Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Doğu Makedonya’ya imam hatip okulu ve müftülük

Göçlerle boşalan, dinî, içtimaî ve eğitim olarak ihmal edilen Doğu Makedonya, yıllardır ihtiyacı olan imam hatip okulu ve müftülük binasına kavuştu. Deniz Feneri Derneğinin katkısıyla bir yıldır inşaatı devam eden İştip Hamidiye Medresesi tamamlanarak 3 Haziran Cumartesi günü geniş bir topluluğun katıldığı törenle hizmete açıldı.

Deniz Feneri Derneği hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Göçlerle boşalan ve dinî ve içtimaî ve eğitim olarak ihmal edilen Doğu Makedonya yıllardır bir imam hatip okulu ve müftülük binasına muhtaç ve hatta hasret bulunuyordu. Aziz Mahmud Hudai Vakfı’nın bölgedeki yetkililerinden Rafet Bilaç’ın da delaletiyle Deniz Feneri’ne yapılan müracaat sonrası bir yıldır devam eden İştip Hamidiye Medresesi inşaatı tamamlanarak 3 Haziran Cumartesi günü geniş bir topluluğun katılımıyla gerçekleştirilen törenle hizmete açıldı. Törene başta Türkiye olmak üzere Makedonya ve civar bölgeden geniş bir katılımın olduğu görüldü. Türkiye’den 63 kişinin katılımıyla yapılan tören de duygulu anlar yaşandı. Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz açılış programında dokunaklı bir konuşma yaptı ve hizmetlerinin bununla sınırlı kalmayacağını ve süreceğini vadetti. Açılış coşkusu nedeniyle törene İştip’e yakın yörelerden ve onun da ötesinde Batı Makedonya’nın Gostivar ve Kalkandelen ahalisinden de katılımlar oldu. Açılış sonrasında misafirlere ve katılıma gelen yöre halkına yemek ikram edildi. Bayram havasında geçen açılış yeni tanışmalara vesile olduğu gibi eski dostlukları da tazeledi ve pekiştirdi.

Deniz Feneri Derneği yetkilileri törene neredeyse tam kadro olarak katılmışlardı. Açılışa, Kanal 7 Genel Koordinatörü Zekeriya Karaman, Recep Koçak, Zülfikar Güngör, Mehmet Gürkan gibi dernek yetkililerinin yanında seçkin bir dâvetli topluluğu da çağrılmıştı. Bunlar arasında İştip doğumlu olan ve doğduğu şehre geçen yıl 72 yıl aradan sonra yine Deniz Feneri Derneği’nin çağrılısı olarak giden Prof. Sabahaddin Zaim de vardı. Ayrıca, Prof. Raşit Küçük, Türkiye gazetesi yazarlarından Mustafa Necati Özfatura, Vakit gazetesinden Hüseyin Öztürk de dâvetliler arasındaydı. Ziyaret ve açılış töreni Zambak Tur’un ve yöneticisi Mehmet Raşid Kansu’nun da işbirliğiyle gerçekleşti.

Yine törende Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi ile birlikte Din İşleri Müşaviri Ahmet Durmuş da hazır bulundu. Durmuş tören de Kur’ân tilâvet etti.

Açılışa civar bölge olan Kosova’dan da bölge Müftüsü Naim Tırnava iştirak etti. Makedonya’dan da Makedonya İslâm Toplumu Dinî Lideri (Meşihat) Başkan Vekili Bahri Aliyu katılırken yine birçok devlet yetkilisi ve sivil toplum örgütü temsilcileri de hazır bulundu. Bunlardan birisi de El Hilâl Derneği başkanlarından ve Makedonya Cumhuriyeti Millî Kültürül Mirası Koruma Merkezi Başkanı Behicüddin Şihabi, Makedonya SDA Başkanı Kenan Mazlamî, Logos A yayınevinin sahibi Adnan İsmaili ile Fahri Kaya ve Nedin Abaz gibi seçkin şahsiyetler katıldı.

Hem müftülük binası hem de imam hatip okulu olarak hizmet verecek okulda 70’i yatılı olmak üzere toplam 120 kişi imam hatip eğitimi alacak. Buradan mezun olanlar Doğu Makedonya olmak üzere Makedonya’nın genelinde münhal olan başta imamlık kadroları olmak üzere din hizmetleri görevlerini deruhte edecekler. Okul, 900 metrekare kullanım alanlı, 5 sınıf, 1 bilgisayar sınıfı, 1 kütüphane ve yemekhaneden oluşuyor.

Mustafa ÖZCAN / MAKEDONYA

06.06.2006


 

Rusya: İran’a saldırı yasak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’a yönelik askerî müdahalenin geçen hafta Viyana’da varılan anlaşma sonucunda yasaklandığını söyledi.

Lavrov, Rus Nezavisimaya gazetesine yaptığı açıklamada, dünyanın önemli ülkelerinin dışişleri bakanlarının geçen hafta Viyana’da yaptığı toplantıda, İran’a çok ciddî tekliflerle gidilmesi konusunda anlaşmaya vardığını kaydetti.

Sergey Lavrov, İran ile nükleer programıyla ilgili anlaşmazlık ve Tahran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) kararı uyarınca durdurması konusunda müzakerelerin başlatılmasını sağlamak için çok ciddî tekliflerde bulunma kararı alındığını ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi’nde çalışmaların da bu durum göz önünde bulundurularak askıya alınacağını kaydeden Lavrov, İran’ın bu adıma olumlu karşılık vermesini ve masaya oturmasını umduğunu sözlerine ekledi.

/ MOSKOVA

06.06.2006


 

Haşimi: ABD’nin kanlı hatalarını BM araştırsın

Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık Haşimi, Amerikan askerlerinin kanlı ‘’hatalarına’’ ilişkin soruşturmalara BM’nin de katılmasını istedi.

Bağdat’ta yazılı açıklama yapan Sünnî Haşimi, ‘’Bu korkunç cinayetler karşısında bütün Iraklıların hissettiği duyguları paylaşıyoruz. Ebu Garib rezaletinin son olduğunu sanıyorduk, ama işgal kuvvetlerinin dosyalarının insan hakları ihlâlleriyle dolu olduğu anlaşılıyor’’ ifadesini kullandı. Irak hükümetinin, bu suçları kınamakla yetinmemesi gerektiğini belirten Haşimi, suçların soruşturulması için BM’nin tarafsız bir soruşturma komisyonu kurmasını, Irak’la ABD’nin de ortaklaşa soruşturma yürütmesini istedi. Haşimi, ‘’Adaleti çiğneyenler teşhir edilmeli, zarar görenlerin zararları tazmin edilmeli’’ ifadesine yer verdi. Amerikan askerleri, 2005 kasımında Hadise’de 24 sivili, 15 mart 2006’da da İshaki’de 11 sivili öldürmekle suçlanıyor. ABD, İshaki’de askerlerini akladı, Hadise olayları ise hâlâ soruşturuluyor.

/ BAĞDAT

06.06.2006


 

Danimarkalı İslâmı seçiyor

Karikatür krizinin merkezinde yer alan Danimarka’da, bugüne kadar İslâm dinini tercih eden Danimarkalı Hıristiyan sayısının 2 bin 700’e ulaştığı açıklandı.

Özellikle 11 Eylül terör saldırılarının ardından yoğunlaşan din değiştirme dalgasının temelinde, stresli modern bir hayata duyulan tepkinin yattığı belirtiliyor. Sonuçları resmen Aralık ayında açıklanacak olan bir araştırmaya göre; Hıristiyanlığı terk edip İslâm dinine geçenlerin çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Araştırmayı yapan Dinler Tarihi Uzmanı Prof. Kate Östergaart ve Antropolog Tina G. Jensen, önümüzdeki yıllarda Hıristiyanlık’tan vazgeçip İslâm dinini seçen Danimarkalı sayısının daha da artacağını ifade etti. Danimarka’da Hıristiyanlığa geçen Müslümanlar’ın sayısının ise 700 civarında olduğu belirtildi.

/ KOPENHAG

06.06.2006


 

Solana Batı teklifleriyle İran’da

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, “büyük güçlerin’’ öneri pakedini sunmak üzere dün akşam Tahran’a geldi.

İran’ın nükleer dosyasına yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Solana, 24 saatten daha az kalacağı Tahran’da Batılıların önerilerini İranlı yetkililere iletecek. Batılı bir diplomat, “Solana, öneri pakedini Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’a şahsen sunabilir’’ dedi. Ahmedinejad, nükleer programlarıyla ilgili olarak, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın sunacağı öneri paketini değerlendireceklerini önceki gün söylemişti.

/ TAHRAN

06.06.2006


 

Gazze’de memurlar bankalara saldırdı

Gazze şehrinde aylardır maaş alamayan memurların saldırısına uğrayan iki banka şubesi kapatıldı.

Arap Bankası yetkilileri, maaşlarını alamadıkları için protesto gösterisi yapan memurların bazılarının banka şubelerine saldırdığını bildirdi.

Yetkililer, “Öfkeli memurlar saldırınca şubelerimizi kapamak zorunda kaldık’’ dedi ve banka önünde güvenlik tedbirlerinin artırıldığını belirtti.

Marttan beri maaş alamayan memurların bir kısmı dün paralarının bir kısmını almıştı.

/ GAZZE

06.06.2006


 

Çöller yok olmasın

Dünya Çevre Günü dolayısıyla Londra’da yayınlanan BM raporunda, yeryüzünün yaklaşık 33,7 milyon kilometrekaresinin bugün çöl sayıldığı, 500 milyon insanın yaşadığı bu bölgelerin özel bitki örtüleri ve hayvan türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

BM, güneş enerjisi veya özel bitki üretimi açısından dünya için ‘’hazine’’ değerine sahip çöllerin, tehdit altında olduğunu bildirdi.

Dünya Çevre Günü dolayısıyla Londra’da yayınlanan BM raporunda, yeryüzünün yaklaşık 33,7 milyon kilometrekaresinin bugün çöl sayıldığı, 500 milyon insanın yaşadığı bu bölgelerin özel bitki örtüleri ve hayvan türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. BM raporunu hazırlayan ekipten Andrew Warren, iklim değişiklikleri, yeraltı sularının aşırı tüketimi, tuz oranının artması ve ‘’faunanın’’ yok olmasıyla çöllerin de ‘’daha önce görülmemiş ölçüde’’ tehdit altına girdiğine dikkati çekti.

Rapora göre, çöl sayılan bölgelerde sıcaklık 1976 ile 2000 yılları arasında 0,5 ila 2 santigrad derece arttı. Oysa gezegenin diğer kesimlerindeki sıcaklık artışı, aynı zaman zarfında ortalama 0,45 derece oldu. Çöl sıcaklıkları bu gidişle 2100’e kadar 5-7 derece daha artacak.

Nehir yataklarının kuruması, bazen uygun şekilde yapılmayan sulama faaliyetleri ve nüfus artışı, su sıkıntısını daha da artıracak. Yol inşaatları, kirlilik, turizm ve avcılık da ‘’faunayı’’ tehdit ediyor.

Oysa çöllerin rüzgâr ve güneş enerjisi üretimi amacıyla kullanılabileceği, bunun çevreyi de kirletmeyeceği vurgulanan raporda,ayrıca çöllerde yetişen bazı özel bitkilerin ilâç üretiminde kullanılabileceği, ancak buna da yeterince önem verilmediği kaydedildi. BM Çevre Programı Müdürü Şefkat Kakakhel de, yayınladığı yazılı açıklamada, ‘’modern dünyanın baskısına maruz kalan çöllerin, aslında biyolojik, kültürel ve ekonomik bakımdan dinamik bölgeler olduğunu’’ vurguladı.

/ LONDRA

06.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004