28 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“YÖK reformu” da seçim sonrasına!


A+ | A-

Türkiye’nin “teğet” geçilen gerçek gündemlerinden biri de YÖK’ün yapısı… Bilindiği gibi, referandum öncesinden başlayan tartışmayla Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı’nın başörtüsü yasağının kaldırılmasına başta YÖK olmak üzere “yüzde 10 seçim barajı ve dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını bir “paket” olarak ileri sürmesine Başbakan şiddetle karşı çıktı.

Erdoğan ve partisi sözcüleri, Türkiye’nin Mart’ta artık seçim sürecine gireceğini söyleyip “Bu çok zaman alır, mümkün değil” diye siyasî rakiplerini işi yokuşa sürmek”le suçladılar. Bizzat Erdoğan’ın ifâdesiyle başörtüsü ve YÖK, “yeni anayasa” ile birlikte 2011 seçimleri sonrasına bırakıldı.

Buna karşı başörtüsü yasağını kaldırmaya ve YÖK’ün yapısını müzakereye hazır olduklarını belirten muhalefet ise siyasî iktidarın çözümden kaçıp işi seçim sonrasına havale etmekle seçim propagandasında istimalinden yapacağından yakındılar.

Siyasî iktidar, hâlâ başörtüsü yasağıyla birlikte YÖK’ün ele alınmasından kaçınıyor. Oysa herkes biliyor ki Türkiye Cumhuriyeti mevzuatında başörtünü yasaklayan bir kanunun olmadığı yasadışı yasağın kaldırılması için siyasî mutâbakat yeterli. Tek kelimelik düzeltmenin kâfi geleceği “yüzde 10 seçim barajı”nın düşürülmesi ile milletvekili kürsü dokunulmazlığı, zaten iletilen AB standartlarında belirlenmiş ve söz verilmiş…

Bir tek YÖK’ün yapısı için Anayasa’nın 130. ve 131. maddeleri ile Yüksek Öğretim Kanunu’nun değiştirilmesi gerekiyor. Bu bakımdan partiler arası komisyonda uzlaşıldıktan sonra sözkonusu tâdilatın Meclis’ten geçmesi, iddia edildiği gibi ayları değil, ancak birkaç haftayı alır…

YÖK DE Mİ “SEÇİM MALZEMESİ”?

Kaldı ki başta YÖK’ün yapısı olmak üzere bütün bu düzeltmeler, bundan sekiz yıl önce ilk AKP hükûmetinin kurulduğu gün açıklanan “Âcil Eylem Plânı”nda, seçim bildirgelerinde ve peşinden hükûmet programlarında açıkça vaad edilmiş. Bütün hak ve özgürlüklerle ilgili düzenlemelerin evrensel düzeydeki AB normları çerçevesinde sür’atle yapılacağı teminatıyla, “Bir yıl içinde üniversitelerin idarî ve akademik özerkliğe kavuşmaları sağlanıp YÖK’ün yeniden yapılandırılacağı” teminatı verilmiş.

Başbakan, “YÖK’ün reforme edilmeye şiddetle ihtiyacı var” dedi. Keza AKP hükûmetinin önceki Millî Eğitim Bakanları, “YÖK’ün yapısının değiştirilmesi”ni bakanlıklarının ve kendilerinin “olmazsa olmaz” öncelikli ve “birinci görevi” sayıp taahhüd ettiler. YÖK’ün bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi sâdece yüksek öğretimde koordinasyonla kalıp akademik eşgüdümü sağlayan bir kurul haline getirilmesiyle üniversitelerin özerkliğe kavuşturulmasının gereğini her fırsatta deklâre ettiler…

Bunun içindir ki, muhalefetin “başörtüsü yasağı sorunu” ile birlikte “YÖK’ün yapısının düzeltilmesi” çağrısını reddeden Başbakan’ın bugünkü “YÖK zirvesi” dikkat çekici.

“Dolmabahçe buluşmaları” kapsamında YÖK Başkanı ve üyeleri ile ilgili bakanların katılacağı kahvaltılı toplantıda üniversite rektörleriyle bir araya gelecek olan Başbakan’ın bu “en kapsamlı zirve”de “YÖK’ü masaya yatıracağı” ve “YÖK reformu”yla ilgili bilgi alış verişinde bulunacağı belirtiliyor.

Ne var ki bugüne kadar YÖK’le ilgili bütün çağrılara inadına olumsuz cevap veren Erdoğan’ın, bu son “YÖK hamlesi”, ister istemez tıpkı rafa kaldırılıp seçim sonrasına bırakılan başörtüsü yasağı gibi YÖK’ün de seçim sürecinde “seçim vaadi ve malzemesi” olarak kullanılacağı istifhamını uyandırıyor…

MAĞDURİYETLER SÜRÜYOR…

Diğer yandan görevinin üç yılını 10 Aralık’ta tamamlayacak olan YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın, göreve geldiği dönemde en önemli sorun olarak katsayı ve başörtüsünü gördüğünü belirterek, “İkisi de hallolmuş durumdadır” demesi dikkat çekici.

YÖK Başkanı gerçi peşinden, “başörtüsünde itiraz eden bir tane üniversite bile olsa yüzde yüz bir konsensüsten bahsedilmeyeceğini”, katsayıda da “yüzde yüz olmadıysa bile küçük birşey kaldığını” söyleyerek sözüne açıklık getiriyor. Ancak, YÖK’ün “başörtülü öğrencilerin dersten çıkarılamayacağı, sadece tutanak tutulacağı, tâlimata uymayan öğretim üyelerine soruşturma açılacağı” yazısına rağmen hâlâ üniversitelerin önemli bir yekûnunda yasağın devam etmesi, hatta aynı üniversitenin bünyesindeki kampüslerde farklı uygulamalarla yasağın dayatılması, işin gerçeğini ortaya koyuyor.

Böylece, “Bize göre bitti, artık o işe karışmıyoruz, artık siyasilerin işidir” diyen YÖK Başkanı’nın, “Üniversiteler tarafını hallettik gibime geliyor” cümlesinin geçerliliği kalmıyor.

Katsayı konusunda ise ileri sürdüğü gibi “küçük bir şey kalmış” ve “katsayı sorunu çözülmüş” değil; YÖK’ün ortaya attığı “a, b, c, d plânları alternatifleri”ne rağmen Danıştay’ın iptalleriyle tekrar başa dönülmüş. Eskisinin az farkıyla meslekî-teknik liseleri mezunlarının üniversite giriş sınavlarında uğradıkları katsayı haksızlığı sürüyor. Yüksek Öğretim Kanunu’nun “meslekî ve teknik okulların mezunlarına katsayı şartı”nı getiren ilgili 45. maddesi düzeltilmediği sürece, bu mağduriyetin de devam edeceği görülüyor…

Bu arada YÖK’ün Kocaeli Üniversitesi ve Gebze İleri Teknolojisi Enstitüsü rektörlükleri için, “türbana özgürlük bildirisine” imza atan Prof. Nurettin Abut ile Prof. Bekir Aktaş’ı birinci sıra adayı olarak Çankaya’ya göndermesine karşı, Cumhurbaşkanı Gül’ün bu iki ismi atamaması, ister istemez Nazlı Ilıcak’ın yazdığı “Türbana özgürlük’ bildirisini imzalamak bir nakise mi teşkil ediyor? Etmez ama acaba Gül, kamuoyunda böyle bir atamanın tartışılacağını bildiği için mi, onları devre dışı bırakmayı tercih etti?” sorularını sorduruyor.

(Sabah, 12.11 2010)

28.11.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.11.2010) - “YÖK reformu” da seçim sonrasına!

  (26.11.2010) - “Stratejik derinlik”te boğulan dış politika…

  (25.11.2010) - “Büyük şövalye ödülü” ve “cehâlet”!

  (24.11.2010) - Gündemden sarkanlar…

  (23.11.2010) - “Füze Kalkanı” oyunu ve yanıltması (2)

  (22.11.2010) - “Füze Kalkanı” oyunu ve yanıltması (1)

  (15.11.2010) - AB’de “dananın kuyruğu…”

  (14.11.2010) - Türkiye, 110 ülke arasında 80. sırada (2)

  (13.11.2010) - Türkiye, 110 ülke arasında 80. sırada (1)

  (12.11.2010) - Türkiye’nin yolsuzluk bilânçosu


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.