Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Muhammed Hamidullah, Said Nursî gibi devrin âlimiydi

Hindistan’ın yetiştirdiği İslâm âlimlerinden Muhammed Hamidullah, ölümünün 4’üncü yılında uluslar arası bir sempozyumla anıldı. Sempozyumda Muhammed Hamidullah’ı anlatan Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerafettin Gölcük, Hamidullah’ın hayat tarzı olarak Bediüzzaman Said Nursî’ye çok benzediğini söyledi.

Şerafettin Gölcük, “Her ikisi de evlenip çoluk çocuğa karışmamış, eserlerinin telifini almamış, kendisini ilme ve içinde yaşadığı toplumun sosyal hayatını geliştirmesine adamıştı. Çok sade yaşayıp çok temiz giyinirlerdi. İşlerini ücret karşılığı yapmaz, yaptıkları çalışmaların karşılığını dünyalık olarak almayan mütefekkirlerdi” dedi.

Prof. Dr. Gölcük, Hamidullah’ı Mevlânâ’nın ‘tevazulu ol’ tavsiyesini hayata geçiren bir kişi olarak tanımladı. Gölcük, “Tek başına ümmet-i Muhammed’i temsil ederdi. Fransa’da 50 yıl, apartmanlarda hizmetçi kadınlar için ayrılan, stüdyo diyebileceğimiz tek odalı bir evde yaşadı. Paris’te kaldığında et yemezdi, çok mütevazı yaşardı. Kendisi, zaman zaman Türkiye’de bulunur, üniversitelerde ders verirdi. Paris’te niçin et yemediği sorulduğunda, ‘Türkiye’ye gittiğimde bir iki lokma yiyeceğim’ derdi. İslâmın ilmihallerde yer aldığı biçimde ibadetle sınırlı olmadığını, aslında dinimizin hayatın bir parçası olduğunu eserlerinden öğrendik” şeklinde anlattı.

Muhammed Hamidullah, özellikle ‘siyer’ alanında dünyanın en büyük uzmanları arasında yer alıyordu. Kur’ân-ı Kerim ve Arapçaya gönül veren Hamidullah’ın eserlerinin Fransızca ve Almancanın yanı sıra başka dillere de çevrilmesi gerektiği belirtildi. Çocuk yaştayken Muhammed Hamidullah’ı tanıyan George Washington Üniversitesi öğretim görevlilerinden Merve Kavakçı, şunları anlattı: “Kendisine talebe olamadım; ama anne ve babam öğrencileri olduğu için evimize ziyarete gelirdi. Kendisini, tadı hâlâ damağımda olan Paris’ten getirdiği pembe şekerler ve kadife elbiseyle hatırlıyorum. Sonradan ABD’de çocuklarımla birlikte ziyaret etme fırsatı buldum. Muhammed Hamidullah, ailemizin çok değerli bir misafiriydi. Tıp fakültesini kazandığımda aileme yazdığı Türkçe mektupta bana sitemde bulunmuş, ‘Merve kızımız bizlerin yolunu seçer diye ümitlenirken o tıbbi alanı tercih etmiş.’ demişti.”

Hamidullah 96 yaşında vefat etti

1906 yılında Haydarabad’da doğan Muhammed Hamidullah, tahsilini memleketinde tamamladı. Hukuk fakültesini bitirmiş olmasına rağmen ‘devletler arası İslâm hukuku’nda akademik kariyer yapmak üzere 1936 yılında Paris’e gitti. Hz. Muhammed’e duyduğu sevgiden dolayı ‘siyer’ üzerine çalışmalar yaptı. Nitekim Paris Üniversitesi’nden ‘Peygamberimiz’in Savaş Mektupları’ başlıklı teziyle doktor unvanını alan Hamidullah Hoca, kısa bir süre sonra da Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’ne kaydolarak ‘devletler arası İslâm hukuku’ alanında ikinci bir doktora çalışmasını yaptı. 1947 yılında Paris’e yerleşerek uzun müddet bu şehirde yaşadı. Kısa adı CNRS olan Fransız Milli Araştırmalar Merkezi’ne üye olan ünlü araştırmacı, bu kurumun bünyesinde hukuk ve İslam alanlarında sayısız bilimsel çalışmaya imza attı. Kendine has fikirleri ve geliştirdiği yeni araştırma metotlarıyla 1950’li yıllarda uluslar arası akademik çevrelerde ünü dalga dalga yayılan Muhammed Hamidullah, yıllar boyunca tam bir gezgin gibi dolaşarak farklı ülkelerin yükseköğrenim kurumlarında dersler verdi. Sözleşmeli profesör olarak Türkiye’ye de gelen Prof. Muhammed Hamidullah, İstanbul Üniversitesi Edebiyat ve Hukuk fakültelerinde, Ankara, İzmir, Konya ve Erzurum’da uzun süre dersler verdi. 19 Aralık 2002 tarihinde Amerika’nın Florida eyaletinde 96 yaşındayken vefat etti.

18.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  En değerli cildimiz…

  Muhammed Hamidullah, Said Nursî gibi devrin âlimiydi

  “Tarihin tanığı Amasya”

  Bursa’da tarihî camilere kameralı takip


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004