09 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Yaş iş


A+ | A-

İşin aslına bakılırsa, haftalardır gürültü koparılan YAŞ tartışmaları, TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesi gereğince öteden beri yapılagelen rutin uygulamalardan ibaret.

Başbakan Yardımcısı Arınç’ın “Bu YAŞ işini siyasî bir alana çekmek, TSK yanında yer alıyorum görüntüsü vererek hükümeti eleştirmek çağdışı bir tutumdur” sözleri, bunun ifadesi.

Ancak “dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde YAŞ’ta ne yapılıyor, kim nereye gelecek, hangi komutan emekli olacak, kim emekli olmayı düşünüyor’ konularının tartışılmadığını” belirten Arınç’ın bu tesbitiyle, medya aracılığıyla YAŞ üzerinden çarpıtmalarla siyasî iktidarın siyasî avantaj elde etmesi arasında ciddî tenâkuzlar bulunuyor.

Zira “ilk kez hükûmetin YAŞ’ta dediğini yaptığı”, “Askerin direttiği, Başbakan’ın çizdiği” iddialarını, 28 Şubat’ta tankları sokaklarda yürütenlerin, “irtica eylem plânı”nda ve “internet andıcı iddianâmesi”nde ismi geçenlerin terfi ettirilip önemli kritik komutanlıklara atanmaları, çürütüyor.

Bir yandan AKP’nin “sivil demokratik direnç gösterdiği” havasını veren Arınç, diğer yandan bu sözünü, “Kaldı ki bu durum geçmişte de yaşandı. Ama hiçbir zaman fevkalâdelik hissedilmedi. Süleyman Demirel zamanında, rahmetli Turgut Özal zamanında oldu. Adnan Ersöz, Necip Torumtay’ları kimse unutmadı; bugünkü olay, Demirel ve Özal zamanındakinden çok küçük” cümlesiyle nakzediyor…

SUÇLAMALAR VE ÇELİŞKİLER

Arınç, bununla da kalmıyor; partisini överken, silâh zoruyla Meclisi kapatan, hükûmetleri deviren, demokrasiyi katleden ve inkıtaa uğratan darbelere mâruz kalan, Yassıada’dan Zincirbozan’a asil demokratik mücadeleyi şerefle veren “eskileri” karalıyor.

“Eskilerin ‘höt’ denildiğinde şapkasını alıp kaçtıkları” hakaretini tekrarlayarak, kendinden menkul “dik durup, “izzetlerini, milletin şerefini, milletten aldıkları emâneti sonuna kadar yere düşürmedikleri”ni ileri sürüyor. “Her öksürene, aksırana karşı şapkalarını alıp gitmedikleri” tekerlemesiyle öncekileri endâzesiz suçluyor. Devamında da Demirel ve Özal’ın karşı karşıya kaldıkları olayın çok daha büyük olduğu, bugünkü krizin çok küçük kaldığı yaman çelişkisine düşüyor.

Keza Başbakan Erdoğan da Genelkurmay Başkanı Başbuğ’la geceyarısı zirvesi öncesi hızlı trende bir yandan “Kara Kuvvetleri Komutanı ile yeni Genelkurmay Başkanı’nın kim olacağı üzerinde mutabakat”tan bahsediyor. “Genelkurmay Başkanıyla ilgili kararnâme imzaya açıldı mı?” sorusuna, “Şu anda bu konuyla ilgili önce bir isim üzerinde mutabakatımızı sağlayacağız” cevabını vererek işleyen normal süreci aktarıyor.

Org. Atilla Işık’ın emeklilik talebinin işleme konulmayabileceğini açıklıyor. Fevkalâde bir durum olmadığını belirtiyor. “Görüşmeler yapılıyor; her şey TSK yasasında zaten açıkça ortada, buna göre görevimizi yerine getireceğiz” açıklamasını yapıyor.

Ve bütün bunların ortasında beş gün süren YAŞ’ın akabinde, demokrasi mücadelesinden dem vurup muhalefete yüklenen Erdoğan, "Kimse bizi tuzağa çekmesin, Silâhlı Kuvvetlerle karşı karşıya gibi göstermesin” tepkisiyle bir “tuzak” endişesi imâsında bulunuyor…

“YAŞ KRİZİ” KULLANILIYOR…

Bir taraftan, meydanlarda halka karşı kendisini merhum Menderes’le, partisini Demokrat Parti ile kıyaslayarak, bol bol 27 Mayıs ve 12 Eylül darbelerini nazara vererek, “beyaz gömlek” ve “kefen” söylemiyle ne denli çetin bir demokratik direnç olduklarını söylüyor.

Diğer taraftan, tumturaklı nutuklarla övündükleri “kararlar”da alttan alta “gönül alma” perdesinde “yumuşak bir dönüş”le “yasalar”dan ve “teâmüller”den söz ediyor…

Özetle boy boy resimlerini Menderes’in fotoğrafı yanına bir “demokrasi havarisi” olarak yapıştırdığı, partisini, darbelere karşı demokratik direnci gösteren Demokrat Parti’ye yakıştırdığı 22 Temmuz seçimlerinde olduğu gibi, yarım kalan YAŞ’ı aşıp YAŞ işini siyasî alana çekerek popülist polemiklerle politik propagandada istimal ediyor.

Sözkonusu TSK Personel Kanunu uyarınca Genelkurmay Başkanının teklifi, Millî Savunma Bakanının inhâsı ve Başbakan’ın imzasıyla Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulan son eksik YAŞ kararlarında, 28 Şubatçıları, “irtica ile eylem mücadelesi” belgesi ile “internet andıcı”nda geçen “tartışmalı isimleri” en kritik ve önemli komutanlıklara getiren kırılgan haliyle…

Peki, bu halin Erdoğan’ın iddia ettiği gibi, 27 Mayıs ihtilâlinden hesâp sormakla, 12 Eylül darbesini ve 28 Şubat postmodern darbesini ve darbecilerini hesâba çekip yargılamakla bir ilgisi var mı? Varsa 28 Şubat aktörleri, 27 Nisan e-muhtıracıları neden ortalıkta dolaşıyor, hangi sâikle terfi ettirilip en kritik komutanlıklara getiriliyor?

Bu YAŞ işinin içinde bir “yaş iş” var…

09.08.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.08.2010) - YAŞ’ın ardından… (2)

  (07.08.2010) - YAŞ’ın ardından… (1)

  (06.08.2010) - Gerçek gündem harcanıyor…

  (04.08.2010) - “Özerklik” değil, demokratikleşme… (2)

  (03.08.2010) - “Özerklik” değil, demokratikleşme…(1)

  (02.08.2010) - “E-muhtıra” muamması… (2)

  (01.08.2010) - “E-muhtıra” muamması… (1)

  (30.07.2010) - Provokasyon meydanda...

  (29.07.2010) - “Kemalizmle İslâmı barıştırma!” (2)

  (27.07.2010) - İran’la “nükleer takas”da Amerikan dayatması


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.