"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ayrık otu!

Yusuf Selim
24 Eylül 2017, Pazar
Dilimize pelesenk ettiğimiz bir tabir vardır; ayrık otu gibi muamele görüyorum türünden.. Ve bu tabirin beslendiği kültürde ayrık otu bilinçaltımızda hep olumsuz bir imaj konumundadır.

Yerine göre ailenin yüz karası oluverir. Bazen de hak ettiğini elde edemeyen şahısları tanımlar. 

Haksızlığa uğramış olmanın mazrufudur genel olarak. 

Üstüne, itibarı olmama, kâle alınmama, göz ardı edilme, nimetten sayılmama ve istenmeme şeklinde yerini bulur..

Bilimsel olarak her mevsimde yaşayabilen, ancak yaz aylarında yeşil veya morumsu başaklar veren, 30-100 cm boyunda, çok senelik otsu bir bitkidir ayrık otu. Tarım maksatlı ekim yerlerinde çok fazla istenmeyen, yabancı ot olarak görülür. Gövdelerinin dik görünümü altında, tüysüz ve içi boştur. İlginç olan da bu oranda boyuna karşın toprak altında çok fazla yayılmış ana köklerinin var olmasıdır. Yani sahiplidir. Ve beslenmiş olduğu kökleri çok güçlüdür. 

Ve öyle hayat doludurlar ki etrafını sardığı bitkilerden temizlemek maksadıyla söküldükçe kökleri daha da güçlenir, daha da gelişir. 

Bir rivayete göre; yedi yıl bir kayanın üzerinde mahsur kaldıktan sonra toprağa kavuştuğu anda “az kalsın kuruyorduk iyi mi?” diyebilen ve bu haliyle de arsız olduğu söylenen bir bitkidir.

Öte tarafta etli kökleri çok eskiden beri üriner hastalıklarda kullanılan önemli bir halk ilâcı olarak farmakolojinin de vazgeçemediği şifa kaynağı önemli bir bitkidir. Mesane ve böbrek iltihapları dâhil, mesanedeki taş ve kumları düşürmek için kullanılan iyi bir idrar söktürücüdür. Ayrıca nezle, grip, soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı gibi hastalıklar için tavsiye edilmektedir. Hatta köklerinden dolayı erozyonu önlemede etkin rolünden bile bahsedilmektedir.

Evet, kültürümüzde yerleşmiş olan nice yanlış algılar gibi ayrık otu da aslında Cenâb-ı Hak tarafından eko sistemde kendisine biçilen misyon gereği vazifesini deruhte etmektedir. 

Evet, gün yorgunu olabilir(di) insan, hatta müzmin bir yatak mahkûmu, daha da ötesinde kendisine sorulmaksızın onun için çizilmiş olan şablona uymayan ümitsiz bir vak’a.. Ama insandır neticede, can taşımaktadır, kalbi vardır, incin(ebil)ir. 

Kültürümüzün haksız zincirlerinden kurtarıp botanik hamuru ile yoğurarak tekrardan verimli toprağın bağrına serpmemiz gerekir “ayrık otu” tabirini... 

Abesiyete, başıboşluğa yer vermeyen kâinatın bu sonsuz nizamı içerisinde zihinlerin bir köşeciğinde “ayrık otu”na  da bir yer verilmeli derim.

Böylelikle hem bir kalp incitilmemiş, hatır alınmış, hem de kazanımlarından istifade edilmiş olunur.

Okunma Sayısı: 12060
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Şükrü

    9.11.2023 20:43:38

    Tarladan ayrık otundan nasıl kurtulurum bunun ilacı varmı saygılar

  • Zeliha

    24.9.2017 11:22:28

    Çok musbet bir bakış açısı olmuş Allah razı olsun.Hep fitneye sebep olmuştur zihinlerde halbuki hele bu devirde insanları etiketlemek bu kadar kolaylaşmışken

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı