Kültür-Sanat |
MUHAMMED HAMİDULLAH HAFTASI YARIN BAŞLIYOR |
Büyük siyer âlimi bir hafta boyunca düzenlenecek programlarla anılacak. SİYER Araştırmaları Merkezi önemli bir faaliyete hazırlanıyor. 17-24 Aralık 2010 tarihleri arasında ‘Büyük Siyer Alimi Prof. Dr. Muhammed Hamidullah’ın vefat gününden başlayarak bir hafta boyunca birçok faaliyet ve program düzenlenecek. Merkezin Kültür ve İhtisas birimlerinin beraberce düzenleyecekleri bu hafta, ‘Büyüklerin Ayak İzleri 1’ üst başlığı ile tertipleniyor. Bu üst başlığın sebebi ise her yıl bir siyer âliminin ele alınıp, bir hafta boyunca o âlimin anlaşılması için faaliyetler yapılmasından kaynaklanıyor. Bu anma ve anlama programlarının geleneksel hale getirilmesi planlanıyor.
MAKALE YARIŞMASI Siyer Araştırmaları Merkezi, Muhammed Hamidullah’ın vefat günü olan 17 Aralık tarihiyle başlatacağı hafta faaliyetlerinin öncesinde, ödüllü bir makale yarışması düzenleniyor. Makale yarışması “Muhammed Hamidullah’ın İslam Peygamberi adlı eserinin Siyer İlmine Katkıları” konusunu içeriyor. Yarışma, 17 Mart 2011’de sona erecek. Makalelerde aranacak özellikler hakkında merkezin internet sitesinden daha detaylı bilgil alınabiliyor. Yarışmada dereceye giren makalelerden birinci olana umre ziyareti, ikinci olana Kudüs ziyareti, üçüncü olana ise Suriye gezisi ödül olarak verilecek. Ayrıca değerlendirme heyetinin seçtiği on makale ise çeşitli hediyeler ile mükafatlandırılacak. Değerlendirme heyetinde Muhammed Hamidullah’ın talebeliğini yapmış Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Prof. Dr. Salih Tuğ, Cemal Uşak, Muhammed Emin Yıldırım ve M. Ali Alioğlu bulunuyor. Makale yarışmasının ödül töreni ise 17 Nisan 2011 Pazar günü büyük bir program ile yapılacak. 17-24 Aralık “Muhammed Hamidullah Haftası” içerisinde şu faaliyetler gerçekleştirilecek: l17 Aralık 2010 Cuma: Prof. Dr. Salih Tuğ ile “Bir Siyer Arkeologu Olarak Muhammed Hamidullah” konulu söyleşi gerçekleştirilecek. l 18 Aralık 2010 Cumartesi: Muhammed Emin Yıldırım “Bir Siyer Alimi Olarak Muhammed Hamidullah” konulu sohbet gerçekleştirecek. l19 Aralık 2010 Pazar: Muhammed Hamidullah’ın mektuplarından oluşan sergi açılacak. Aynı gün İhsan Süreyya Sırma ile bu mektuplar üzerine bir hasbihal gerçekleştirilecek. l21 Aralık 2010 Salı: Muhammed Emin Yıldırım, Hikmet Vakfı’nda “Muhammed Hamidullah’ın İslâm Peygamberi Eseri Üzerine Mülahazalar” konulu sohbet gerçekleştirecek. l Hafta boyunca, Muhammed Hamidullah’ın hayatını, eserlerini, hakkında söylenenleri kapsayan bir kitapçık, ücretsiz olarak programa katılanlara hediye edilecek.
Bediüzzaman’a mektup göndermişti
[Sorbon Üniversitesi İslâm ve Roma Mukayeseli Hukuk Kürsüsü Profesörü ve Paris İslam Kültür Merkezi Fahri Başkanının Üstad Bediüzzaman Hazretlerine Yazdığı Mektub.] 21 Cemaziyelahir 1377 İSLÂMBOL Allah yolunda mücahid Muhterem Hazret-i Üstad, Allah size uzun ömür ihsan eylesin. Göndermiş olduğunuz kıymetli hediyeniz olan kitabınızı ve selâmınızı alarak teşekkür ettim. Allah size selâmet versin. Kıymetli yüksek eserlerinizden istifadeye muvaffak kılsın. Eskiden beri sizin yüksek vasıflarınızı ve büyük mücahedenizi işitirdim ve daima da işitmekteyim. Allah birbirinden uzak olanları kavuşturucudur. Bizleri, sevgi ve rızasını kazanmakta muvaffak kılsın. Bu fakir ve zelil kul, yüksek ve aziz olan siz Kur’ân hadimine teşekkürlerini arz eder. Dr. Muhammed Hamidullah (Bediüzzaman Said Nursî, Tarihçe-i Hayatı, s. 1142, İstanbul-2006) DR. HAMİDULLAH HAYATINI İLME ADADI 19 ŞUBAT 1908 tarihinde Hindistan’ın Haydarabad şehrinde dünyaya gelen Muhammed Hamidullah, 17 Aralık 2002’de Amerika’nın Florida eyaletine bağlı Jacksonville şehrinde ruhunu Rahman’a teslim edene kadar bütün hayatını ilme adadı. Başta Hicaz olmak üzere, Suriye, Filistin, Mısır, Türkiye, Almanya, Fransa ve Amerika gibi İslam ve Batı coğrafyasının önemli ilim-kültür merkezlerine seyahetlerde bulundu. Kütüphanelerde ilmî çalışmalarına devam ederken, seçkin üniversitelerde de dersler verdi. Aralarında ülkemizin değerli ilim adamlarının da bulunduğu yüzlerce talebe yetiştirdi. Muhammed Hamidullah, başta ‘İslam Peygamberi’ gibi siyer alanında klasikler arasında yer alan değerli eseri olmak üzere; Arapça, İngilizce, Fransızca, ve Urdu dillerinde kaleme aldığı yüzlerce kitap ve binlerce makale ile İslamî ilimlerde hatırı sayılır bir külliyatı ilim dünyasına miras bıraktı. |
16.12.2010 |