Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Başörtüsünün desenleri ebrudan

Ebru sanatçısı Ömür Erkan, başörtüsü ve giydiği elbiselerinin ebru desenlerini kendisi yapıyor. Emici yüzeyi olan her nesneye ebru yapabileceğini bildiren Ömür Erkan, 15. kişisel ebru sergisini Fethiye Belediye Kültür Merkezi (FBKM) Sergi Salonu’nda açtı. Ömür Erkan’ın FBKM’nde açtığı sergide 7 yılda yaptığı 50 eseri bulunuyor.

Açtığı klasik ebru sergisinde tezhip, hat, katı ve ebru sanatını buluşturduğunu ifade eden Erkan, eserleri arasında Battal Ebru, Taraklı Ebru, Bülbül Yuvası, Gelgit Ebru, Çiçekli Ebru, Yazılı Ebru ve Şal Ebru örneklerinin bulunduğunu anlattı.

Ömür Erkan, “Emici yüzeyi olan her nesneye ebru yaparım. Evimde kullandığım eşyalarımın çoğunu ebru desenleri ile yapıyorum. Ebru kitre, sığır ödü ve at kılının gül dalına bağlanan fırçası ile yapılıyor. 15’nci Yüzyılda Avrupalılar ebruyu ‘Türk Mermer Kağıdı’ ismi ile tanımlıyor. Evimde bulunan atölyemde geleneksel el sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılması ve yaşatılması için çalışıyorum” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geleneksel Türk el sanatlarının yaşatılması için başlattığı projeyi ebru sanatının yaşatılması için elzem olduğunu belirten Erkan, son yıllarda gençlerin ebru, minyatür, hat ve tezhip gibi sanatlara ilgi duymasının gelecek adına umut verici bulduğunu kaydetti. Güzel sanatlara ilginin artmasının devletin yanında yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının destek olması gerektğini dile getiren Erkan, geçmiş asırlarda devre damgasını vuran kaynak kitapların kapak desenlerinin ebrudan yapıldığını söyledi. Erkan, “Ebru sanatına özellikle genç kuşak tarafından sevgi ve öğrenme isteği her geçen gün çıg gibi büyüyor. Bilindiği üzere bir söz vardır;’marifet iltifata tabidir, satılmayan meta zayidir’ diye. İnsanlar ürettiği ile onurlandırımalı ki daha fazla ve kalıcı eserler verebilisin” diye konuştu.

08.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hatta hizmet, Kur’ân’a hizmettir

  İstanbul mekân, biz tiyatro

  Başörtüsünün desenleri ebrudan

  Mimarlığa ödüllü koruma

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004