"Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Terörü etkisiz kılmak



Ne yazık ki yine ‘katliâm’ boyutuna varan bir terör saldırısı ile daha karşılaştık. İstanbul Güngören’deki patlamada 20’ye yakın insan vefat etti, yüz elli civarında kişi de yaralandı. İstanbul’un merkezini kana bulayan bu katliâmı gerçekleştirenleri, gerçekleşmesine zemin hazırlayanları zerreler adedince kınıyoruz.

Katliâma davetiye çıkarırcasına, önce ‘öncü bomba’ patlatarak milletin merakını cezbetmek; ardından da asıl büyük bombayı patlatmak her halde bir planın neticesidir. Patlamanın çok yakınında bir akrabamız oturuyordu, fakat yıllık izin sebebiyle şehir dışındaydılar. “Acaba zarar-ziyan var mı?” diye merak ettiler. Bu sebeple, dün patlamanın meydana geldiği bölgeye gittik, ama o saatlerde bölge polis kontrolu altındaydı, dolayısı ile hadise yerine ulaşmamız mümkün olmadı.

Dünyanın da lânetlediği bu terör saldırısı üzerine elbette onlarca yorum ve değerlendirme yapılacak. Ancak hadise sonrası medyanın nisbeten mutedil tavrı da dikkat çekti. Çünkü böyle hadiseler karanlık hadiselerdir ve aydınlatılması gerçekten de zaman alır. İlk gün, ilk saatlerde yapılan yorumlar, değerlendirmeler yanıltıcı olabilir. Bazı terör örgütleri isimlerini duyurmak için dahi olsa böyle karanlık katliâmları sahiplenebilirler. Bu bakımdan, hadisenin aydınlanması için yetkili uzmanların çok titiz çalışmalar yapması gerekir.

Şunu da kabul etmek gerekir ki, bu ve benzeri çirkin, kanlı terör hadiselerini kimlerin yaptığını tesbit etmek, hatta ‘maşa’ları yakalamak bile tek başına terörü sona erdirmek için çare olamaz. ‘Maşa’ları yakalamak ve hadiseleri aydınlatmak elbette çok önemlidir, ama daha da önemlisi millete güven verebilmektir. Terörün onlarca hedefinden biri de milleti yılgınlığa, ümitsizliğe ve çaresizliğe sürüklemektir. Bu tuzağa düşmemenin bir yolu da teröre karşı kararlı mücadele vermek ve bataklığı kurutacak tedbirleri almaktır.

Meselâ bu hadisede, görgü şahitlerinin anlatımına bakılırsa ilk bomba patladıktan sonra insanlar yaralılara yardım ve biraz da merak sâikasıyla bölgeye akın etmiş. O sırada asıl bomba patlamış ve ortaya alışık olunmayan bir katliâm manzarası çıkmış.

Dün, hadisenin yaşandığı bölgeye gittiğimizde yine kalabalık bir ‘meraklı ordusu’nun olay yerine yakın sokaklarda bekleştiğini gördük. Orada bekleyenler de, ölü ve yaralı sayısının artmasında ‘merak’lıların payı olduğunun farkındaydılar, ama yine de bekliyorlardı... Allah (cc) muhafaza etsin, ya aynı şekilde başka bombalar da patlatılırsa?

Irak, Afganistan ve benzeri yerlerde yaşanan kanlı katliâmların bir benzerine şahit olduk. Sorumluların titiz bir çalışma sonrası ortaya çıkarılması ve adalete teslim edilmelerini temennî ediyoruz. Daha da önemlisi, böyle katliâmların bir daha tekrarlanmaması için duâ ediyoruz.

Türkiye, kimden gelirse gelsin, her türlü terör hadisesini toptan ve kökten reddetmelidir. Ancak bu şekilde kanlı bombaları etkisiz hâle getirebiliriz...

29.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.07.2008) - Adalet yerini bulsun

  (27.07.2008) - Gerçekler gün yüzüne çıkar

  (26.07.2008) - Esnafın derdi büyük

  (25.07.2008) - Basında sansür kalktı mı?

  (24.07.2008) - AB yolunda mayın temizleme

  (23.07.2008) - ‘Zengin ülke’lerin fakir ayıbı

  (22.07.2008) - En büyük yalanı kim söyler?

  (21.07.2008) - ‘Su akar, Türk yapar’ mı?

  (20.07.2008) - Felâkete, nasıl karşı koyalım?

  (19.07.2008) - Bu anneye bir cevap verin!

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır