13 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Nükleer enerjiye kavuşacak mıyız?


A+ | A-

Rusya ile yapılan Türkiye’de nükleer enerji santrali inşası projesi, nükleer enerjinin yeniden gündeme gelmesine sebep oldu. 1958 yılı gibi erken bir tarihte Atom Enerjisi Komisyonu ile gündeme gelen ülkemizde nükleer enerji santrali kurulması fikri, aradan geçen elli yılı aşkın süreye, defalarca çıkılan ihaleye rağmen maalesef gerçekleştirilemedi. Bu amaçla yetiştirilen yaklaşık 1000 kadar nükleer enerji alanı uzmanı da yurtdışına gitti yada Türkiye’de başka sahalara kaydı. Bugün tamamen ithal kaynaklara bağlı ve pahalı olan doğalgaz çevrim santralleriyle, çevreyi kaçınılmaz olarak kirleten ithal kömüre dayalı elektrik santralleriyle ve maalesef yetersiz kalan hidroelektrik santralleriyle elektrik enerjisi ihtiyacımızı karşılıyoruz.

Ülkemizin enerji ihtiyacının her yıl bir öncesine göre yüzde 10 arttığı dikkate alınırsa, ihtiyacın yedi yılda iki katına çıktığı görülecektir. Bu durumda 2020 yılında Türkiye’nin enerji açığını kapatmak için en az 10.000 MW’lik nükleer enerji gücünün kurulması gerekmektedir.

Peki dünyada durum ne? İşte size Batı ülkelerinden bazı rakamlar:

Fransa’da 59 adet nükleer enerji santrali var ve ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 80’i bu santrallerden karşılanıyor. Bu rakam ABD’de 103, ihtiyacı karşılama oranı ise yüzde 20. Belçika’da 7 adet santral var ve ihtiyacın yüzde 55’ini karşılıyor. Tüm dünyada toplam 441 nükleer enerji santrali var ve dünyanın enerji ihtiyacının yüzde 16’sı bu santrallerce karşılanıyor. Ancak bu santrallerin yalnızca bir tanesi İslâm ülkelerinde (Pakistan’da) geriye kalanının tamamı diğer ülkelerde.

1000 MW gücünde bir nükleer enerji santrali 1,6 milyon ton ham petrol karşılığı kadar enerji üretiyor.

Peki bunca yıldır uğraşmamıza rağmen neden bir santral bile kurmayı başaramadık? Bunun enerji pazarındaki kirli rekabetten, ortada ciddî bir mevzuatın ve ihale şartnamesinin bulunmamasına, çeşitli rüşvet iddialarına ve nükleer santral yapımcılarının işi kolay yoldan kapma ve ucuza kapatma hevesine kadar bir çok sebebe bağlamak mümkündür.

Şimdi hükümet Rusya ile doğrudan pazarlıkla bu işi gerçekleştirmek istiyor. Ancak bu noktada Türkiye’nin yetiştirdiği ilk atom mühendisi ve çok değerli bilim adamı rahmetli Prof. Dr. Ahmet Özemre’nin dikkat çektiği bazı temel hususlar mutlaka titizlikle değerlendirilmelidir. Bu hususlar şunlar:

“Teknolojinin iyi seçilmesi, sağlam ve sürekli bir siyasî iradenin oluşması, konunun bu işten anlamayan hayalperest bürokratların tercihlerine ve özel firmaların bencil kâr hesaplarına bırakılmaması.”?

Özemre’ye göre; teknoloji seçimi yalnızca işleticinin ekonomik tercihlerine bırakılmamalı, millî sanayin imkânları ve gittikçe artacak katkılarını, millî iletim ağının kapasitesi ve stabilitesini, millî hammadde kaynaklarının değerlendirilmesi imkânını, kısa zamanda Güney Kore örneğinde olduğu gibi kendi nükleer enerji santrallerimizi yüksek bir gerçekleştirme oranıyla bizzat kendimizin inşa etmemizi sağlayacak ölçüde teknoloji transferine imkân sağlaması şarttır. Teknik olarak da “en yeni teknoloji” gibi güvenilirliği kuşkulu bir teknoloji yerine, tipinin benzerinin en az beş yıldır güvenli bir işletme tecrübesine sahip bir santral tipinin seçilmesi gerekir.

Nükleer enerji santralinde en önemli unsurlardan birisi güvenliktir. Hem işletme hem de atıkların depolanması açısından batıda belirlenmiş güvenlik standartlarından—maliyet gerekçesiyle—asla taviz verilmemelidir. Yerinin depremler ve diğer doğal afetler açısından güvenli olması da önemlidir. Bunda Akkuyu Nükleer Enerji Santrali İhalesi şartnamesi örnek şartlar içeren başarılı bir şartnamedir. Bundan da yararlanılmalıdır.

Elbette ülkemizin bir an önce nükleer enerjiden yararlanmaya başlaması çok önemlidir. Ancak yanlış bir başlangıç yapmaktansa, dünyanın bu alandaki tecrübelerinden yararlanıp, en doğru seçimi yapmak, ikinci santrali mutlaka ülkemizin kendisinin yapabileceği teknoloji transferini de sağlamak gerekir. Tecrübeli bilim adamlarının sesine de kulak verilmelidir. Unutulmamalıdır ki; nükleer enerji santrali, Rusya ile ilişkileri geliştirmede bir koz olarak kullanılamayacak kadar pahalı ve değerli bir yatırımdır.

Özemre, A.Y., Yeni Nükleer Enerji Kanunu Türkiye’yi Nereye Götürür? Erişim adresi: http://www.ozemre.com/index.php?option=com-content&task=view&id=280&Itemid=57

13.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (12.05.2010) - Akil adamlar AB’yi uyarırken

  (10.05.2010) - Dış politikada verimli bahar

  (08.05.2010) - İsrail’in OECD üyeliğine hayır!

  (07.05.2010) - Yunanistan çöküyor mu?

  (05.05.2010) - Kaçinski’yi öldüren uçak kazası mı?

  (03.05.2010) - BM Nükleer Silâhsızlanma Konferansı ve İran meselesi

  (26.04.2010) - Üç haftada neler değişti?

  (06.04.2010) - Amerika’nın yeni nükleer politikası ve silâhsızlanma

  (05.04.2010) - Metro saldırısı ve kaynayan Kuzey Kafkasya

  (03.04.2010) - Pakistan’ın en çok dostluğa ihtiyacı var

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım