Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ateşkes kanla başladı

BM’nin Lübnan’da ateşkesi öngören kararı yürürlüğe girdi. İsrail askerleriyle Hizbullah direnişcileri arasında 5 haftadır süren çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan karar, Türkiye saaatiyle dün sabah 8.00’dan itibaren uygulamaya konuldu. Hizbullah da İsrail karara uyduğu sürece kendisinin de uyacağını bildirmişti.

BM’nin Lübnan’da ateşkes öngören kararının yürürlüğe girmesine saatler kala İsrail savaş uçaklarının Lübnan’da düzenlediği saldırılarda 9 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Lübnanlı güvenlik yetkilileri, savaş uçaklarının doğuda bir köyü, güneyde ise bir Filistin mülteci kampını vurduğunu söyledi. Yetkililer, güneydeki Sayda şehri yakınlarında bulunan Eyn El Hilve mülteci kampında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi örgütünün bürosuna düzenlenen saldırıda bir kişinin öldüğünü, 3 sivilin de yaralandığını belirtti.Yetkililer, doğudaki Hizbullah’ın kalesi olan Baalbek’de ise bir minibüsün hedef alındığını, saldırıda bir polisin öldüğünü, 6 Lübnanlı askerin de yaralandığını kaydetti.

Bu arada sivil savunma yetkilisi Ali Şükür, gece Brital bölgesinde İsrail ordusunun düzenlediği iki hava saldırısında en az 7 kişinin öldüğünü, 20’den fazla kişinin de yaralandığını söyledi. Şükür, Baalbek’e 15 kilometre mesafedeki Brital’de düzenlenen saldırıda 3 evin yıkıldığını ifade etti. Brital sakinleri ise yıkılan binalardan birinin Hizbullah bürosu olarak kullanıldığını belirtti.

Öte yandan, Lübnanlı güvenlik yetkilileri, önceki günkü saldırılarda 38’i sivil 4’ü Lübnan askeri toplam 42 kişinin öldüğünü, 90 kadar da yaralı olduğunu bildirdi.

Diğer yandan İsrail askerleri, ateşkese rağmen güney Lübnan’da bir Hizbullah direnişcisini vurdu. İsrail ordusu, tehdit edici bir şekilde yaklaşan Hizbullah direnişcilerine ateş açıldığını, militanlardan birinin vurulduğunu bildirdi. Askerlerin meşru savunma güdüsüyle ateş ettiklerini öne süren ordu, Hizbullah direnişcisinin ölüp ölmediğinin bilinmediğini belirtti. Saldırının, ateşkesin yürürlüğe girmesinden yaklaşık 3 saat sonra yapıldığı bildirildi.

/ BEYRUT

15.08.2006


 

Saldırılar Filistin’e yöneldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında 3 Filistinlinin öldüğü bildirildi. Filistinli sağlık yetkilileri, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun kasabasına dün sabah düzenlenen saldırıda ölenlerden birinin 17 yaşındaki bir genç, diğer ikisininse 55 ve 65 yaşlarındaki Filistinliler olduğunu belirtti.

Beyt Hanun’un doğusundaki bir tarım okulu yakınlarında düzenlenen saldırıda, 3 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Filistinli sağlık yetkilileri, Gazze’den İsrail’e roket atılmasının ardından düzenlenen saldırıda 2 Filistinlinin de yaralandığını söyledi.

/ GAZZE

15.08.2006


 

“Evimiz yerinde duruyor mu?”

BM’nin ateşkes kararından sonra, Lübnan’da yollar evlerine dönen mültecilerle doldu. Ülkenin bombaların mahvettiği güneye giden karayollarının bu sabah ateşkesin yürürlüğe girmesiyle binlerce aracın akınına uğradığı ve Lübnan birliklerinin, mültecilerin dönüşünü kolaylaştırmak amacıyla yolların onarımına yardım ettiği belirtildi.

Evlerinin halen olup olmadığını bilmeden yollara düşen mültecilerin araçlarının, başta Nebatiyeh, Sur ve Sayda olmak üzere güneye giden karayollarında bir kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturduğu bildirildi.

Kuyruğun, yolların araçların ancak tek şeritte hareket etmesine imkan kıldığı için oluştuğu kaydedildi. Ancak araç konvoyunda bekleyen mültecilerin neşeli oldukları ve kornalarını çalarak zafer işareti yaptıkları belirtildi.

Bazı mültecilerin, evlerini kontrol ettikten sonra daha güvenli olduğu için yeniden kuzeye döneceği bildirildi. Sur yakınlarındaki bir köyden olan bir mülteci, Reuters muhabirine yaptığı açıklamada, ‘’Evinin ne durumda olduğuna bakacağını; İsrail sözünde durduğu ve ateşkes yerine oturduğu takdirde, ailesini evine götüreceğini’’ söyledi.

Dönenleri büyük tehlike bekliyor

İsrail’in Lübnan’a saldırılarının BM kararı gereği kesilmesinin ardından, güney Lübnan’daki evlerine dönmeye başlayanları patlamamış bombalar ve top mermileri bekliyor. Lübnan İçişleri Bakanlığı, Lübnan ordusu patlayıcı araştırması yapmadan önce sivilleri evlerine gitmemeleri yönünde uyardı.Güvenlik yetkilileri, İsrail’in beş hafta süren saldırılarından sonra bölgede patlamamış misket bombaları ve top mermileri olabileceğini belirttiler. Bu arada, bir top mermisinin patlaması sonucu güney Lübnan’daki evlerine dönenlerden bir çocuğun öldüğü, 15 kişinin yaralandığı bildirildi.

/ ZAHRANİ/SAYDA

15.08.2006


 

Lübnan: Türkiye asker gönderecek

Lübnan’daki BM barış gücüne takviye birlik gönderecek ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğu savunuldu. Beyrut’ta Başbakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, BM gücüne takviye kuvvet yollamayı Türkiye’den başka Fas, Endonezya, İtalya, İspanya ve Malezya kabul etti.

Açıklamada, adı geçen ülkelerin, ‘’Lübnan’da bütün ilgili tarafların da kabullenmesi şartıyla’’ takviye kuvvet göndermeyi kabul ettiği belirtildi.

Başbakanlık açıklamasında, Başbakan Fuad Sinyora’nın dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra diğer ülkelerin liderleriyle görüştüğü kaydedildi. Lübnan’daki BM barış gücünde halen 2 bin kadar asker görev yapıyor. BM’nin bu sabah yürürlüğe giren 1701 sayılı kararı uyarınca, bu sayı 15 bin artırılacak.

/ BEYRUT

15.08.2006


 

Bağdat yine kan gölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ın Zafraniye semtinde önceki akşam düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısının 62’ye yükseldiği bildirildi.

Iraklı belediye meclisi başkanı Muhammed El Rubai, Irak devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırılarda ölenlerin sayısının 62’ye yükseldiğini ifade etti, ancak yaralı sayısı hakkında bilgi vermedi.

Savunma Bakanlığı yetkilisi Sadun Ebu El Ula ise şehrin güneyinde Şiilerin çoğunlukta olduğu semte bomba yüklü iki araç ve roketlerle düzenlenen saldırılarda 140 kadar da yaralı olduğunu söyledi.El Ula, Zafraniye’ye atılan 9 roketin Sünnilerin yaşadığı komşu semt Dora’dan gönderildiğinin tahmin edildiğini belirterek, saldırıda 3 binanın ağır hasar gördüğünü kaydetti.

/ BAĞDAT

15.08.2006


 

İsrail: Savaştan avantajlı çıktık

İsrail, BM ateşkesinin yürürlüğe girmesinden sonra yaptığı ilk açıklamada, Lübnan savaşından avantajlı çıktığını savundu.

Associated Press haber ajansına konuşan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, İsrail açısından diplomatik durumun avantajlı olduğunu söyledi.

Hizbullah örgütünün ‘’devlet içinde devletinin ve İsrail askerlerine sınırdan ateş açma imkanının’’ ortadan kalktığını belirten sözcü, Hizbullah’ın güneydeki varlığının ortadan kaldırılmasının İsrail için stratejik önemi olan bir ‘’artı’’ olduğunu ifade etti.

Bu arada, İsrail ordusu, ateşkese rağmen Lübnan’ın güneyindeki seyahat kısıtlamasının şimdilik sürdüğünü bildirdi. Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, binlerce Lübnanlı mültecinin evlerine dönmek için yollara düşmesine rağmen Litani Nehri’nin güneyindeki seyahat kısıtlamasının kaldırılmadığı belirtildi. Kısıtlamaları geçen hafta uygulamaya koyan İsrail, yollardaki herhangi bir hareketi, ‘’meşru Hizbullah hedefi’’ olarak göreceğini bildirmişti.

/ KUDÜS

15.08.2006


 

Güney Lübnan'da silâh sesleri kesildi

BM’nin Lübnan’da ateşkes kararının yürürlüğe girmesinden sonra güney Lübnan’da silâh seslerinin kesildiği bildirildi.

Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi, kararın saat 08.00’dan itibaren yürürlüğe girmesinin hemen ardından güney Lübnan’ın aniden sessizliğe gömüldüğünü söyledi. Yetkili, İsrail’in hava ve topçu saldırılarının saat 08.00’a bir iki dakika kalana kadar devam ettiğini kaydetti.

/ BEYRUT

15.08.2006


 

Ateşkese rağmen Lübnan'a abluka

İsrail ordusu BM’nin Lübnan’da ateşkes kararının yürürlüğe girmesine rağmen, bu ülkeye karadan ve denizden ablukanın süreceğini bildirdi.

İsrail ordusundan bir yetkili, Hizbullah gerillalarına silah akışının engellenmesi konusunda bir mekanizma oturtulana kadar Lübnan’a karadan ve denizden ablukanın devam edeceğini söyledi.

/ KUDÜS

15.08.2006


 

ABD, İsrail'i körü körüne destekliyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’yi ‘’Hizbullah karşısında İsrail’i körü körüne desteklemekle’’ suçladı.

Amerikan CBS TV’sine demeç veren İran lideri, İsrail’e verilen Amerikan desteğinin, Amerikalılar ve Avrupalılar dahil bütün halkların geleceğini tehdit ettiğini söyledi.

Ahmedinejad, Başkan George Bush’u da ‘’her meseleyi bombayla çözmeye kalkmakla’’ suçladı. İranlı lider, İsrail’in ‘’suni devlet’’ olduğunu, zira soykırımdan sonra Orta Doğu’da zorla kurdurulduğunu da söyledi. Ahmedinejad, Lübnan’daki Hizbullah örgütünü savunduğu demecinde, ‘’Hizbullah Lübnan’da bir halk hareketi. Memleketlerini savunuyorlar’’ dedi.

/ WASHİNGTON

15.08.2006


 

Afganistan'da çatışma: 12 ölü

Afganistan’ın güneyinde polis ile Taliban direnişcileri arasında çıkan çatışmada bir polis ve 11 direnişçinin öldüğü bildirildi.

Helmand vilayeti vali yardımcısı Emir Muhammed Akhunzanda, vilayetin dağlık Kala Gul bölgesindeki çatışmada 2 polisin yaralandığını ve 3 direnişcinin yakalandığını kaydetti. Vali yardımcısı, polisin, 12 adet AK-47, 6 RPG ve 2 ağır makineli silâhı da ele geçirdiğini belirtti.

/ KANDAHAR

15.08.2006


 

İngiltere'de alarm seviyesi düşürüldü

İngiliz hükümeti, geçen hafta bazı yolcu uçaklarına terörist saldırı planlarının ortaya çıkarılmasının ardından ilan edilen kritik alarm seviyesini düşürdü. İçişleri Bakanı John Reid, alarm seviyesini düşürmenin, tehlikenin geçtiği anlamına gelmediğini belirtti.

Reid, ciddi bir saldırı tehdidinin halen devam ettiğini, kritikten yükseğe indirilen alarm seviyesinin terörist saldırı girişiminin halen yüksek olduğunu gösterdiğini ifade ederek, halktan dikkatli olmasını istedi.

Bu arada İngiltere’deki hava alanlarının yetkilileri, yolcuların yarın sabahtan itibaren yanlarında küçük bir çanta taşımalarına izin verileceğini bildirdi. İngiltere Ulaştırma Bakanlığı da yolculukta taşınacak çantaların büyüklüğüyle ilgili yeni kurallar getirdi. Çantaların boyu 45, genişliği 35, derinliği ise 16 santimetreyi geçemeyecek.

/ LONDRA

15.08.2006


 

Lübnan'daki İsrail askerleri çekilmeye başladı

BM’nin Lübnan’da ateşkes kararının bu sabah yürürlüğe girmesinden sonra, bazı İsrail askerlerinin güney Lübnan’dan çekilmeye başladığı bildirildi.

İsrail ordu sözcüsü, askerlerin bazılarının güney Lübnan’ı terk etmeye başladığını, ancak yeterince askerin bölgede kalacağını söyledi. Sözcü, çekilen askerlerin sayısı hakkında bilgi vermekten kaçındı. Hizbullahın İsrail’e roket saldırılarını durdurmak için güney Lübnan’a giren İsrail ordusunun, burada 30 bin kadar askerinin bulunduğu tahmin ediliyor.

/ KUDÜS

15.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004