"Gerçekten" haber verir 17 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Balkanlar’da 500 yıllık gelenek

Osmanlı’nın Balkanlar’da bıraktığı en önemli eserlerden biri olan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Makedonya’daki tarihî Alaca Camiinde Kur’ân-ı Kerimi hatmeden çocuklar için 500 yıldır geleneksel olarak tören düzenleniyor.

OSMANLI'NIN Balkanlar’da bıraktığı en önemli eserlerden biri olan ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Makedonya’daki tarihi Alaca Camii’nde Kur’ân-ı Kerim’i hatmeden çocuklar için 500 yıldır geleneksel olarak tören düzenleniyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1389 yılında 1. Kosova Savaşı’yla Balkanlar’daki varlığının kalıcı hale gelmesinin ardından, bu coğrafyaya yaptırdığı eserlerin yanı sıra bıraktığı zengin miras, aradan yüzyıllar geçmesine rağmen halen yaşatılıyor. Şar Dağı’nın eteklerinde, Vardar Ovası’nın üzerinde kurulan ve nüfusunun çoğunluğunu Arnavutların oluşturduğu Kalkandelen şehrinde, Osmanlı’dan kalan miras yaşatılmaya devam ediyor.

Balkanlar’da Osmanlı’nın en önemli eserlerinden birisi olan, 1495 yılında Hurşide ve Mensure Hanım adlarında iki kız kardeş tarafında yaptırılan, 1833 yılında Abdurrahman Paşa tarafından yeniden inşa edilerek genişletilen tarihî camide, Arnavut ve Türk çocuklar için her yıl Kur’ân eğitimi veriliyor. Yıl boyunca verilen eğitimin ardından Kur’ân-ı Kerim’i hatmeden çocuklar için yüzyıllardır geleneksel olarak törenler düzenleniyor. Kalkandelen’de yaşayan Türk ve Arnavut ailelerin katılımıyla bu yıl da Kur’ân-ı Kerim’i hatmeden yaklaşık 60 çocuk için tören düzenlendi. Cami bahçesinde düzenlenen törene, Makedonya Diyanet İşleri yetkilileri, Türk ve Arnavut siyasetçiler ile çok sayıda Arnavut ve Türk aile katıldı. Törende Kur’ân’ı hatmeden çocuklara diplomaları verildi. Kur’ân-ı Kerim’i hatmeden çocukların minik kardeşleri ise törene katılanlara evlerinde hazırlanan tatlı, lokum ve şeker ikram etti.

Makedonya Diyanet İşleri yetkilileri, her yıl geleneksel olarak düzenlenen törenlerin 500 yıldır devam ettiğini kaydettiler. Kendilerinin de yeni yetişen nesillere İslâm’ı en güzel şekilde öğretmek için çaba gösterdiklerini ifade eden yetkililer, ‘’çocuklarımız dinlerini en güzel şekilde öğrenerek asimile olmaktan kurtulacaklardır’’ diye konuştu.

/ Kalkandelen

17.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Çelik: Bir dahaki sezon değişecek

  NE DEMEK TOPLAYAMAYIZ? DERHAL TOPLATIN

  ‘Kitap dağıtıldı, toplatamayız’

  Ders kitabı mı, kırmızı kitap mı?

  Dinî özgürlüklere baskılar artt

  Anayasada yine fırsat kaçmasın

  Balkanlar’da 500 yıllık gelenek

  Erdoğan: İslamofobia insanlık suçu ilan edilsin

  Tersanelerdeki işçi ölümleri ILO’ya bildirildi

  Genelkurmay'da ''iletişim toplantısı''

  Nüfus işlemleri durdu

  ÜAK yarın toplanacak

  TOKİ’den memura kurasız konut

  Mumcu, 18 Ekim’de siyaseti bırakıyor

  Süleyman Hilmi Tunahan duâlarla anılıyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır