Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Geriye nefret ve umutsuzluk kaldı

İsrail saldırıları, Birleşmiş Milletler’in aldığı ateşkes kararı ile “şimdilik” sona ererken, geriye yakınlarını ve geçim kaynaklarını kaybetmiş Lübnan halkı ve İsrail’e olan nefretleri kaldı. Birçok kişi ise hâlâ savaşın bitmiş olabileceğine inanmıyor ve tepkisi “Hep öyle diyorlar” şeklinde dile getiriyor.

Güney Lübnanlılar, BM’nin ateşkes kararının uygulanmaya başlanmasının ardından evlerine konvoylar halinde dönmeye başladı. Şiddetli çatışmaların yaşandığı sınır bölgelerinde ise, Lübnanlıları yıkık evlerinden başka birşey beklemiyor. Özellikle sınır bölgeleri Mercayun ve Aytaşşab’da evlerin tamamı kullanılmaz halde. Bölgede tank ve top mermileriyle delik deşik olmuş, uçaklardan atılan füzelerle yıkılmış evler göze çarpıyor. Vurulan evlerin enkazlarında ise, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile İran’ın dini liderlerinin fotoğrafları görülüyor.

Ateşkesten sonra Lübnan’ın güneyindeki köylere giden gazetecileri, evlerini terk edemeyen yaşlılar ve özürlüler karşılıyor. “Kimsesiz kaldık. Bize ilaç ve yemek verin” diyen Fatma adlı kadın, evine dâvet ettiği gazetecilere şeker hastalığı sebebiyle bacaklarını kaybeden kocasını gösteriyor. Bir poşet dolusu ilaç kutularını gösteren kadın, “Koyunlarımız da öldü. Böyle yaşamaktansa ölelim, daha iyi” diyor. Gazetecilere, “İçeri gelin, uçaklar sizi vurmasın” diyen Fatma, savaşın bittiği söylendiğinde ise, “Hep öyle diyorlar” sözleriyle karşılık veriyor.

Lübnan’ın güney bölgelerinde bu manzara sık sık tekrarlanıyor. “Cehennemi yaşadık” diyen yaşlı bir kadın, “Füzeler her taraftan geliyordu. Gençler kaçtı, biz yaşlılar burada kaldık” sözleriyle bir aydır yaşadıkları dramı özetliyor.

HIRİSTİYAN AİLE ATEŞKESTEN

ÖNCEKİ GECE VURULMUŞ

İsrail’in bir ay süren saldırılarından fazla etkilenmeyen Hıristiyan Lübnanlılardan bazıları ise, tankların önceki gece üzerlerine mermi yağdırmasına bir anlam verememiş. İsrail saldırısına uykuda yakalanan Hıristiyan ailenin reisi, “Saldırının başlamasıyla kiliseye sığındık. Bizi 1 ay boyunca vurmamışlardı. Şimdi neden vurdular, anlayamadık” diyor. Çevrelerindeki 20’den fazla evin tahrip olduğunu aktaran Hıristiyan Arap, “Bu kısımlarda Hizbullah’ın adamları yok. Son gece bize de saldırdılar” diye konuşuyor.

İSRAİL BİRLİKLERİ LÜBNAN

TOPRAKLARINDAN AYRILMADI

Birleşmiş Milletler’in ateşkes kararında İsrail’den Lübnan topraklarını derhal terk etmesi istenmiyor. İsrail ordusu, uluslararası güç konuşlandırılıncaya kadar bölgeden çekilmeye yanaşmıyor. Lübnan’ın güneyinde, İsrail sınırına yakın bölgelerde İsrail tankları göze çarpıyor. Bu arada, İsrail askerleri ateşkes kararından sonra 2 Lübnanlıyı vurdu. İsrail Ordusu’nun “‘tehditkâr bir şekilde yaklaşmak”la suçladığı Lübnanlılardan biri hayatını kaybetti.

/ SUR / BEYRUT

16.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Geriye nefret ve umutsuzluk kaldı

  Independent: İsrail’in kararı; Savaşı kaybettik

  İsrailliler ataşkesten memnun değil

  BM Barış Gücü komutanı: Acilen takviye gönderin

  Ölen çocuklar militan değil, öğrenciymiş

  İsrailli ilgisi Ahmedinejad blogunu çökertti

  İsrail Genelkurmay BaşkanıHalutz’un borsa vurgunu

  Annan: Misilleme yapmayın

  Bush’a göre Hizbullah yenildi

  Etiyopya'da yeni sel felâketi: 125 ölü

  Çin’deki tayfunun bilançosu ağır: 255 ölü, 160 kayıp

  Siviller yardım bekliyor

  NASA: ‘Ay’da çekilen görüntüler kayıp

  Dell, pilleri geri topluyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004