"Gerçekten" haber verir 21 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

3 ay iş, 9 ay aş

Tarlalarda çalışmak üzere Çukurova’ya gelen tarım işçileri kavurucu sıcağın altında 3 ay boyunca kazandıkları parayla memleketlerinde bir sonraki sezona kadar geçinmeye çalışıyor.

Ağırlıklı olarak, Şırnak, Siirt, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi illerden Çukurova yöresine çalışmak üzere gelen tarım işçisi aileler, ilk iş olarak özellikle sulama kanalları yakınına barınacakları naylon ve üzeri sazlıkla kaplı çadırlar kuruyor. Genellikle akraba olan ailelerin bir arada bulundukları çadırlarda tuvaletsiz, banyosuz ve temiz içme suyundan yoksun olarak zor şartlarda hayat mücadelesi veren tarım işçileri, güneşin altında 50 dereceye ulaşan kavurucu sıcaklık ve bunaltan neme aldırmadan tarlalarda çapa ve hasat yapıyor. Sabahın erken saatlerinde kalkıp akşam gün batımına kadar günlük 15-17 YTL arasında değişen ücret karşılığında çalışan tarım işçileri, öğle yemeklerini de yine kendileri için iş ortamı olarak gördükleri tarlalarda römork gölgelerinde yiyor. Ürünlerin ekim ve hasat sürelerini dikkate alarak memleketlerinden her yıl aynı zorlu yolculuğa çıkan tarım işçileri, çalıştıkları sürede daha çok para biriktirip bir sonraki sezona kadar geçimlerini rahatça sürdürebilmek için genellikle aile bütünlüğünü bozmamaya özen gösteriyor.

ÇOCUKLARININ SAYISINI ŞAŞIRIYOR

Şanlıurfa’dan gelerek Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesi Karagöçer Köyü yakınlarında çadır kuran tarım işçilerinden 17 çocuk babası Abdullah Geldi, yörede 3 ay kaldıklarını ve birkaç gün sonra memleketlerine döneceklerini söyledi. ‘’Kaç çocuğunuz var?’’ sorusuna şaşıran ve yanlış cevap veren Geldi, aile fertlerinden 7’sinin tarlada çalıştığını, günlük 17 YTL olan gelirlerinin yaklaşık 120 YTL’yi bulduğunu söyledi. Geldi, ‘’Bunun bir bölümü beslenme masraflarımıza gidiyor. Aile kalabalık olduğu için haftada bir çuval un, bir kilo çay, 2 kiloya yakın şeker ve diğer bazı gıda malzemelerini tüketiyoruz. Bu da fazla para biriktirmemizi zorlaştırıyor. Burada kaldığımız sürede banyo ve tuvalet olmaması sıkıntımızı arttırıyor’’ dedi. Geldi, kazandıkları parayla eğer yapacak başka bir iş bulamazlar ise memleketlerinde gelecek sezona kadar idare etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Tarım işçilerinden Mahmut Çeçe de Adana’da kazandıkları parayla, gidecekleri Şanlıurfa’da geçinmeye çalıştıklarını söyledi.

AİLE BÜTÇESİNE KATKI VE ÇEYİZ GİDERİ

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinden gelen ve biber hasadı yapan grup arasında bulunan Nursultan Bakır (19) da annesi, babası ve kardeşiyle birlikte çalıştığını söyledi.

Tarlada kazandığı 17 YTL’nin bazı günlerde 15 YTL’ye kadar düştüğünü belirten Bakır, ‘’Hem aile bütçesine katkıda bulunuyorum, hem de çeyiz parası biriktiriyorum. Hep birlikte çalışmazsak, para biriktirmemiz zor oluyor’’ diye konuştu.

/ ADANA

21.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ergenekon’da kritik hafta

  GEÇEN YILA GÖRE AÇILAN DÂVÂLAR ARTTI

  Bu fırsat kaçmasın

  3 ay iş, 9 ay aş

  Rektör adayları yarın belli oluyor

  Soylu: Herşey açığa çıkarılsın

  Havayolu şirketlerine uçakta fatura uyarısı

  Diplomadan sonraki eğitim de kayıt altında

  Güler: Su akarken biz bakmayacağız

  Oğul Denktaş’tan Erdoğan’a kornalı tepki

  Türkiye demokrasi sınavında

  Başbakan Erdoğan: Eşit ortaklıktan vazgeçilemez

  Yargı kararlarına her siyasetçi saygı duymalı

  Gül: Kıbrıs'ta iki halk, iki devlet var

  Bakoyanni: Kıbrıs'ta, bugünkü durum değişmeli

  Avusturyalı turist, Müslüman oldu

  Baş ağrısı deyip geçmeyin

  Horoz dövüşü yaptıran 60 kişi gözaltına alındı

  Kırkağaç’ta ishal salgını

  Kösedağ Savaşı şehitleri anıldı

  Obruk Şelâlesi kurudu

  Bingöl’de mezraya baskın: 4 ölü, 7 yaralı

  Cezaevinde “otel” hizmeti

  Türk Bilim Teknolojisinin kalbi Uşak’ta atacak

  “Gönül Köprüsü’’ öğrencileri uzay kampını gezdi

  Elektronik haberleşmeye tehdit önlenecek

  Huzurevinde meyve-sebze yetiştiriyorlar

  Minik köy, devlere savaş açtı

  Yıldızların Altında Gökbilim Kampı

  İngiliz turistler Türkiye’yi sevdi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır