Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Şirketler vergide cimri

Çok sayıda işçi istihdam eden birçok şirket, kurumlar vergisi bildirimlerinde, tek bir asgari ücretliye maaş ödeyecek kadar dahi para kazanamadığını beyan etti. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın değerlendirmeye aldığı 2006 kurumlar vergisi beyannameleri, şirketlerin bu yıl da vergi ödemede cimri davranmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Kurumlar vergisi mükellefleri, 2005 yılı gelirleri için Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kapsamındaki vergi dairelerine 479 bin 166 adet beyanname verdi. En fazla beyanname de inşaat ve bayındırlık alanında faaliyet gösteren kuruluşlardan alındı. Bu kuruluşların verdiği beyanname sayısı 51 bin 825 olarak belirlenirken, bunları 15 bin 636 mükellef ile ihracat ve ithalatçılar, 10 bin 924 mükellef ile bakkal ve süpermarketler, 8 bin 595 mükellef ile de mobilyacılar izledi.

Beyannamelerde, şirketlerin kurumlar vergisine tabi kazançları 42 milyar 505 milyon 152 bin 872 YTL olarak bildirildi. En fazla kazanç bildirimi, 98 mükellefin bulunduğu bankacılık sektöründen geldi. Toplam kazançların yüzde 27,5’unun elde edildiği bu sektörde, vergiye tabi gelir 11 milyar 688 milyon 860 bin 570 YTL oldu. İhracat ve ithalatçılar, 1 milyar 16 milyon 82 bin YTL, inşaat ve bayındırlık işleriyle uğraşan müteahhitler de 1 milyar 795 milyon 631 bin YTL kazanç beyan etti. Akaryakıt istasyonlarının vergiye tabi kurum kazancı 632 milyon 483 bin YTL, otel ve motellerin 102 milyon 581 bin YTL, ecza ve ilaç depolarının 718 milyon 399 bin YTL, elektrikli ev aleti imalatçılarının 658 milyon 971 bin YTL, konfeksiyon imalatçılarının da 241 milyon 771 bin YTL olarak tespit edildi.

Beyanlar sonucunda, 479 bin 166 mükellefe, 12 milyar 661 milyon 761 bin YTL kurumlar vergisi tahakkuk ettirildi. Bunun 3 milyar 506 milyon 654 bin YTL’sini de bankacılık sektörüne çıkarılan vergiler oluşturdu.

ORTALAMA KAZANÇ KOMEDİSİ

Bu arada vergi bildirimlerindeki aylık ortalama gelirler yine çok düşük kaldı. 1 asgari ücretlinin işverene aylık maliyetinin 593,77 YTL, yıllık maliyetinin ise 7 bin 125,24 YTL olduğu 2005 yılında, birçok kurumun bildirdiği aylık kazanç, bu rakama bile ulaşamadı. Bir başka ifade ile, onlarca, yüzlerce işçi çalıştıran bazı kurumlar, geçen yıl tek bir asgari ücretlinin maaşını ödeyecek kadar dahi gelir elde edemediğini beyan etti.

Kurum beyanlarına göre, Türkiye’de en az parayı kürkçü dükkânları kazanıyor. Kürk imalatı ve ticareti yapanlar, ayda ortalama 573,5 YTL, yılda ise 6 bin 882 YTL gelir elde ediyor. Diş kliniklerinin aylık geliri 704 YTL’de, kuyumcuların ise 818 YTL’de kalıyor.

Bu rakam, deriden mamul eşya satan işletmelerde 785 YTL, diş protez ve laboratuvarlarında 856 YTL, lokantalarda 865 YTL, bina inşaatıyla uğraşan müteahhitlerde 895 YTL, seyahat ve turizm işletmelerinde 1546, süpermarketlerde 2 bin 110, otel ve motellerde 2 bin 705, doktor muayenehanelerinde 3 bin 261, demir çelik fabrikalarında da 12 bin 358 YTL olarak hesaplanıyor. Türkiye’nin dış ticaretinin patladığı 2005’de ihracat ve ithalat firmalarının bildirdiği aylık ortalama gelir ise 5 bin 415 YTL’yi aşmıyor. Sanatsal faaliyetlerle uğraşan şirketlerin aylık ortalama geliri de 2 bin 142 YTL civarında seyrediyor.

/ ANKARA

15.08.2006


 

Memurlar, bugün masaya oturuyor

Memur sendikaları, 1.5 milyonu aşkın memurun merakla beklediği toplu görüşmeler için bugün hükümetle masaya oturacak.

