"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sevgi ve saygı

Kasım Ferşadoğlu
29 Nisan 2013, Pazartesi
Sevgi insanlıktır ve varlık sırrıdır. Kâinatın hayatı ve ruhudur. Sevgi ateşinin düştüğü yerde artık kin ve düşmanlık barınamaz. Kalbinde sevgiyi kökleştiren insan, kimseye düşmanlık yapamaz. Şefkatli davranmak onun şiarıdır. Sevgi temel ve esastır. Sevgi birlik ve beraberlik için sağlam bir kulp ve en güçlü silâhlardan daha tesirlidir. Sevgi huzur kaynağıdır. Gönüller sevgi ile coşar, yüzler sevgi ile güler. Hayatın ve yaşadığının farkına insan ancak sevgi ile varır. Mutlu insan, sevgi dolu insandır.
Güçlük ve zorlukların üstesinden ancak sevgi ile kalkılabilir. Zamanı yok olmaktan ancak sevgi ile koruyabiliriz. Sevgi bencilliğin yalnızlığından kurtuluşun yanında, birlik ve beraberliğin haz ve zevkini yaşatan bir haldir. Hadis-i şerifte bu duruma şöyle vurgu yapılmaktadır: “Mü’minler birbirini sevme ve merhamet etmede bir vücuda benzerler. Vücudun bir organı hastalandığında diğer organlar onu tedâviye çalışırlar.’’ (Buhari, Müslim, Tirmizi)
Her mü’min vücudumuzun bir hücresi, her toplum bir organ, gözümüz, kulağımız, elimiz, ayağımızdır. Bir organımız hastalandığında, “Neme lâzım” diyebiliyor muyuz? O halde her bir kardeşimizin vücudumuzun bir hücresi, bir organı olduğunu düşünüp ona göre hareket etmek zorundayız. 
Böyle hareket etmek elbette kuvvetli bir imanın gereğidir. Zira Hazret-i Peygamber (asm) şöyle buyurmaktadır: ’’Birbirinizi sevmedikçe tam iman etmiş olmazsınız’’ (Buhari, Müslim)
Hürmet, sevgi ve saygı, bir insanlık erdemidir. Gençlerin büyüklere saygı göstermesi o toplumun saygıya lâyık olduğunu gösterir. Zira bugünün büyüklerine gerekli saygıyı göstermeyen gençlerin, yarının gençlerinden saygı görmeyeceği bir gerçektir. Saygı cemiyetin temelidir. Bu güzel hasletin sarsılması demek, toplum binasının sarsılması demektir.
Büyüklerimize sevgi ve saygı göstermek, belki onların sayesinde ayakta kalmaktır. Peygamber Efendimiz (asm) bunu bizlere şöyle haber vermektedir: “Beli bükülmüş ihtiyarlarınız olmasaydı, belâlar sel gibi üzerinize dökülecekti’’ (el–Acluni, Keşfü’l-Hafâ, 11, 163) buyurmuştur.
Saygılı davranmak nezaketin, centilmenliğin, olgunluğun olduğu kadar imanın da gereğidir. Zaten bütün güzelliklerin kaynağı imandır. Bu meyanda saygı sadece yaşlılara gösterilmez. Emsalimiz olsun olmasın, küçük büyük herkese saygılı olmalıyız. Farklılıklara da tahammül saygının da bir gereğidir.
Kimde bulunursa bulunsun her türlü hak ve hukuk değerlidir ve saygıya lâyıktır. Zira hak, haktır. Hakkın küçüğüne ve büyüğüne bakılmaz. İnsan, insan olduğu için saygıya lâyıktır. Allah onu insan olarak yaratmış ve değer vermiştir. Allah’ın şereflendirdiği varlık elbette saygıya lâyık olur.
Okunma Sayısı: 13236
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı