Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enflasyon yeniden dert oldu

Mayıs ayı enflasyon oranlarını değerlendiren Bursa iş dünyasının temsilcileri, yükselen döviz ivmesiyle birlikte, oranların beklenenin çok üstünde gerçekleştiğini, bu yükselişin petrol fiyatlarıyla da birleşerek enerji fiyatlarındaki artışı doğurduğu fikrinde birleştiler.

Yükselen döviz, petrol ve enerji oranlarının, ülke gelişimine direkt katkı sağlayan sanayicinin önünü keseceğini vurgulayan temsilciler, rekabet ortamının günden güne zorlaştığı bu dönemde ciddî bir krizin kapıda olduğunu belirttiler.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, TÜİK tarafından açıklanan oranların, son 17 ayın en yüksek değerleri olduğunu ve enflasyonda işin kötüye gittiğini gösterdiğini savundu.

Yılbaşından bu yana benzine yüzde 15 oranında zam yapıldığını, yıllık enflasyon hedefinin ise hala yüzde 5 olduğunu kaydeden Sönmez, enflasyon rakamlarına bakıldığında, ilk dikkati çeken noktanın, Merkez Bankası tarafından belirlenen yıllık enflasyon hedefinin tutturulamayacağı olduğunu ifade etti. Sönmez, ‘’Ne yazık ki, zam sözcüğü yeniden günlük hayatımıza girmiş bulunuyor. Şimdi yıllık enflasyon hedefinin değişmesi ve hesapların yeniden yapılması gerekiyor’’ dedi.

Sönmez, doğal gaza 6 ayda yüzde 11 zam yapıldığını, son zam ile otoprodüktörlerin neredeyse enerji üretimine son verebilecek noktaya geldiğini vurguladı. Döviz kurlarında ise kısa sürede yüzde 20’lere varan oranda çok sert bir artış yaşandığına, kurlardaki dalgalanmanın hala sürdüğüne işaret eden Sönmez, kurlardaki artışın önümüzdeki aylarda enflasyonu etkilemeye devam edeceğini kaydetti.

‘’Şimdi sorunlar listemize enflasyon yeniden girmiş bulunuyor’’ diyen Sönmez, ‘’Büyük fedakârlıklar sonucu enflasyonda elde ettiğimiz kazanımları bu kadar kolay kaybetmemeliydik’’ diye konuştu.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras da, döviz kurlarıyla birlikte yükselen enflasyon rakamlarının enerji fiyatlarına da yansıyarak, sanayicinin belini büktüğünü ifade etti. Doğalgaza yapılan zamlarla pahalı bir girdi haline gelerek maliyetleri oldukça yükselttiğinin altını çizen Aras şöyle devam etti; “Girdilerin el yaktığı üretim ve ihracat piyasasında artık rekabet imkânsız duruma geldi. Eğer bu yükseliş devam ederse, sanayicilerimiz yıl sonu hedeflerini bile tutturamayacaklar” diye konuştu.

Bursa Genç Sanayici, İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin de, dövizdeki yükselişin enflasyon oranlarını yukarı çektiğini dile getirerek, bu durumun ekonomiyi sıkıntı içine sokacağını kaydetti. Sezgin, “Son dönemde ekonomik büyümede ve ihracat artışında önemli adımlar atıldı. Ancak rekabet üstünlüğü sağlamadan bu kazanımları sürdürmek artık mümkün değil. Rekabet üstünlüğünü sağlamanın bir yolu da enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi. Ancak, yapılan zamlar bunu mümkün kılmıyor”şeklinde konuştu.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

07.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Enflasyon yeniden dert oldu

  Nemalarda son taksit yüzde 4.7 zamlı olacak

  Tarımda sigorta dönemi başladı

  Motorine 5 YKr zam

  Piyasaların gözü Merkez Bankası’nda

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004