13 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Komplolar ve ibret


A+ | A-

Osmanlının son döneminden itibaren başlayıp cumhuriyet ve demokrasi devirlerinde de devam eden olaylar silsilesi içinde komplolar maalesef önemli bir yer tutuyor.

Komitacı, cuntacı, ihtilâlci çetelerle birlikte anılan komploların bir numaralı hedefi, istenmeyen iktidarları devirip onların yerine başkalarını oturtmak ve kendi muhaliflerini tasfiye etmek.

Geçen yüzyıldaki ilk darbe olan 2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesinde, irtica ayaklanması olarak takdim edilen 31 Mart olayı ve “isyan”ı bastırma gerekçesiyle gelen Hareket Ordusunun, ardından Sultanı devirmeye yönelmesi, organize komploların ilk çarpıcı örneklerindendi.

Faili meçhul siyasî cinayetler, kriz üretip gerginliği tırmandıran kısır polemikler, toplumun hassas olduğu konularda yapılan tahrik ve provokasyonlar, mübalâğa ve demagoji yüklü yalan propagandalar komploların ayrılmaz parçaları.

Padişahın istibdadını bitirme iddiasıyla iktidarı ele geçirip, daha şiddetli bir komite istibdadı kuran “İttihatçıların bozuk kısmı,” bu komplolarda uzman profesyonellerden oluşuyordu.

Aynı çizgi, cumhuriyet adı altında tesis edilen tek parti rejiminde de devam ettirildi. O dönemin ilk yıllarında cereyan eden Şeyh Said isyanı, Menemen olayı ve İzmir suikastı, akabinde yaşananlarla birlikte, bunun yeni örnekleri oldu.

1950’li yıllarda DP hükümeti işbaşındayken meydana gelen Ahmet Emin Yalman’ın kurşunlanması, 6-7 Eylül olayları ve Tan gazetesi baskını gibi hadiseler de, seçilmiş iktidarın kontrolü dışında faaliyet gösteren bazı derin odakların organize ettiği komplolar olarak tarihe geçti.

Keza 27 Mayıs öncesi kızıştırılan öğrenci olayları, yalan ve iftiraya dayalı propagandalar da.

Aynı şekilde, 12 Mart muhtırası ile 12 Eylül darbesine takaddüm eden günlerde anarşi ve terörün iyice azdırılması; geçtiğimiz günlerdeki idam yıldönümlerinde göklere çıkarılan Deniz Gezmiş ve arkadaşları gibi gençlerin perde gerisindeki odaklar taraından insafsızca kullanılıp harcanması ve darbe ortamının hazırlanması da.

28 Şubat’taki irtica eksenli Aczimendi, Müslüm Gündüz, Fadime Şahin, Ali Kalkancı, v.s... komploları da aynı zincirin farklı halkaları oldu. Ve kullanılma tarihi dolup işi bitenlerin bir kısmı, utanç verici finallerle sahne dışına alındı.

Bu bağlamda, cumhuriyet tarihi boyunca birilerince en büyük iç tehdit olarak görülen “irtica”nın toplumsal tabanı sayılan cemaatleri, içlerine fitne sokup dahilî ihtilâflarla bölüp parçalama, temayüz edenlerini iftiralarla çürütüp birbirine düşürme, hattâ İsmailağa cemaati içindeki cinayetlerde görüldüğü üzere kanlı provokasyonlarla tasfiye etme senaryoları da aynı komplo organizasyonlarının değişik versiyonlarıydı.

Öyle anlaşılıyor ki, Ergenekon adı verilen örgüt, ahtapot gibi her tarafa uzanan bu derin çetenin kollarından sadece biri. İşi fitne çıkarmak, provokasyon tezgâhlamak ve komplo üretmek.

Bunu yaparken, hedefe koyduğu kişi, cemaat ve toplulukların her türlü zaaf, boşluk ve kusurunu kullanıyor. Üstadın Hutuvat-ı Sitte’de “El Hannas” için kullandığı ifadelerle, kiminin intikam hırsını, kiminin makam-mevki-şöhret düşkünlüğünü, kiminin tamahını, kiminin ahmaklığını, kiminin dinsizliğini, kiminin de taassubunu işletiyor (Eski Said Dönemi Eserleri, s. 449).

Komplo için kullanılan zaaflar bunlarla da sınırlı değil. Ve yine Üstad, lâhikalar başta olmak üzere eserlerinin birçok yerinde bunlara dikkat çekip, son derece önemli ikazlarda bulunuyor.

İşte gerek tek parti devrinde, gerekse demokrasi sürecinde çoğu zaman ya bu tür komploların doğrudan üretim merkezi gibi çalışan ya da komplo merkezleriyle içli dışlı bir ilişki içinde olan CHP, şimdi de, partiyi bu çizgiden çıkarmaya çalıştığı işaretleri veren genel başkanını bir komploya kurban vermenin şokunu yaşıyor.

Ve olay bu yönüyle, “Etme bulma dünyası” deyişindeki ibret dersinin yeni bir örneği oluyor...

13.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (12.05.2010) - Komplo siyaseti

  (11.05.2010) - Gündem yine karışıyor

  (09.05.2010) - 33. yıla girerken

  (08.05.2010) - İnönü'den Atatürk'e

  (07.05.2010) - "Sivil Kemalist" AKP

  (05.05.2010) - Terör soruları

  (04.05.2010) - 1 Mayıs ve şehitler

  (02.05.2010) - Beş vakit

  (25.04.2010) - Asıl müjde

  (24.04.2010) - Paketle uğraşırken

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım