02 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Ergenekon nereye?


A+ | A-

Belli bir zamana kadar peş peşe yapılan operasyonlarla canlı tutulmaya çalışılan, ama bir süredir rutinleşip durgunlaşan Ergenekon süreci, şimdi de final sinyalleri mi vermeye başladı?

Son dönemdeki işaretler onu gösteriyor.

Ergenekon dâvâlarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde başkanla iki üye ve savcılar arasında beliren çatlak büyüyerek devam ediyor.

Adalet Bakanlığının, Ergenekon savcıları içerisinde en fazla öne çıkan Zekeriya Öz hakkında soruşturma açılmasını reddeden kararı, Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tutuklanmasına, bu halinin devamına ve tahliyesinin reddine karar veren dokuz hakimi 1500’er lira tazminat ödemeye mahkûm etti.

(Bu arada, Meclis Başkanı Şahin’den Devlet Bakanı Arınç’a birçok ismin, hakkında hüsn-ü şehadette bulunduğu Haberal’ın sağlık durumunu Cumhurbaşkanı Gül’ün de İÜ Rektörü kanalıyla düzenli olarak takip edip selâmlarını ilettiği haberinin tam da bugünlerde manşetten duyurulması rastgele bir gelişme olmasa gerek.)

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında “Ergenekon terör örgütü üyeliği” iddiasıyla Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dâvâyı, yine Cihaner’le ilgili olarak kendi önüne gelen diğer dâvâ ile birleştirdi ve Başsavcı ile diğer bazı sanıkları tahliye etti.

Buna karşı da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner’in Erzurum’da yargılandığı dâvânın dosyasını, Albay Çiçek’in dosyasıyla birleştirdi. Mahkeme başkanı bu karara da katılmadı.

Sonuçta İstanbul mahkemesiyle Yargıtay dairesi arasında bir ihtilâf ve yetki çatışması ortaya çıktı. Kimilerine göre Yargıtay temyiz mercii olarak daha üst konumda, ama İstanbul bunu kabul etmiyor, “Bizimle Yargıtay arasında ast-üst ilişkisi olamaz” diyor ve yetki ihtilâfının Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu tarafından çözülmesi gerektiğini savunuyor. Tartışmanın nasıl bir sonuca bağlanacağını ise hep birlikte göreceğiz.

Bu arada, Kafes, amirallere suikast, Poyrazköy dâvâlarına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde de hayli dikkat çekici gelişmeler oluyor.

Başkanı ile üç üyesi olan ve eksiği bulunmayan heyete, evvelce Şemdinli dâvâsını askerî yargıya havale etmiş olan mahkeme başkanının da üye olarak atanması ve ilâveten, heyete, Balyoz dâvâsındaki ilk tahliye kararlarını veren üyenin “geçici başkanlık” yapacak olması ilginç değil mi?

Başkan değişiminin sebebi, Haberal’ı tahliye etmedikleri için tazminata mahkûm edilenler arasında yer alan aslî başkanın kalp krizi geçirdiği için bir süreliğine görev yapamayacak olması.

Ve Balyoz’da, Çetin Doğan başta olmak üzere birçok sanık için verilen, ancak itiraz üzerine kaldırılan tahliye kararları, geçtiğimiz günlerde başka bir hakim tarafından yine tekrarlandı ve bu defa savcılar itiraz etmedikleri için tahliyeler kesinleşti. Yeni bilgi, belge ve bulgulara dayalı olarak yeniden tutuklama talebi olmazsa, Doğan ve diğer sanıklar artık tutuksuz yargılanacaklar.

Bütün bunları üst üste koyduğumuz zaman ortaya çıkan tablo, yeterince fikir veriyor olmalı.

Ergenekon mahkemesinin, diğer iki üyeden yolunu ayıran başkanı, Seyfi Oktay’ın aracılığı ile görüştüğü HSYK Başkanvekiline “Bu gidişle dâvâ otuz yılda bitmez” demişti. Dahası, bitmemesinin de ötesinde, “Yarın öbür gün eskaza hükümet değişirse, o zaman bunun hesabını başkaları sorar, daha kötü sorar” ifadesini kullanmıştı.

Çetin Doğan da son tahliyesinin ardından, “Bu balyoz, onu çıkaranların tepesine inecek” tehdidinde bulunmuştu. Ki, benzer tehditlerin, dâvâ sürecinin ilk aşamalarından itibaren, farklı sanıklar tarafından da hakimlerin ve savcıların yüzüne karşı defaatle seslendirildiği bilinen bir gerçek.

Süreçteki duraksama, hattâ çözülme işaretlerinin ardından, bu tehditlerde ifadesini bulan bir “ters dalga”nın da gelip gelmemesi, yargı sisteminin yeni sınav alanlarından birini oluşturabilir.

02.07.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.07.2010) - Fitneyi bitirmek için

  (30.06.2010) - Şimdi de ''yanlış ateş''

  (29.06.2010) - İmralı muamması

  (27.06.2010) - Tashihin önemi

  (26.06.2010) - Devlet reformu şart

  (25.06.2010) - Hangi açılım?

  (24.06.2010) - İstihbarat ve ötesi

  (23.06.2010) - Destan yazdılar, ama...

  (22.06.2010) - Terörde kısır döngü

  (20.06.2010) - Noktalı virgülden sonra


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.