Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Blair: KKTC’ye doğrudan uçuş başlatabiliriz

İngiltere Başbakanı Tony Blair, hukuken bir engel olmadığı takdirde İngiltere’nin KKTC’ye doğrudan uçuşları başlatabileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Esenboğa havaalanında ortak basın toplantısı düzenleyen Blair, Türkiye’nin AB üyeliğini başından beri desteklediklerini hatırlatarak, son dönemdeki zorluklar ve 8 müzakere başlığının askıya alınmasına rağmen sürecin devam etmesinin önemli olduğunu kaydetti. Türkiye’nin AB üyeliğini başından beri güçlü bir şekilde desteklediklerini belirten Blair, son birkaç ayda bazı zorlukların söz konusu olduğunu, ama yine de ileriye doğru gidilebilecek bir yolun mevcut olduğunu düşündüğünü bildirdi. Blair, “Ek Protokol’ün gerektirdiği yükümlüklerin Türkiye tarafından yerine getirilmesinin önemli olduğunu, ancak aynı zamanda AB’nin de taahhütlerini yerine getirmesinin gerektiğini” söyleyerek, AB’nin taahhütleri ile KKTC üzerindeki izolasyonların sona erdirilmesi, doğrudan ticaretin yapılabilmesi, kısıtlamaların kaldırılmasını kast ettiğini belirtti. Blair, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için BM sürecinin yeniden canlandırılmasının önemine de işaret eti.

Konuk Başbakan Blair, AB’nin 8 başlıkta müzakereleri askıya aldığını hatırlatarak, bununla birlikte geriye 27 faslın daha kaldığını göstermesinin önemli olduğunu kaydetti. Enerji ve çabalarını Türkiye için harcıyor olmalarının sebebinin sadece AB’nin Türkiye için önemli olması değil, aynı zamanda Avrupa’nın geleceği için de Türkiye’nin çok önemli olması olduğunu belirten Blair, Türkiye’nin stratejik açıdan önemli konumuna da dikkati çekerek, Türkiye’nin Orta Doğu ile Avrupa arasında bulunmasının, AB için önemli olduğunu bildirdi. Üyelik sürecinde bazı zorluklar olabileceğini, tarihe bakıldığında bunu en iyi bilebilecek ülkelerden birinin İngiltere olduğunu ifade eden Blair, üyelik sürecinde kendilerinin de bazı zorluklarla karşılaştıklarını, ama yine de çabalarını sürdürdüklerini bildirdi. Blair, bu zorluklara rağmen üyeliğin kendileri için de çok önemli olduğunu söyleyerek, zorlukları aşmak için daha çok çalışmak gerektiğini ve bunu da sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın geleceği için de yapmak gerektiğini kaydetti.

Blair, izolasyonların sona erdirilmesinin herkesin görmek istediği bir şey olduğunu ifade ederek, “süreç ileri götürülebilirse örneğin İngiltere gibi ülkelerden KKTC’ye doğrudan uçuşların söz konusu olabileceğini” bildirdi. Blair, doğrudan ticaret tüzüğü ile Ek Protokol’ün gereklerinin birlikte yerine getirilmesi gerektiğini söyleyerek, böylelikle Türkiye ve AB’nin birbirlerine üyelik taahhütlerini göstermiş olacağını kaydetti. Konuk başbakan, KKTC ile İngiltere arasında doğrudan uçuşların başlaması konusundaki soruya karşılık da bunu yapmak isteyeceğini, ancak sorunun uluslararası anlaşmalar çerçevesinde hukuki olarak bunun yapılıp yapılamayacağı olduğunu bildirdi. Bunu incelemekte olduklarını belirten Blair, “Hukuken mümkün olması durumunda bunu yapmak isteyeceğini, ancak şu anda somut bir taahhüt ya da söz veremeyeceğini” ifade etti. Blair, çünkü belki kendisine verilecek hukuki tavsiyenin farklı yönde olabileceğini belirtti. Blair, Türkiye’nin AB’ye, yaptığı açılım gibi AB’nin de Türkiye’ye kendini açması gerektiğini ve bunların aynı anda olması gerektiğini söyleyerek, bu durumda farklı bir atmosfer oluşturabileceklerini bildirdi.

17.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevlânâ’nın mesajı Kur’ân’dan

  Türk-İş: Ayrımcılık yapılıyor

  Blair: KKTC’ye doğrudan uçuş başlatabiliriz

  Erdoğan: Ziyaret bizi memnun etti

  Marjinal ittifak destek bulamadı

  Kutan: Cumhurbaşkanını halk seçsin

  Komisyon, Çelik’i dinleyecek

  CHP önünde ‘başörtüsüne özgürlük’ eylemi

  Hoş görüsü, insanlığın barış anahtarı

  Aksu’dan şehit yakınları ve gazilere yardım talimatı

  AP’li Davies: İzolasyonların kaldırılması gecikti

  DYP’li gençler siyasete hazır

  İstanbul’da “kardeş buluşması”

  Unakıtan: Gelir dağılımında açık bir iyileşme var

  Taarruz uçağı ilk denemede tam not aldı

  Doğuda kış, batıda bahar

  Köprüde onarım çalışması

  Türkiye'deki anne ölümlerinin sebepleri

  Solunum yolları enfeksiyonlarını ciddiye alın


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004