aldığı 6 bin 386 kurban bağışının 5 bin 249’unu yurt dışındaki fakirlere ulaştırdı. Dernek, Pakistan’da 2 bin 44, Nijer’de 1511, Sudan’da 910, Bangladeş’te 756, Filistin’de 28, Türkiye’de 1137 kurban eti dağıtımı gerçekleştirdi. Türk Kızılay’ı da bu yıl kestiği 50 bin kurban hissesinin yarısını Pakistan’a ulaştıracak.

KURULUŞLAR

ŞEFFAF OLMALI

Konuyu değerlendiren Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Bağış yapan ve vekâleten kurban kestirenlerin sayısının geçen yıla göre yaklaşık 153 bin kişi düşmesinin önemli olduğunu, bu konunun üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Bu düşüşü, geçen yıl kurban bağışı kesim ihalelerinde yaşanan yolsuzluk iddialarına ve fiyat artışına bağladığını anlatan Küçükali, ‘’Her bir kurbandan 10 haneye et gittiğini düşünürseniz, geçen yıla göre yaklaşık 1,5 milyon insana et gitmemiş demektir. Bu çok kötü bir şey’’ dedi. Suistimalleri önlemek amacıyla alınması gereken tedbirlere ilişkin soruyu, “Yardım kuruluşlarının etleri konserve yapması, her bir kurbanı nerede kestiğini ve kime ne kadar et dağıttığını açıklaması gerekiyor” şeklinde cevapladı.

24.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yolsuzluk iddiaları ve fiyat, bağışları azalttı

  Büyükşehirlerin trafiği psikolojiyi bozuyor

  Kamyon kasasındaki tankerde kaçak mazot

  “Vatandaş imzasının değerini bilmiyor”

  20 yıldır eski kitap ve plak topladı

  Kampanya ile 12 bin kişi okur yazar oldu

  En temiz tuvalete 5 bin dolar ödül

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.