Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergi için reform şart

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de dolaylı ve dolaysız vergilerin yer değiştirdiğini belirterek, ‘’Vergide adalet de kalmamış. Devlet toplaması gereken vergiyi toplayamıyor’’ dedi. Çağlayan, Vergi Denetmenleri Derneği ile Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (BSMMMO) ortaklaşa düzenlediği ‘’AB Sürecinde Vergi ve Muhasebe Uygulamalarına Bakış’’ konulu panelde konuştu.

Türkiye’nin ‘’Sıfır kilometre’’ bir vergi reformuna ihtiyaç duyduğunu belirten Çağlayan, vergi mevzuatının karmaşıklığından yakınarak, ‘’Türkiye’de devamlı çelişki yaratan bir sistem var. 8 profesörü bir araya getirseniz ve hepsi de ayrı ayrı, mevzuatı okusa 8’i de farklı sonuç çıkarır’’ dedi.

Toplanan vergilerin birbiriyle orantılı olması gerektiğini dile getiren Çağlayan, ‘’Tıraş köpüğü ve tıraş sabununu hemen hemen hepimiz ihtiyaç duyduğumuz için kullanıyoruz. Ama bu, lüks tüketim olarak vergilendiriliyor. Bunu anlamak mümkün değil’’ diye konuştu.

Çağlayan, mükelleflerin devlete verdikleri vergilerin nereye gittiğini bilmeleri gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:

‘’Türkiye’de dolaylı ve dolaysız vergiler yer değiştirmiş. Vergide adalet de kalmamış. Devlet toplaması gereken vergiyi toplayamıyor. 72 milyonluk Türkiye’de 83 milyon kişi sosyal güvenlik fonundan yararlanıyor. Bu da çarpıklığı gösteriyor. Hepsinin temelinde denetim karmaşası var. Vergiyle ilgili mevzuatın temeli doğru koyulmamış. Türkiye’de devamlı çelişki yaratan bir sistem var.’’AB sürecine de değinen Çağlayan, ‘’Türkiye’nin bir takım standartlara ulaşması sağlanacaksa AB önemlidir. Ama ben AB’ye araç olarak bakıyorum. Her ülkenin kendine has şartları vardır. Böyle bir ortamda kendimize uygun olan standartları almalıyız’’ dedi.

/ BURSA

09.04.2007


 

Enflasyon 17 yılda 919 kat arttı

Türkiye’de yıllarca yaşanan yüksek enflasyon ortamında, 1990 yılından bu yana enflasyon yaklaşık 919 kat artarken, net ücretler kamuda bin 579 kat, özel sektörde bin 174 kat arttı.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verileri baz alınarak, yapılan hesaplamaya göre, 1990-2006 döneminde enflasyondaki artış yaklaşık 919 kat oldu. Buna karşılık kamuda net ücretler bin 579 kat, memur maaşları da bin 300 kat artış gösterdi. Özel sektörde ortalama kazançlar ise 1990-2005 döneminde gerçekleşen yaklaşık 838 katlık enflasyonun üzerinde, bin 174 kat arttı.1990-2006 döneminde en yüksek artış bin 950 katlık yükseliş ile asgari ücrette görülürken, bu oran yine de asgari ücreti, ortalama ücretlerin hayli gerisinde kalmaktan kurtaramadı.1990-2006 döneminde emekli maaşlarında en fazla artış ise 3 bin 172 kat ile Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında yaşandı. Ancak bu bile ortalama maaşı düşük olan Bağ-Kurluları diğer emeklilerin seviyesine getirmeye yetmedi.

Söz konusu dönemde Emekli Sandığı emeklilerinin maaşları bin 40 kat, SSK maaşları ise bin 74 kat yükseldi.

Bu arada, işgücü maliyeti en fazla artan kesim de asgari ücretliler oldu. Nitekim, asgari ücretlinin işgücü maliyeti bin 692 kat artarken, kamu işçisinin maliyeti bin 482 katına, özel sektör işçisinin maliyeti bin 86 katına, memurun işgücü maliyeti de bin 57 katına çıktı.

/ ANKARA

09.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004