Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hartum’da görülmedik patlama

Hartum Askerî Üssü cephaneliğinde patlama yaşandı. Olay yerine çok sayıda itfaiye sevk edilmesine rağmen, yaşanan şiddetli patlamalar nedeniyle askerî üsse girilemedi. Askeri yetkililerin verdiği bilgiye göre, patlamalar nedeniyle cephanelikte bulunan bazı askerler hayatını kaybetti ve bir çok kişi yaralandı.

Edinilen bilgilere göre Hartum’da bulunan askeri üssün cephaneliğinde patlama yaşandı. Askeri mühimmat dolu bir araç, sıcaklar nedeniyle infilak etti. Diğer askeri mühimmatlar da bu olayın hemen ardından patlamaya başladı. Patlamalar nedeniyle 2 köprünün kapanması sonucu trafik kilitlendi. Halk büyük korku yaşarken, yaşanan patlamaları görüntülemek isteyen gazeteciler ile polis arasında tartışma çıktı. Askeri cephaneliğin Hartum Havaalanı’nın içinde olması nedeniyle park halindeki uçakların yerleri değiştirildi. Hartum Havaalanı’na yönelik uçuşlar iptal edildi, iniş ve kalkışlar yasaklandı. Bu arada cephanelikten fırlayan askeri mühimmatlar sebebiyle itfaiye araçları ve askerî araçlar olay yerinden bir süreliğine uzaklaşmak zorunda kaldı. Patlamaların ardından çıkan yangın uzun süre kontrol altına alınamadı. Soğutma çalışmalarının ise hâlâ devam ettiği bildirildi.

/ HARTUM

09.04.2007


 

Papa: Irak’ta katliâm sürüyor

Dünya Katoliklerinin ruhanî lideri Papa 16. Benediktus, Paskalya konuşmasında, Irak’ta devam eden şiddete dikkati çekti.

“Irak’ta katliamın sürdüğünü” belirten 16. Benediktus, bu ülkeden “hiçbir olumlu işaretin gelmediğini” kaydetti.

09.04.2007


 

ABD: Şerefi’ye işkence etmedik

ABD, Irak’ta kaçırıldıktan iki ay sonra serbest bırakılan İranlı diplomat Celal Şerefi’nin, işkence iddialarını reddetti.

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, Şerefi’nin, gözaltına alınmasında ABD’nin rolüyle ilgili iddialarının “sahte ve propaganda’’ olduğunu söyledi. Johndroe, ABD’nin, Bağdat’taki Tahran büyükelçiliğinde görevli Şerefi’nin kaçırılmasıyla hiçbir ilgisi bulunmadığını ve İran’a teslim edilmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Irak’ta geçen şubatta kaçırılan ve geçen hafta serbest bırakılan Şerefi, kendisine ‘’gece-gündüz işkence edildiğini’’ söylemişti.

Şerefi, İRNA’ya yaptığı açıklamada, Arapça ve İngilizce bilen kişilerce sorgulandığını ifade ederek, ‘’Beni kaçıranlar CIA denetiminde çalışıyordu. Bana genelde İran’ın Irak üzerindeki etkisi, Maliki hükümeti ve Iraklı gruplara ne kadar yardım yapıldığı konularında soru sordular’’ demişti.

/ ANKARA

09.04.2007


 

Irak’ta 20 ölü

Irak’ın başşehri Bağdat ve çevresinde dün düzenlenen bir dizi saldırıda en az 20 kişi öldü, 33 kişi de yaralandı.

Bağdat’ın güneyindeki Mahmudiye’de bir binaya düzenlenen roket saldırısında 15 kişi öldü, 25 kişi yaralandı. Başşehrin el Alam bölgesinde, bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu 4 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Sünni nüfusun yoğun olduğu Adhamiye bölgesinde ise bir polis devriyesine yol kenarına yerleştirilen bir bombayla düzenlenen saldırıda 1 polis öldü, 2 polis yaralandı.

/ BAĞDAT

09.04.2007


 

Erbil’de elçilik değil büro açılıyor

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği, Fransa’nın Erbil’de büyükelçilik açacağına yönelik haberlerin yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını belirterek, Erbil’de Fransa’nın Bağdat Büyükelçiliğine bağlı bir büronun açılmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Fransa ve Erbil ile ilgili gazetelerde yer alan haberler bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanmaktadır. Fransa bir süreden beri Erbil’de Fransa’nın Bağdat Büyükelçiliğine bağlı bir büro açmayı düşünmektedir. Açılması öngörülen büro hiçbir şekilde özerk bir diplomatik temsilcilik olmayıp, sadece Fransa’nın Bağdat Büyükelçiliğine bağlı bir büro olacaktır. Bu büronun açılışıyla ilgili henüz herhangi bir tarih belirlenmemiştir.

Fransa, Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklemektedir ve buna bağlı kalmaktadır.”

/ ANKARA

09.04.2007


 

İran: İngiltere garanti verdi

İran, İngiltere hükümetinin, sınırlarını tekrar ihlal etmeyeceğine ilişkin yazılı garanti verdiğinde ısrar ediyor. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, 15 İngiliz askeri yüzünden iki ülke arasında yaşanan krize değindi ve konuya ilişkin karşılıklı yazışmalar yapıldığını hatırlattı.

İngiltere’den kendilerine gelen yazıda birkaç konuya değinildiğini ifade eden Hüseyni, “Onlar, İran karasularını ihlal etmede düşmanca bir niyetleri olmadığını iletti ve bu olayın tekrar yaşanmaması için garanti verdiler” dedi. İngiltere’nin bunu kabul etmediğinin hatırlatılarak, bu garantiyi açıklamayı düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine de Hüseyni, iki ülke arasındaki yazışmaların medyaya verilmesinin mümkün olmadığını belirtti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, askerlerin serbest bırakıldığını açıkladığı basın toplantısında, İngiltere’nin garanti verdiğini söylemişti.

İngiltere Başbakanı Tony Blair ise böyle bir garanti vermediklerini ifade etmişti. Sözcü, askerlerin bırakılmasının İran’ın “iyi niyetini” gösterdiğini ifade ederek, İngiltere’den de bütün ilişkilerde “iyi niyet” göstermesini istedi. Hüseyni, sorular üzerine, İngiliz askerlerle ilgili hala Tahran’da bir heyet olduğu haberlerini yalanladı, denizcilerin serbest bırakılması konusunda Papa’dan dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e mektup da gelmediğini belirtti.

İranlı diplomat Celal Şerefi’nin Irak’ta kaçırıldıktan iki ay sonra serbest bırakılmasıyla İngiliz askerlerinin serbest bırakılmaları arasında bağlantı olduğu iddialarını da kabul etmeyen Hüseyni, iki tarafın da böyle bir ilişki olmadığını açıkladığına işaret etti. ABD güçlerince Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentinde 5 İranlının gözaltına alınmasına da değinen Hüseyni, Kızılhaç yetkililerinin bu kişilerle görüştüğünü, ancak görüşmede hiçbir İranlı yetkilinin bulunmadığını belirtti.

/ TAHRAN

09.04.2007


 

İngilizler 2012’ye kadar Irak’ta

Sunday Telegraph gazetesi, ele geçirdiği bir İngiliz gizli askerî planlama belgesine göre, İngiliz askerlerinin 2012’ye kadar Irak’ta kalabileceklerini duyurdu.

Gazetede yer alan haberde, belgenin gazeteye açıklanan bölümlerinin, “askerlerin Basra Körfezi’ndeki operasyonlara en az 2012 yılına kadar devam edeceklerini ortaya çıkardığı’’ belirtildi. Haberde, operasyonlara gönderilecek askerî birlikleri listeleyen söz konusu belgenin, bir mekanize tugayın Irak’tan 2012 yılında döneceğini gösterdiği kaydedildi.

/ LONDRA

09.04.2007


 

İran, Maliki’nin uçağına izin vermedi

İran’ın, Japonya’ya resmî ziyarette bulunmak üzere yola çıkan Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yi taşıyan uçağın hava sahasını kullanmasına izin vermediği bildirildi.

El Maliki ile birlikte Tokyo’ya hareket eden heyetten iki yetkili, Irak başbakanını taşıyan uçağın, İran’ın hava sahasını kullanmasına izin vermemesi üzerine, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai Havaalanı’na inmek zorunda kaldığını belirtti. İranlı yetkililerin, uçağın pilotuna, El Maliki’nin İran hava sahasını kullanacağı konusunda önceden bilgilendirilmediklerini, bu yüzden uçağın İran hava sahasını kullanamayacağını söyledikleri öğrenildi. Heyet üyeleri, olayın Maliki’ye rahatsızlık vermek amacıyla tasarlanmış bir hareket olup olmadığı konusunda bilgilerinin olmadığını belirttiler.

/ BAĞDAT/TOKYO

09.04.2007


 

İngiliz eski esirlere gün doğdu

İran tarafından 13 gün alıkonulduktan sonra serbest bırakılan 15 İngiliz askerinin, hikayelerini basına satabilecekleri bildirildi.

İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, normal durumlarda askerlerin başlarından geçenleri basına anlatmalarına izin verilmemesine karşın, basının büyük ilgi göstermesi üzerine bir istisna yapılarak, 15 İngiliz askerine hikâyelerini satma hakkının tanındığı belirtildi. Askerlerin hikâyelerinin karşılığında aldıkları parayı istedikleri gibi harcayabileceklerini kaydeden İngiliz Savunma Bakanlığı sözcüsü, basın kuruluşlarının şimdiden serbest bırakılan İngiliz askerlerinin ailelerine büyük miktarlarda para teklifinde bulunduklarına işaret etti. Sözcü, askerlerin kendi hikâyelerini satmalarına izin vermenin bu durumda yapılacak ‘’en faydacı şey’’ olduğunu söyledi.

/ LONDRA

09.04.2007


 

Rus Soyuz füzesi ‘turist’lerle fırlatıldı

Rus Soyuz füzesi Kazakistan’ın Baykonur uzay üssünden, “bilgisayar ineği” lakaplı 5. uzay turisti Amerikalı Charles Simonyi ve iki Rus kozmonotla fırlatıldı.

Simonyi ile Rus kozmonotlar Oleg Kotov ve Fyodor Yurçikin’in içinde bulunduğu TMA-10 kapsülünü taşıyan Rus füzesi öngörüldüğü gibi yerel saatle Cumartesi gecesi 23.31’de (TSİ 20.31) uzaya doğru havalandı.

Baykonur uzay merkezinin yetkilileri, kalkışın ardından 10 dakika sonra TMA-10 uzay aracının başarılı bir şekilde yörüngeye oturduğunu belirttiler. Dünyanın bir numaralı yazılım şirketi Microsoft’ta servetini yapan 58 yaşındaki Charles Simonyi uzaya çıkan 5. turist olmak ve Pazartesi’den 20 Nisan’a kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda(UUİ)konaklamak için 25 milyon dolar ödeme yaptı.

/ BAYKONUR

09.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004