27 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

KARARGÂH ANAYASASI DEĞİŞMELİ

Fatih Üniversitesi Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen “Referandum Sonrası ve Nasıl Bir Anayasa Olmalı?” konulu konferansa katılan anayasa hukukçusu Doç. Dr. Osman Can, referandum sonrasında Türkiye’de yaşanan anayasal süreci değerlendirdi. Can, “Türkiye Anayasası bir karargâh anayasasıdır. Bu Türkiye için içler acısı bir durumdur” dedi.

BU ANAYASA BİZE UYMAZ

Can şöyle devam etti: “‘Bu anayasa bize uymaz’ dediğiniz zaman ‘Yargı’ ile karşı karşıya kalırsınız. Hükümetlerin aldığı kararlar işlerine gelmediği zaman, durum yargıya intikal ettirilir ve ‘kamu yararı yoktur’ kararı verilir. Türkiye’de hukukçular mevcut statükolarını korumakla uğraşıyor. Bu anayasayı muhafaza etmek istediklerini anlıyoruz.”

ÇOBANIN OYU GERÇEĞİ YANSITIYOR

Bir dönemim gündem konusu haline gelen ve “Dağdaki çobanın oyu ile burjuvanın oyu eşit olamaz” örneğine gönderme yapan Can, “Biz teorilerin içindeyiz. Gerçeklikten kopabiliriz. Ama çoban gerçekliğin tam içindedir. Bu yüzden onun oyu benimkinden daha etkili olabilmeli. Hatta iki kat daha fazla sayılmalıdır” dedi.

Osman Can: Karargâh anayasası değişmeli

ANAYASA Mahkemesi eski raportörü Doç. Dr. Osman Can, Türkiye’nin mevcut anayasalarının karargâhta hazırlandığını ve bu hazırlıkların, ekonomiden siyasete, özel hayattan kamusal alana kadar her yeri etkisi altına aldığını söyledi.

Fatih Üniversitesi Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen “Referandum Sonrası ve Nasıl Bir Anayasa Olmalı?” konulu konferansa katılan Doç. Dr. Osman Can, referandum sonrasında Türkiye’de yaşanan anayasal süreci değerlendirdi. Osman Can, Türkiye’nin mevcut anayasalarının karargâhta hazırlandığını ve bu hazırlıkların, ekonomiden siyasete, özel yaşamdan kamusal alana kadar her yeri etkisi altına aldığını söyledi. Can, “Türkiye Anayasası bir karargâh anayasasıdır. Bu Türkiye için içler acısı bir durumdan daha ziyade başka bir şey değildir. Bu anayasanın dışına çıkmanız da mümkün değildir. Bu anayasa bize uymaz, başka bir yoldan gidelim dediğiniz zaman ‘yargı’ ile karşı karşıya kalırsınız. Hükümetlerin aldığı kararlar işlerine gelmediği zaman, durum yargıya intikal ettirilir ve kamu yararı yoktur kararı verilir. Sizde öylece bakakalırsınız” dedi. Türkiye’de hukukçuların mevcut statükolarını korumakla uğraştıklarını ve bu zihniyete sahip hukukçuların “mümtaz hukukçular” olarak gösterildiğini ifade eden Can, “Hukukçularımız muhafazakârdır. Otuz yıl önce hazırlanmış bir metne bakarak, ‘bakın anayasa böyle diyor’ şeklinde yaklaşabiliyorlar olaya. Biz de, bu anayasayı muhafaza etmek istediklerini anlıyoruz” diye konuştu.

ANAYASADA GÜÇ

HÜKÜMETTE DEĞİL, DEVLETTE

OSMAN Can, mevcut anayasanın hükümetlere manevra alanı tanımadığını, gücün devlette olduğunu söyledi. Can, şunları kaydetti: “1920’li yıllarda üretilen anayasamız oldukça moderndi (!) Dünyada faşizanlığın yükselişe geçtiği dönemlerde üretilen bir anayasaydı. 1961 anayasası demokratik ve özgürlük anayasası diye öğretilir. İnsan hakları, özgürlükler gibi sözler çokça kullanılır ama hiçbir ilgisi yoktur kullanılan ifadelerle. Bu anayasalar ile bürokratik kurumlar anayasal düzene kavuşturuldu. Yapılan anayasalar parlamentoculuk oynamamıza izin verdi sadece. Devlet yine bildiğini okudu.”

“ÇOBANIN OYU GERÇEĞİ YANSITIR”

BİR dönemim gündem konusu haline gelen ve “Dağdaki çobanın oyu ile burjuvanın oyu eşit olamaz” örneğine gönderme yapan Can, tam tersi bir görüşü savundu. “Biz teorilerin içindeyiz. Gerçeklikten kopabiliriz. Ama çoban gerçekliliğin tam içindedir. Dolayısıyla dağdaki çobanın oyu gerçeği yansıtıyor. Bu yüzden onun oyu benimkinden daha etkili olabilmeli. Hatta iki kat daha fazla sayılmalıdır.” dedi. TOBB, Barolar Birliği, Diş Hekimleri odası gibi sivil toplum kuruluşlarından yeni anayasaya destek aramanın çelişkili olduğunu söyleyen Can, “Yahu bunlar zaten darbe anayasalarının ürünü olan kurumlar. Toplumu ve gerçeği yansıtmaları mümkün mü?” diye sordu..

27.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Trafik cezalarında yeni dönem

  Her öğrencinin bir dikili ağacı olacak

  Emniyet’ten ailelere uyarı

  Kaybolan keşif heyeti 4 saat sonra bulundu

  Diş hekimleri için uzmanlık sınavı talebi

  Denizli’de mevlid heyecanı yaşanıyor

  Gazeteciler özgür olmalı

  Konu yargıda bekleyelim

  TBMM Başkanı Şahin: Terör örgütü muhatabımız değil

  Madencilerin cenazesi “Çinlilerin vizesini bekliyor’’

  Gül: Minareden korkulacak bir şey yok

  Kışlada şehit olan er defnedildi

  Atlasjet yöneticilerine dâvâ

  KARARGÂH ANAYASASI DEĞİŞMELİ

  Şehit yakınları, Hantepe’de yeniden keşif istedi

  Ailenin desteklenmeye ihtiyacı var

  Cem Garipoğlu’nun aklî dengesi yerinde

  YAŞ, 30 Kasım’da toplanacak

  Cansuyu, 15 bin Etiyopyalı’ya kurban eti dağıttı

  Yargı reformu şart

  Afyon buluşmasında 2011 yılı planlandı

  'Hür Adam'ı Çekmeseydim Üstad'ı Tanıyamazdım'

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.