26 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

İnönü’den Gül’e


A+ | A-

Cumhurbaşkanı Gül, dindar bir aileden gelen dindar bir kişi olarak “Birlik ve beraberliğin dinî bağ ve geleneklerle sağlandığı devirler geride kaldı” anlamında sözler sarf ederken, farklı bir atmosferde ömür sürmüş olan Erdal İnönü ise din için şunları söylüyordu:

“Gençliğimde dini ciddîye almadım, onun için bundan sonra da yapamam. Oysa toplum açısından dini ciddîye almak gerekir, onu şimdi görüyorum. Gençken ‘Tamam, din var, ama biz başka birşey yapacağız’ diyordum. Siyasete girince, toplumu etkileyici bir güç olarak dinin nedenini anlıyorsunuz.” (Can Dündar, Milliyet, 5.11.09)

İnönü’nün “dinde reform” gibi tartışmaya açık yaklaşımları bahsimizin haricinde. Ama yıllarca ciddîye almadığı dinin toplum hayatındaki önemini siyasete girdikten sonra fark etmesi ilginç.

Aslında İnönü aynı beyanatında, “Dindar mıyım? Bilmiyorum” dedikten sonra, “Arada namazlara gidiyorum. Onun dışında gece uyumadan evvel, küçükken annemin bize öğrettiği duâları okuyorum. Onun dışında dinle ilgim yok” diye devam ederken, dinle ilgili olarak, hep namaz kılıp Kur’ân okuduğunu söylediği annesinden aldığı etkilerle, çocukluğundan kalma derin izlerin sonraki hayatında devam ettiğini de söylüyor.

Ama bilâhare aldığı eğitim ve yöneldiği istikamet, onu, “dini ciddîye almayan” bir tavra götürmüş. Tâ ki, siyasete atıldıktan sonra toplumdaki din gerçeğiyle yüz yüze gelinceye kadar...

İnönü’nün sözleri, bir yönüyle, Said Nursî’nin Münâzarât’taki şu ifadelerini teyid eder nitelikte:

“Müslüman neslinden gelen bir adamın akıl ve fikri İslâmiyetten tecerrüt etse (sıyrılsa) bile, fıtratı ve vicdanı hiçbir vakit İslâmiyetten vazgeçemez...” (Eski Said Dönemi Eserleri, s. 258)

Devamında Bediüzzaman, bu durumdaki kişiler içinde bilhassa siyasetten haberdar olanların, sarsılmaz dayanağımız olan İslâmiyete bütün mevcudiyetleriyle taraftar olduklarını vurguluyor.

Ve İnönü’nün, dinle ilgili onca kafa karışıklıklarına rağmen, CHP Genel Başkanı olduğu dönemde, halkın partisine bakışını olumluya çevirmek için “Mitingde ezan başlayınca konuşmayı kesmek yetmiyor, camiye girip namaz da kılmamız gerekiyor” gibi düşünceler serd etmesi, bu yoruma kuvvet veren bir başka ilginç anekdot.

İnönü gibi bir ismin bunları söylemesi, Gül’ün dine dair sözlerini daha tartışmalı hale getiriyor.

Tıpkı, Erdoğan’ın yıllar önce söylediği “Demokrasi araçtır” sözü için seslendirilen “İşte takiyye yaptığını itiraf etti” iddiasını cevaplamaya çalışırken “Din de araçtır” sözüne sarılması gibi.

Kâinattaki en yüksek hakikatleri ihtiva eden bir semavî prensipler manzumesi olarak dini, beşerî ve arzî sistem ve ideolojiler düzeyine indirgeyip onlarla denk tutan bir yaklaşımın, bir yanlış anlamayı düzelteyim derken çok daha vahim bir yanlışa sürüklenmekten başka bir izahı olabilir mi?

Hele dini siyasete alet etmekle eleştirilen bir siyasetçiden “Din de araçtır” sözünün sâdır olması, aynı bağlamda ne gibi yeni sakıncalara yol açar?

Evet, çıkış noktası yanlış olunca, düzeltme adına yapılan herşey yeni yanlışları getirebiliyor.

Gül’ün “Din artık birlik beraberliği sağlayamıyor” sözünün hatırlattığı bir başka beyan da bu tesbit ve eleştirilerimizi tamamlayacak nitelikte.

22 Temmuz sonrasında Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı olarak girdiği hükümetteki görevi 29 Mart yerel seçimini izleyen günlerde yapılan revizyonla son bulan eski Diyanet İşleri Başkanlarından Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, Alevîlerle ilgili bir beyanında şu ifadeleri kullanmıştı:

“ ‘Allah’ımız bir, Peygamberimiz bir, işte camilerimiz, buyurun’ şeklindeki klâsik anlayış, sorunu çözmüyor.” (Can Dündar, Milliyet, 22.12.08)

Sorunun çözülemeyişi, niye, aşılamayan resmî tabular yerine, hiçbir zaman inandırıcı vurgularla ifade edilmemiş olan bu anlayışa fatura ediliyor?

Sosyolog Müfid Yüksel’in “Dindarlık İslâmcılar eliyle tasfiye ediliyor” tesbitiyle altını çizdiği hazin gerçeği, maalesef bu örnekler de teyid ediyor.

26.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.12.2009) - Gül’ün din yorumu

  (24.12.2009) - Etnik siyasetle mücadele

  (23.12.2009) - Terör ve siyaset

  (22.12.2009) - Taarruzdan savunmaya

  (20.12.2009) - İmanî devalar

  (19.12.2009) - Danıştay, AKP, alkol...

  (18.12.2009) - Açılımlar ve anayasa

  (17.12.2009) - Beş kayıp yıl

  (16.12.2009) - Yargıyı kim yıpratıyor?

  (15.12.2009) - Açılımdan OHAL’e mi?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Ekrem KILIÇ

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl