"Gerçekten" haber verir 21 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bu fırsat kaçmasın

GAZETECİ-YAZAR Ömer Laçiner, Türkiye’nin siyasal kültürün ve geleneğin kırıldığı ya da en azından yol tercihi yapacağı tarihi günler geçirdiğini vurguladı.

Ömer Laçiner, Ergenekon olayı ile ilgili olarak, “Geldiğimiz noktada iş hükümete bırakılmayacak kadar ciddidir. Türkiye bir şans yakaladı bu olayla birlikte. Türkiye toplumu bu olayın nereye kadar gidebiliyorsa oraya kadar götürülebilmesi ancak bu toplumun içinden çıkacak bir inisiyatif ve irade sağlayabilir” dedi.

Türk toplumumun bilinç altında “Elinde silâh olanın yönetimde hakkı vardır” fikri ile hesaplaşması gerektiğini belirten Ömer laçiner, Mersin’de Üniversitelerarası Bilgi İletişim Topluluğu tarafından düzenlenen, “Demokrasiye Evet Darbeye Hayır” paneline katıldı. Laçiner, tarihin yapıldığı günlerde, insanların o anların çok tarihi olduğunu anlayamayabileceğini belirterek, “Tahmin ediyorum bu bölgenin ve Ortadoğu’nun tarihini yazacak olanlar şu günlerde Türkiye’de cereyan eden olayların tarihin dönüm noktası olduğunu söyleyeceklerdir. Bunu yaşayarak göreceğiz” dedi. Türkiye’de darbecilerin önce kendi elleriyle ortamı hazırladıklarına dikkat çeken Laçiner, “Türkiye, Ergenekon gibi olaylarla ilk defa karşılaşmıyor. Ordunun darbe ihtimali ile hiç karşılaşmıyor. Asırlardır Türkiye’de siyasî hayatın normal olduğu zamanlarda bile ordu darbe yapabilir ihtimali her zaman demoklesin kılıcı gibi tepemizde durup geldi” diye konuştu.

Siyasal iktidarın normal zamanlarda gayri resmî ortağı olarak herkesin zihninde “Askerlerle bu memleket yönetilir” diye bir şey olduğunu ve bunun toplumun siyasî kültüründe esas olduğunu ifade eden Laçiner, şunları kaydetti:

“1950’den beri bu ülkeyi yüzde 90 merkez sağ yönetti ama onlar askerlerle beraber yönetti bu ülkeyi. 1960 ve 1970’de bir takım sosyalistler ordunun aracılığı ile darbe yapmanın peşinde olabildiler. Bunu meşhur görebildiler zihinlerinde. O zamanın Türkiye’sinde ordunun eliyle yapılan her şey kötü değildir. Bizim tarafımızdan darbe yapılabilir denirdi. Ordunun Türk toplumunda siyasi hayata müdahale edebilmesi nereye nasıl müdahale edeceği şeklinde değerlendirilirdi. Buna siyasal ahlâk ve bilinç ile karşı çıkış yoktu. Bu sağda da solda da böyleydi. Demokrasi mücadelesi verirken herkes kendi zihninde elinde silâhlı güç olanın yönetimde ciddî hakkı vardır fikri ile hesaplaşmalıdır.” Tarihi bir zaman yaşandığını ve mevcut iktidarın iktidarını kaybetmemek için elinden geleni yapacağını belirten Laçiner, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Siyasetin oyunları hiç bilinmez, uzlaşabilir başka şeyler yapabilir. Merkez sağ geleneğinin devletle çatışmasının sınırları vardır. Her zaman bunun bilincindeyiz. Geldiğimiz noktada iş hükümete bırakılmayacak kadar ciddîdir. Türkiye bir şans yakaladı bu olayla birlikte. Türkiye toplumu bu olayın nereye kadar gidebiliyorsa oraya kadar götürülebilmesi ancak bu toplumun içinden çıkacak bir inisiyatif ve irade sağlayabilir. Türk toplumu özellikle kendisi ile hesaplaşarak özellikle bu güçle olan ilişkisini soruşturarak bunu aşağılamayı ve taviz vermemeyi öğrenerek, buna başvurmanın alçaklık olduğu bilincini geliştirebilirse, hem burada Susurluk’ta Ergenekon’da faaliyetleri ortaya çıkmış olan insanlara hak ettikleri cezanın verilmesini kolaylaştırmış oluruz.” Panele, Genç Siviller Derneği Başkanı Erkan Şen ve Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Mazhar Dağlı da katıldı.

/ MERSİN

21.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ergenekon’da kritik hafta

  GEÇEN YILA GÖRE AÇILAN DÂVÂLAR ARTTI

  Bu fırsat kaçmasın

  3 ay iş, 9 ay aş

  Rektör adayları yarın belli oluyor

  Soylu: Herşey açığa çıkarılsın

  Havayolu şirketlerine uçakta fatura uyarısı

  Diplomadan sonraki eğitim de kayıt altında

  Güler: Su akarken biz bakmayacağız

  Oğul Denktaş’tan Erdoğan’a kornalı tepki

  Türkiye demokrasi sınavında

  Başbakan Erdoğan: Eşit ortaklıktan vazgeçilemez

  Yargı kararlarına her siyasetçi saygı duymalı

  Gül: Kıbrıs'ta iki halk, iki devlet var

  Bakoyanni: Kıbrıs'ta, bugünkü durum değişmeli

  Avusturyalı turist, Müslüman oldu

  Baş ağrısı deyip geçmeyin

  Horoz dövüşü yaptıran 60 kişi gözaltına alındı

  Kırkağaç’ta ishal salgını

  Kösedağ Savaşı şehitleri anıldı

  Obruk Şelâlesi kurudu

  Bingöl’de mezraya baskın: 4 ölü, 7 yaralı

  Cezaevinde “otel” hizmeti

  Türk Bilim Teknolojisinin kalbi Uşak’ta atacak

  “Gönül Köprüsü’’ öğrencileri uzay kampını gezdi

  Elektronik haberleşmeye tehdit önlenecek

  Huzurevinde meyve-sebze yetiştiriyorlar

  Minik köy, devlere savaş açtı

  Yıldızların Altında Gökbilim Kampı

  İngiliz turistler Türkiye’yi sevdi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır