"Gerçekten" haber verir 30 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tedbir alınırsa, ölüm olmaz

GEMİ İnşa Sanayindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartlarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, hazırladıkları raporda belirtilen önerilerin hayata geçirilmesi durumunda tersanelerdeki ölümlerin ortadan kalkacağını söyledi.

Komisyon üyesi bazı milletvekilleriyle birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Domaç, 3 ay çalışan komisyonun hazırladığı raporu, geçen hafta Meclis Başkanlığına sunduğunu hatırlattı. Domaç, 3 aylık sürede 14 toplantı yaptıklarını, 55 kişiyi dinlediklerini ve 3’ü Tuzla’da, biri de Yalova’da olmak üzere toplam 4 kez yerinde incelemelerde bulunduklarını ifade ederek, bu dinleme ve inceleme sonucu raporun hazırlandığını anlattı.

Türkiye’de 2002 yılında 37 olan tersane sayısının bu yıl Mart ayı itibariyle 84’e ulaştığını, 2013 yılında bu rakamın 140’a çıkmasının hedeflendiğini belirten Domaç, tersane kurma faaliyetlerinin sadece Tuzla ile sınırlı olmadığını, Trabzon, Samsun, Ordu, Sakarya, Çanakkale, İzmir, Adana gibi illerde de tersane kurma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Mehmet Domaç, 2002-2008 yılları arasında gemi inşa sanayinde yüzde 360’lık bir artış sağlandığına dikkati çekerek, Türk tersanelerinin yüzde 52’sinin Tuzla’da bulunduğunu, sektördeki istihdamın yüzde 75’inin burada sağlandığını, ihracatın ise yaklaşık yüzde 80’inin Tuzla tersanelerinden karşılandığını kaydetti. Kamuoyunun gündeminde geniş yer bulan Tuzla’daki ölümlü iş kazalarının, bu yılın ilk 6 ayında gösterdiği artışın endişe verici olarak niteleyen Domaç, bu ölümlerin nedenlerinin ortaya çıkartılması ve ortadan kaldırılmasının, parlamentonun görevi olduğunu dile getirdi.

Tuzla Komisyonu Başkanı Domaç, Komisyonun bu bağlamda Tuzla tersanelerindeki kaza nedenlerini analiz ettiğini ve bu kapsamda önerilerde bulunduğunu anlattı. Domaç, ‘’Açık alanda çalışma, kapalı dar alanda çalışma, yüksekte çalışma, yoğun ve uzun süreli çalışma, kimyasallarla çalışma, yoğun olarak elektrikli iş ekipmanı kullanma, çok sayıda alt işveren, çalışanların sık değişmesi ve yoğun kaynak işleri, ölümlü iş kazalarının ortaya çıkmasına neden oluyor’’ diye konuştu.

Tuzla tersanelerinde son 8 yılda meydana gelen ölümlü iş kazaları incelendiğinde kazaların yüzde 34’ünün yüksekten düşme, yüzde 16.6’sının elektrik çarpması, yüzde 16.5’inin malzeme çarpması veya düşmesi, yüzde 11’er de patlama, sıkışma ve diğer nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Domaç, rapordaki yapısal sorunlara ilişkin çözüm önerileri, çalışma koşulları ve organizasyona ilişkin çözüm önerileri, sendikalaşmaya ilişkin çözüm önerileri, barınma ve sosyal tesislere ilişkin çözüm önerileri, eğitime ilişkin çözüm önerileri, itfaiye ve sağlığa ilişkin çözüm önerilerini sıraladı.

‘ÖNLEMLERİN TAMAMI, BİRLİKTE ALINMALI’

‘’Raporda belirttiğimiz önlemler alındığında, Tuzla’da ve gemi inşa sanayinde iş sağlığı ve iş güvenliği koşulları düzelecek, ölümler de ortadan kalkacak. Umut ederiz ki bu önlemler hayata geçer’’ diyen Domaç, bu önlemlerin tümünün alınmasının önemini vurguladı.

Mehmet Domaç, ‘’Bir tanesini alalım, diğerlerini almayalım’’ yaklaşımıyla sorunun çözülmeyeceğini ifade ederek, ‘’Çünkü bu bir organize önlemler sistemidir. ‘Ben eğitim önlemi alayım, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemi almayayım’ gibi yaklaşımlarla sorunu çözemeyiz. Hepsinin birlikte uygulanması lazım. Tabi burada önemli olan durum, Tuzla’daki sorunun ivedi olarak çözülebilmesi için Tuzla’da alan yaratmak gerekiyor. Küçük tersane alanları birleştirilerek, büyük alanlar haline getirilmesinde yarar var. Yeni alan yaratamayacağımıza göre...’’ diye konuştu.

AKP’li Domaç, gazetecilerin sorusu üzerine tersaneler bölgesindeki sorunların farklı bakanlıklar tarafından çözülmeye çalışılmasını da eleştirdi. Farklı bakanlık temsilcilerinden oluşan yuvarlak bir masa kurulmasını öneren Domaç, bu sayede sorunların daha hızlı çözüleceğini bildirdi. ‘’Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeyi düşünüyor musunuz?’’ sorusu üzerine Domaç, komisyonda raporun özetinin ilgili bakanlara gönderilmesini kararlaştırdıklarını söyledi. Domaç, ‘’Başbakanımız bu konuda Tuzla’da çalışan bileşenlerle İstanbul’da bir toplantı yaptı. Biz komisyonda bunu görüşürüz. Arkadaşlar uygun bulursa Başbakan ile de görüşürüz. Önemli olan sorunu çözmek’’ dedi.

/ Ankara

30.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Cennete uğurlandılar

  KAOS OLUŞTURMAK İSTEYENLER BAŞARAMAZLAR

  Kerkük için BM’ye çağrı

  Diyalogla çözülmeli

  İlköğretim kayıtlarında son gün

  Tedbir alınırsa, ölüm olmaz

  Erdoğan: Caniler elbette bunun hesabını verecek

  İnalcık, Onur Ödülünü bugün Toptan'dan alacak

  TESK’DEN, GÜNGÖREN ESNAFINA ZİYARET

  Dünya’dan kınama mesajları geliyor

  Acılı baba: Kızımı doğum gününde mezara koyduk

  ‘’TERÖRE KARŞI BİRLİK OLMALIYIZ’’

  Mağdurların yaraları sarılacak

  İstanbul'da sağanak serinliği

  Küresel ısınma meyveciliği de vuruyor

  Önce Kur'ân, sonra futbol

  Mi'râc’ın ilk durağı: Kudüs

  “Sigara ve kibrit” can ve mal yakıyor

  Aşırı sıcaklar dama çıkartıyor

  Berlin’de Ramazan şenlikleri

  2500 yıllık gemi enkazı bulundu

  Aşırı sıvı kaybı kalp krizini tetikleyebilir

  ODTÜ, gençlere gökyüzünü yeniden keşfettiriyor

  2. Dünya Savaşı’ndan kalma bomba korkuttu

  Denizanası tehlike saçıyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır