Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Enerji kavgası



“Gün gelecek; su, petrolden daha kıymetli olacak” diyenlere kimse inanmadı. Oysa bu günler ve muhtemelen önümüzdeki yıllar, bu tesbitin hayata aksettiği zamanlar olacak. Petrol sıkıntısını bir ölçüde alternatif kaynaklarla aşmak mümkün, ama aynı şey ‘su sıkıntısı’ için söylemek zor.

Su kavgalarının çıkması, onun içme ve sulama alanında kullanılmasından kaynaklanmıyor. Enerji üretiminde de suyun önemli bir payı var. Alternatif enerjiler sözkonusu olduğunda da ilk akla gelen ‘nükleer enerji’ oluyor. Türkiye, 1960’larda başlayan nükleer enerji macerasında yeni döneme giriyor. Çünkü nükleer santral kurulmasıyla ilgili kanun, TBMM’de kabul edildi.

Nükleer enerji üretimiyle ilgili tartışma sadece Türkiye’de yaşanmıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde hem nükleer enerji üretiliyor, hem de şiddetli tartışmalar yaşanıyor. Bir örnek vermek gerekirse, Fransa, enerjisinin yüzde 70’den fazlasını nükleer santrallerden sağlıyor. Daha az olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da da nükleer santraller üretime devam ediyor.

Nükleer santrallerle ilgili kanunun kabul edilmesiyle birlikte Türkiye’deki tartışmanın yeniden alevleneceği anlaşılıyor. Nükleer santrallerin kurulmasına karşı çıkanların ileri sürdükleri ilk gerekçe, Avrupa ülkelerinin bu enerji çeşidinden vazgeçmeye karar vermiş olması. Öte yandan, nükleer enerji santralleri kurulması konusunda geç kaldığımız da bir vak’a. Bütün dünya bu yolla çok ucuz enerji elde etmeye devam ederken, biz nedense beklemişiz...

Tabiî ki seviyeli, ilmî tartışmanın devam etmesinde fayda var. Çünkü fikirlerin çarpışmasından hakikat ortaya çıkar, Türkiye de bundan istifade eder.

Nükleer enerjinin olumlu yanları şöyle sıralanıyor: *Santraller fazla yer kaplamıyor *Maliyetleri hidroelektrik santrallerine kıyasla daha ucuz *İklim şartlarına bağlı olmaksızın enerji üretebiliyor *Petrol ve doğalgaz bağımlılığı azalıyor *Ülkelerin ekonomik rekabet gücü artıyor.

Nükleer enerjinin olumsuz yönleri: *Santraller sürekli denetlenmem zorunda *Nükleer atıklar saatli bomba gibi *Santralleri terör saldırılarına karşı da korumak gerekiyor *Bakım ve atık giderleri çok yüksek *İlk yapım maliyeti yüksek *Nükleer kazaların etkileri nesillerce sürüyor.

Bir nokta daha var: Çok daha uygun olduğu ifade edilen ve çevreye de hiç zararı olmayan ‘rüzgâr enerjisi’nden istifade edememiş olmamız da hazin değil mi? Şimdiye kadar sadece su akmış biz bakmış değiliz; ilâve olarak rüzgâr da esmiş, biz de bakmışız.

Önyargısız, tartışa tartışa Türkiye için en uygun olan enerji üretim yolunu seçebiliriz. Tek başına ne ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla; ne de ‘ben istemiyorum, o halde olmasın’ anlayışıyla bir yere varamayız. Dünya örneklerini dikkate alarak ve tecrübelerden de istifade ederek enerji tartışmasında doğru yolu bulabiliriz. Tabiî geç de kalmamalıyız...

12.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.11.2007) - ‘İtiraf’ değil, ‘icraat’ bekliyoruz

  (09.11.2007) - Ya hacı, sabır!

  (08.11.2007) - 301 ve diğerleri

  (07.11.2007) - Birşeyler dönmüş olmalı

  (06.11.2007) - Darbe üstüne darbe

  (05.11.2007) - Emeklilerin gördüğünü işbaşındakiler görmez mi?

  (04.11.2007) - Tehlikenin farkında değiliz

  (03.11.2007) - Az iş, çok lâf

  (02.11.2007) - Kitapla buluşma vakti

  (01.11.2007) - Kaynaşma böyle mi olur?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri