Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Başarının alternatif maliyeti

Diğer bir ismi “fırsat maliyeti” olan “alternatif maliyet”, başarının ön şartlarından biridir. Alternatif maliyet, insana sunulan mevcut seçeneklerin içinden herhangi birini seçmesi ve bu seçimin o insana getirdiği maliyettir. Diğer bir ifadeyle, bir insan bir seçeneği tercih ettiğinde, diğer alternatif seçeneklerden vazgeçer ve dolayısıyla diğer seçenekleri tercih etmemesi ona alternatif kayıp olarak yansır. Bu yüzden insanlar bir şeyi tercih ettiklerinde, ona karşılık neleri kaybedeceğini de hesaba katmalıdırlar.

Her şeyin mutlaka bir alternatif maliyeti vardır. İnsan kendine bir hedef tayin edip, o hedefe ulaşmak için bazı çalışmalar yapmayı tercih eder ve bu tercihleri yaparken başka seçenekleri gözardı etmek zorundadır. Yani bir koltuğa iki karpuz sığmayacağına göre bir iş yapılırken, başka işlerden vazgeçilir. Hedeflenen her şeyde bir seçim vardır ve her karar aynı zamanda bir başka şeyden vazgeçiştir. Meselâ Tıp Fakültesi’nde okumayı tercih eden bir öğrenci en az altı yıl boyunca başka bir yerde çalışmaktan vazgeçecektir. Bu vazgeçişin ona yükleyeceği bir maliyet vardır. Ayrıca eğlenceye ayıracağı zamandan vazgeçerek o zamanı ders çalışmaya harcayacaktır. Zira Tıp Fakültesi kolayca bitirilecek bir öğrenim kurumu değildir.

Geçende bir arkadaş, doktorların aldığı ücretlerin çok fazla olduğunu söyleyince ona “onlar doktor olmak için nelerden, ne kadar çok zevkten vazgeçiyorlar biliyor musun? Öyle doktorluk kolay bir meslek değil. Doktorlar öğrenimleri süresinde vazgeçtikleri şeylerin maliyetini de muayene ücretlerine ilâve ediyorlar. Bu yüzden onların muayene ücretleri kabarık,” deyince, arkadaş hak vermişti. Yine adamın biri, meşhur bir ressama giderek, profilden yağlı boya ile kendi resmini çizdirmiş. Resmin tamamlanması yaklaşık bir saat sürmüş. Ancak sürenin kısa olmasına rağmen, ressam mahir bir sanatçı olduğu için resmi harika bir şekilde çizmiş. İş ücret konusuna gelince ressam, “bin dolar” demiş. Müşteri kulaklarına inanamamış, “ne diyorsun sen bir saatte bin dolar olur mu?”, diye haykırmış. Ressam hiç istifini bozmadın, “Ne münasebet efendim, 30 yıl artı 1 saat” diye cevap vermiş.

Her şeyin bir alternatif (fırsat) maliyeti olduğu gibi, başarının da bir fırsat maliyeti vardır. Başarının fırsat maliyeti gereksiz ve boş işlerle uğraşmak yerine başarıya giden yolda istikrarlı bir şekilde çalışmaktır. Belli bir yere ulaşmanın maliyeti pek ucuz değildir. Fedakârlık ve gayret ister.

Dr. Kenan ÖREN

16.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Başarının alternatif maliyeti

  Geliştiren küçük şeyler

  Hayatın karelerini doldurmak

  Psikologlar ne diyor?

  YASEM AJANDASI

  ZEKÂ KIRINTILARINDAN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004