Aile-Sağlık |
Hangi gıdayı, ne zaman yemeliyiz?
Metabolizmamız biz uyanık olduğumuz sürece devamlı çalışıyor, ama besinleri yakması saatten saate farklılık gösteriyor. Meselâ, sabah saatlerinde besinler rahatlıkla sindirilebilirken, akşam saatlerinde yağa dönüşebiliyor. Çünkü akşam vakti, yemek yeme değil, dinlenme ve uyku vaktidir. Vücut da kendini ona göre hazırlar. Sindirim sistemi yavaşlar, idrar atılımı azalır. Velhasıl, sabah, öğlen ya da akşam yememiz gereken gıdalar de bu sebeple farklı farklıdır. Zaman’ın haberinde Uzman diyetisyen Seyran Tombul, hangi besinlerin hangi saatlerde yenildiğinde maksimum fayda sağlanabileceğini anlattı. Ancak tüm bu besinlerin bir günde yenilmemesi gerekiyor.
SÜT
17.00 1 bardak süt: Kalsiyum kaynağı olan sütü dilerseniz yağsız corn flakes ile öğün aralarında içebilirsiniz. Ancak sütü sabah saatlerinde içerseniz gaz ve hazımsızlığa yol açar. Akşam yemeğini geç yiyeceğiniz zamanlarda, yemekten 2 saat önce süt ve corn flakes kurtarıcınız olabilir.
ZEYTİN
Protein ve mineral açısından oldukça zengin olan zeytini sabahları yemeniz güne enerjiyle başlamanızı sağlar. Ayrıca yaşlanma etkilerini de azaltır.
YUMURTA
YUMURTA en kaliteli proteindir. Sabah kahvaltıda mutlaka yenilmesi gerekir. Böylece hem gün içindeki konsantrasyonunuzu artırır hem de yağ yakımını hızlandırır.
Yumurtalı salata: Yumurtalı salatayı öğlen yemeği ile birlikte yerseniz gün içindeki konsantrasyonunuzu artırırsınız.
PEYNİR
08.00 Peynir: Sabah saatlerinde mutlaka yenilmeli. Mümkünse tuzu ve yağı azaltılmış peynirler tercih edilmeli. Peynir besin değeri açısından süt grubunda değil, et grubunda yer aldığından protein değeri yüksektir. Her öğün et yerine bile tüketilebilir. Yağı ve tuzu normal olursa ödem ve şişkinliğe ya da kiloya engel olabilir.
KAYISI
Kuru kayısı ve kuru incir: Sabah uyanır uyanmaz tüketilmesi ideal. Çünkü incir ve kayısı sabahları metabolizmanın marşına basarak sindirim sistemini çalıştırır. Ama akşam yemekten sonra yenilirse gaz ve hazımsızlığa sebep olabilir.
13.00-14.00 Et: Et vücudumuz için hem çok gerekli, hem de hazmı zor bir besindir. Bu yüzden akşam yemeği yerine öğle yemeğinde tüketilmesi faydalıdır. Bu saatlerde yenilirse konsantrasyonu ve vücut direncini artırır.
Baharatlar: Baharatlar hem çok sağlıklı, hem de çok lezzetli olduklarından iştah açarlar. Bu yüzden öğle yemeğinde ve yoğurdun bulunduğu bir öğünde tüketilebilir.
YOĞURT
1 kâse yoğurt ya da 1 bardak ayran: Kalsiyum vücuttan yağ atımını sağlayan önemli bir mineral. Bu yüzden her öğünde yemeğin yanında yoğurt yenilebilir ya da ayran içilebilir.
18.00-19.00 Kurubaklagiller: Mercimek, kuru fasulye gibi kurubaklagiller akşam yemeğine zeytinyağlı olarak hazırlanırsa çok faydalıdır. Ancak sabah ve öğlen tüketilirse iştah açımına neden olabilir.
CEVİZ
21.30 Meyve: Bu saatlerde yiyeceğiniz meyve sindirim sistemini ve metabolizmanızı korur.
Etli veya peynirli salata: Akşam yemeğinde direkt et yemek yerine etli bir salata tüketmeniz sindirimi kolaylaştırır. Peynir de yüksek protein içerdiğinden akşam saatlerinde salata ile yenilebilir.
20.00 Ceviz: Ceviz, omega-3 açısından çok zengin bir besin. Akşam yenilmesi çok sağlıklı. Gün içinde diğer besinlerle özellikle de süt grubuyla yenilirse etkinliği azalabilir.
16.00 1 bardak meyve suyu: Acıkmaya başladığınız bu saatlerde bir bardak meyve suyunu, biraz ekmek ve peynir ile tüketebilirsiniz. |
13.12.2010 |
Düzensiz hayat, beyin krizine zemin hazırlıyor
Tansiyonun, kan şekerinin ve yağların kontrol altında tutulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sevin Balkan, “Egzersiz yapmaya dikkat edin, sigaradan uzak durun” uyarısında bulundu. Erişkinlerde kalp hastalığı ve kanserden sonra en yaygın ölüm ve sakatlık sebebi olarak tanımlanan beyin krizinin, damarlarda tıkanma ve yırtılma ile gerçekleştiğini söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sevin Balkan, inmeyi beynin bir bölgesinde kan akımının engellenmesi ya da beyin damarından kanın dışarı sızması sonucu beyin dokusunda oluşan bir tahribat olarak açıkladı. Vücudun bir yarısında yüz, kol veya bacakta oluşan uyuşukluğun inmenin başlıca belirtilerinden birisi olduğunu söyleyen Balkan, “Anlama sorunu, bir veya iki gözde görme sorunu, denge bozukluğu, yürüyememe, baş dönmesi, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, bilinç değişikliği de inmenin sık görülen belirtileridir. Bazı kişilerde bu belirtiler çok kısa sürer. Birkaç dakika veya saat. Sonra tamamen geçer. Bu duruma ‘Geçici iskemik atak’ denir. Rahatsızlık ihmal edilmemelidir çünkü bu kişilerin yüzde 40- 50’sinde bir yıl içinde inme geçirme riski vardır.” dedi.
RİSK ALTINDA OLABİLİRSİNİZ
İNMENİN her yaşta olabileceğini aktaran Balkan, rahatsızlığın 40 yaşın altında oldukça seyrek görüldüğünü ifade etti. Hastaların çoğunun 65 yaş üzerinde olduğunu söyleyen Sevin Balkan, “Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Yaşlanma ile birlikte sık görülen problemler ile kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları inme için risktir. Kontrolsüz hipertansiyon, şeker ve kalp hastalığı, sigara kullanımı, yüksek kolesterol düzeyi, hareketsiz hayat tarzı, karotis arterinde (şah damarı) hastalığı, önceden geçici iskemik atak geçirmek inme riskine yatkınlığı arttırır” diye konuştu. Tansiyonun, kan şekerinin ve yağların kontrol altında tutulması gerektiğini aktaran Balkan, egzersiz yapmaya dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini vurguladı. |
13.12.2010 |