Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

MÜSİAD'dan doğu paketi

Erzurum’da 2-4 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen MÜSİAD Genel İdare Kurulunun ardından açıklanan sonuç bildirisinde, Türkiye’nin en önemli problemlerinden birinin bölgelerarası gelişmişlik farkı olduğuna dikkat çekilirken, ortak akla yönelik işbirliği yapılarak “bölgesel kalkınma planlarının oluşturulması” gerektiği kaydedildi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Genel Merkez yönetimi ve şube başkanlarının Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da katılımıyla 2-4 Haziran tarihlerinde, Erzurum’da yaptıkları GİK toplantısından sonra yayınladıkları sonuç bildirisinde, Türkiye’nin en önemli problemlerinden birinin bölgelerarası gelişmişlik farkı olduğuna dikkat çekilerek, ortak akla yönelik işbirliği yapılarak “bölgesel kalkınma planlarının oluşturulması” gerektiği vurgulandı. Sonuç Bildirisi’nde şu görüşlere yer verildi:

BÖLGELERARASI GELİŞMİŞLİK UÇURUMUNA SON

Coğrafi yapının elverişsizliği, iklimin sertliği, talep düzeyi yüksek iç ve dış pazarlara uzaklık, kırsal yerleşim birimlerinin çokluğu ve dağınıklığından kaynaklanan Doğu Anadolu bölgesinin sosyo ekonomik geri kalmışlığı hem Erzurum’u hem de bölge illerini göçle karşı karşıya bırakmaktadır. Göç olgusu bir yandan pazarın daralmasına, mevcut yatırımların atıl kalmasına yolaçarken diğer yandan toplumsal refah dağılımını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılmasına yönelik bir eylem planı hazırlanmalı, ekonomik politikalar bölgelerin sorunlarına yönelik olarak yeniden şekillendirilmelidir.

“YERİNDE İŞ - YERİNDE AŞ”

Bölgede sermaye yetersizliği sebebiyle bireysel teşebbüslerden ziyade güç birliğine dayalı ortaklıkların oluşturulması hem ülke hem bölge ekonomisi için şarttır. Böylece hem atıl yatırımlar ekonomiye kazandırılacak hem de gereksiz yatırımların önüne geçilecektir. Bu amaçla yerinde iş, yerinde aş sağlayacak özel yatırımların ve güçbirlikleri teşvik edilmeli ve yatırımların yarım kalmaması için bürokratik mevzuattan kaynaklanan zorlukların aşılmasında her türlü kolaylık gösterilmelidir. Ayrıca her köy bir işletme gibi düşünülerek yeniden ele alınmalı ve köylerin ekonomiye katkısı artırılmalıdır.

KALKINMANIN 3. SACAYAĞI TURİZM

Tarım ve hayvancılıkla beraber Erzurum’un kalkınmasının üçüncü sacayağı turizmdir. Tarihî ve kültürel zenginliklerinin yanında kış sporları için eşsiz özellikler barındıran Erzurum’da turizm sektörünün istihdam oluşturucu boyutta katma değer üretebilmesi, turizm olgusunun ancak, yılın 12 ayına yayılması ve çeşitlendirilmesiyle mümkündür. Tarih, kültür, doğa, termal, botanik turizmi açısından zengin kaynaklara sahip olunan Erzurum, yeni havaalanına kavuşması ve ildeki otellerin artmasıyla kış olimpiyatları ve kongre turizmi için de bulunmaz bir konuma kavuşmuştur. Bu sebeple 4-5 ay boyunca yolları kapatan, külfet olan karın, yeni turizm yatırımları ile bir nimete dönüştürülebilmesi ve istihdam sağlayabilmesi amacıyla yeni tesis kuracak yatırımcıların önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir dizi yeni kararların alınması hayati önemi haizdir. Büyümenin anahtarı hayvancılıkta Tarih boyunca en önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Erzurum’da bugün, maalesef hayvan varlığı sayısı her geçen gün azalmaktadır. Buna karşın Erzurum Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacını tek başına karşılama potansiyeline sahip tek ilimizdir. İlde ve bölgede büyümenin ve göçü önlemenin yolunun hayvancılıktan geçtiği bilinmektedir. Bu nedenle bölgesel özellikler dikkate alınarak hayvancılığa yönelik özel bir teşvik sistemi uygulanmalı, destekleme politikalarında da işletme ölçeklerini büyütmek ve verimlilik artışı esas alınmalı, kaçakçılık mutlaka önlenmeli, et ve süt üretimine prim verilerek kayıtdışı ekonomi kayıt altına alınmalı ve desteğin kendi kendini finanse ederek bütçeye asgari yük getirmesi sağlanmalı.

Faruk ÇAKIR / İSTANBUL

06.06.2006


 

SSK'lılar açlık sınırının altında

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’ne (TİED) göre, SSK’dan aylık alan yaklaşık 4 milyon kişiden yüzde 81.96’sının aylığı, 569 YTL 30 YKr tutarındaki ‘’açlık sınırının’’ altında bulunuyor.

TİED Ankara Şubesi’nce, SSK verileri kullanılarak yapılan hesaplamaya göre, Nisan 2006 itibarıyla SSK’dan 4 milyon 3 bin 798 kişi yaşlılık, malullük, ölüm, sürekli iş göremezlik ve iş kazası ve meslek hastalığı aylığı alıyor. Hesaplamaya göre, bu kişilerden yüzde 81.96’sını oluşturan 3 milyon 281 bin 606’sı, 569 YTL 30 YKr tutarındaki ‘’açlık sınırının’’ altında, 722 bin 192 kişi ise üzerinde aylık alıyor. Mart 2006 itibariyle hesaplanan 1854 YTL 40 YKr tutarındaki ‘’yoksulluk sınırının’’ üzerinde aylık alan ise bulunmuyor.Araştırmayı değerlendiren TİED Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, Emekli Sandığı’ndan aylık alan 1 milyon 660 bin emekli, dul ve yetiminin de 502 bininin aylığının açlık sınırının altında olduğunu söyledi.

/ ANKARA

06.06.2006


 

OPEC başkanından uluslar arası çağrı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Edmund Daukoru, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, petrol fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunan gerginliklerin çözümü için çalışılmasını istedi.

Daukoru, yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının yükselmesine katkısı olan jeopolitik gerilimleri çözme konusunda uluslararası toplumun çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. OPEC’in politik bir organizasyon olmadığını ifade eden Daukoru, örgütün, piyasanın stabilizasyonu için çalıştığını belirtti. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney dün ABD’nin İran’a yönelik ‘’yanlış bir hareketinin’’ Körfez Bölgesi’nden petrol sevkıyatını tehlikeye atacağını ifade etmişti.

Bu arada, uluslararası petrol fiyatları, İran’ın nükleer programıyla ilgili Batılı ülkelerle yaşanan gerilim de etkisiyle arttı.

ABD hafif petrolünün Temmuz teslimi fiyatı varili 73,40 dolardan işlem görürken, Londra Brent tipi ham petrolün fiyatı da 1,26 dolarlık artışın ardından varili 72,29 dolardan satılıyor.

/ SEUL

06.06.2006


 

Enflasyon hedefinde değişiklik yok

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, enflasyonda yaşanan artışa bağlı hedeflerde bir değişikliğin söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine, ‘’henüz matematiksel olarak hedefin içerisindeyiz’’ dedi.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığının esas olduğuna da işaret eden Şener, ‘’para politikalarını Merkez Bankamız uygulamaktadır. Operasyonel bağımsızlığı vardır. Merkez Bankamız, her zaman üzerine düşen görevi yerine getirmektedir’’ diye konuştu.

Uluslararası piyasalarda hammadde ve petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye ekonomisini de etkilediğini belirten Şener, ancak tüm bu etkilerin, kontrol edilebilir nitelikte olduğu kanaatini dile getirdi.

Şener şunları söyledi: ‘’Önemli olan hükümetin uyguladığı bütçe, mali politikalar ve genel düzenlemelerle, makro ekonomik hedefleri gerçekleştirmeye dönük tedbirleri almasıdır. Bağımsızlığı çerçevesinde Merkez Bankamızın da para politikası araçlarını gerektiği şekilde kullanmasıdır.’’

/ ANKARA

06.06.2006


 

BTC’de ilk tanker doldu

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın işletmecisi BP, Azerbaycan’dan boru hattı ile Ceyhan’a ulaşan Hazar petrolünün ilk tanker dolum işleminin tamamlandığını ve böylece Ceyhan’dan ilk petrolün ihraç edildiğini açıkladı.

Dolum tamamlandıktan sonra Ceyhan Limanı’ndan ayrılan, BP’ye ait British Hawthorn adlı petrol tankerinin 700 bin varil ham petrol ile yüklendiği belirtildi. İlk petrol yüklemesi, Hazar kıyısındaki Sangaçal terminalinden başlayıp Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçerek Ceyhan’a ulaşan 1.768 km’lik BTC boru hattı boyunca yapılan test, kabul ve dolum operasyonlarının tamamlanmasının ardından gerçekleştirildi.

/ İSTANBUL

06.06.2006


 

IMF uzmanları Ankara’da

Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) iki kamu maliyesi uzmanı Ankara’ya gelirken, ‘’Konsolide bütçe tanımı’’ndan ‘’Merkezi yönetim bütçesi’’ tanımına geçişe yönelik teknik çalışmalara başladı.

Edinilen bilgilere göre, IMF kamu maliyesi uzmanları, yürürlüğe giren Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu kapsamında, ‘’Konsolide Bütçe’’ tanımından, ‘’Merkezi Yönetim Bütçesi’’ tanımına geçilmesi sonrası raporlamaya ilişkin, ilgili kuruluşlar ile teknik düzeyde ortak çalışma yürütecek.

Yapılacak çalışmayla, eski ve yeni sistemdeki raporlamanın eşleştirilmesi amaçlanıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, Merkezi Yönetim Bütçesi’ne ve Konsolide Kamu Sektörüne ilişkin program tanımlı faiz dışı fazla verilerinin yayınlanması mümkün olacak.

/ ANKARA

06.06.2006


 

Tarım Bakanlığı eksper yetiştirecek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu yılın başında yürürlüğe giren Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde sigorta yaptıracak çiftçinin ürünlerine hasar tesbiti yapacak ve değerini belirleyecek eksper yetiştirecek.

Bu çerçevede 50 kişilik ziraat mühendisi, ziraat teknikeri, ziraat teknisyeni grubuna 5-16 Haziran 2006 tarihleri arasında, 60 kişilik veteriner hekim ve zooteknist ziraat mühendisi grubuna da 5-9 Haziran 2006 tarihleri arasında olmak üzere, Tarım Sigortaları Havuzu Eksperliği Temel Eğitim Programı düzenlenecek.

/ ANKARA

06.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004