Toplu görüşme masasında en fazla yetkili sendikaya sahip olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen temsilcileri de hazır bulunacak. Toplu görüşmeleri hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek.

Toplu görüşmeler; kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ile bu mahiyetteki diğer faaliyet ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak. Yasaya göre, görüşmelerin, 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor.

Ahmet TERZİ / ANKARA

15.08.2006


 

Petrol ve altın fiyatları geriledi

Uluslar arası petrol fiyatları, BM’nin Ortadoğu’da aldığı ateşkes kararının yürürlüğe girmesinin ardından düştü.

Londra Brent tipi petrolün varili 74,90 dolara indi. Altının onsu da 628 dolara geriledi. Ortadoğu’daki gerilimin biraz azalması sonucu, ABD ham petrolünün Eylül ayı varil teslim fiyatı, 65 sentlik gerilemeyle 73,70 dolara indi. Bu arada, altın fiyatları geriledi. Altının onsu, Londra piyasasında, 637,60 dolardan, 630 dolara indi. Altının onsu, Asya piyasalarında ise 628,60 dolardan işlem gördü.

AVRUPA EKONOMİLERİ TOPARLANIYOR

Üç yıldan buyana ekonomik büyüme göstermeyen Avrupa ekonomileri yeniden toparlanmaya başladı. Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika’dan sonra Almanya ve İspanya’nın ekonomileri de büyüdü. Özellikle, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın, yılın ikinci çeyreğinde, beklentilerin üstünde yüzde 0,9 oranında büyümesi, avronun değer kazanmasında etkili oldu. Yüzde 0,9 oranı, Almanya’daki son beş yılın en yüksek ikinci çeyrek büyümesi olarak gösteriliyor.

/ SİNGAPUR/LONDRA/BERLİN

15.08.2006


 

Konut satışları yüzde 50 düştü

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Serdar Uygur, konut satışlarında yüzde 50 oranında düşüş görüldüğünü söyledi.

Uygur, dövizdeki dalgalanmanın ardından bu yana piyasada belirsizlik ortamının hakim olduğunu belirtti. Yaşanan dalgalanmanın ardından inşaat maliyetlerinde yüzde 30-35 oranında artış yaşandığını, bankaların da kredi faizlerini yükseltmeleri sebebiyle kredili konut satışlarının düştüğünü ifade eden Uygur, “Şu anda daha önce yapımı planlanan konutlar yapılıyor. Ancak, yeni konutların yapımı gibi bir proje yok’’ dedi.

Maliyetlerdeki artış sebebiyle konut satışlarının yüzde 50 düştüğünü kaydeden Uygur, piyasanın yeniden canlanabilmesi ve spekülatif artış yaşanmaması için, “İnşaat sektörü devlet tarafından dikkatle izlenerek, teşvik edici tedbirler alınmalı ve KDV yükünün azaltılması yönünde çalışmalar yapılmalı’’ diye konuştu.

/ GAZİANTEP

15.08.2006


 

Sanko, Ceyhan’da rafineri kuracak

Sanko Holding, enerji yatırımlarında atağa kalktı. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye’de yaşanan elektrik sıkıntısına işaret ederek, Sanko Holding olarak enerji yatırımlarının artarak sürdüğünü söyledi.

Enerjide 800 milyon dolar-1 milyar dolar civarında yatırımları olacağını, barajlar ve HES tipi yatırımlar yapacaklarını hatırlatan Konukoğlu, hidroelektrik santral kurmak için yaptıkları başvurulardan ikisinin EPDK’dan onay aldığını, Rize ve Adana’da bu yıl yatırıma başlayacaklarını belirtti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’nın açılmasıyla birlikte enerji merkezi haline gelen Ceyhan bölgesinde büyük grupların rafineri ve petrokimya tesisi kurma girişimlerinin arttığına dikkati çeken Konukoğlu, Sanko Holding’in Ceyhan’da 1 milyon 100 bin metrekarelik arsası olduğunu ifade ederek, ‘’Yerli ve yabancı yatırımcılardan gelecek tekliflere açığız, bu rafineri olur, petrokimya olur...Petrole dayalı yatırımlar yapılabilir. Orada yerimiz de var. Daha evvel biz petrokimya kuracaktık. Krizde o işi durdurmuştuk. Ondan beri duruyor. İnşallah iyi bir ortak olursa yatırım düşünüyoruz’’ dedi.

/ GAZİANTEP

15.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004