Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Zerkavî öldü, bombalar arttı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen bir intihar eyleminde çok sayıda Iraklının hayatını kaybettiği bildirildi. Bağdat’ın merkezindeki Kifah semtinde bulunan El Sadriye Caddesinde bir intihar komandosu, caddede bulunan Sadr Ofisi yakınlarındaki bir lokanta önünde üzerindeki bombaları patlattı.

Patlamada birçok kişinin hayatını kaybettiği ifade edilirken, çok sayıda yaralanan da var. Zerkavî’nin öldürülmesinin ardından Irak’ta şiddetin artacağı ileri sürülüyordu.

11.06.2006


 

Abbas: İsrail katliam yapıyor

Gazze Şeridindeki İsrail saldırılarında son 24 saatte öldürülen Filistinlilerin sayısı 14’ü bulurken, 2 günde ölenlerin sayısı 20’ye yaklaştı. İsrail ordusunun dün Gazze sahilindeki sivillere yönelik saldırısında 10 kişinin yaşamını yitirmesi ve 40 dolayında kişinin yaralanması, İsrail’de de tepkilere yol açtı.

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a bir mesaj göndererek, Gazze’de sivillerin öldürüldüğü son saldırıdan duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.

Gazze sahilinde piknik yapan Ali Ralia (48), eşi Rasia (30), 6 ve 18 aylık iki bebekleri, kızları Elham (15) ve Sabrin (4) ile birlikte yaşamını yitirdi. Viham (20), Latife (11) ve Hadil (8) ise son bombalamanın ardından hayatta kalan aile üyeleri oldu. Ali’nin ikinci eşi Hamdiye (42) de bombalamada yaralanarak Gazze’deki Şifa hastanesine kaldırıldı. Babası gözlerinin önünde ölen ve şoka giren Hadil Ralia (8), Beyt Lahiya’daki hastanede tedavi altına alındı Doktorlar, Hadil’in geçirdiği travma yüzünden olayları hatırlamadığını belirtti ve ‘’ailesiyle ilgili durumu ona söylememeleri’’ şartıyla gazetecilerin onunla görüşmesine izin verdi. Hadil, büyük bir patlama olduğunu ve koşmaya başladığını söyledi, ‘’Babamın, biraz ötede yattığını hatırlıyorum. Şimdi beni bekliyor.

Herkesin koştuğunu gördüm, ben de koştum. Ailemi, anne ve babamı aramak için koştum. Sonra beni hastaneye getirdiler. Biraz hasta olduğumu söylediler. Aileme dönmek istiyorum. Onlar evde beni bekliyor’’ dedi. Beyt Lahiya’da çiftçilikle geçinen aynı ailenin, iki yıl önce de bir bombalamada üyelerinden 4’ünü yitirdiği belirtiliyor.

İsrail’deki insan hakları örgütleri, ortak bir bildiri yayımlayarak, sivillerin öldürülmesini protesto etti.

/ KUDÜS

11.06.2006


 

Küresel dengesizlik büyüdü

Sanayileşmiş 7 batılı ülke ile Rusya’nın oluşturduğu G-8 Grubu Maliye Bakanları, küresel büyümenin güçlü kalmaya devam ettiğini, buna karşılık yüksek petrol fiyatları ile büyüyen küresel dengesizliğin bir tehlike olduğunu bildirdi.

G-8 Maliye Bakanlarının St. Petersburg’da yaptığı toplantıdan sonra yayımlanan ortak açıklamada, küresel büyümenin güçlü olduğu ve tedricen daha geniş bir temele oturduğu ifade edildi. Açıklamada, yüksek enerji fiyatları ile küresel dengesizliğin büyümenin önünde bir risk olarak kaldığı kaydedildi. Açıklamada, petrol rezervlerine ilişkin bilgi için enerji piyasa verilerinde bir küresel ortak standartların geliştirilmesi konusunda daha fazla güvenilir ve şeffaflık sağlanması çağrısında bulunuldu.

/ ST.PETESBURG

11.06.2006


 

Zerkavi ihanete kurban gitmiş

The New York Times, EL Kaide’nin Irak lideri Ebu Musab El Zerkavi ile ilgili yayınladığı bir haberde, Zerkavi’nin yakalanmasına terörist grubun içerisinden bir kişinin yardım ettiğini açıkladı.

Gazetede yer alan habere göre, Amerikalı yetkililer haftalarca onları Zerkavi’ye ulaştırabilecek olan bir adamı izledikleri açıklarken, bu adamın Zarkavi’nin dini danışmanı Şeyh Abd El Rahman olduğunu belirtti. Yetkililer, Rahman’ı izliyordu ancak Zerkavi ile ne zaman buluştuklarını bilemiyordu. Bu yüzden Amerikalılar, Zerkavi’nin örgütünün içinden bir kişiye ihtiyaç duyuyordu. Amerikan ordu komutanları yaptığı açıklamalarda, Zerkavi’nin örgütünden bir üyenin kendilerine yol gösterdiğini ima ederken, Iraklı yetkililerse Zerkavi’nin kendi adamlarından biri tarafından ihanete uğradığını doğruladı.

Amerikalı bir general, Irak El Kaide lideri Ebu Musab El Zerkavi’nin evinin bombalanmasından sonra Amerikan askerleri olay yerine geldiğinde Zerkavi’nin hala hayatta olduğunu, ancak yaraları sebebiyle kısa bir müddet sonra öldüğünü söyledi. ABD ordusu tarafından düzenlenen hava saldırısında Zerkavi’nin oğlunun da öldürüldüğü iddia ediliyor. Aileye yakın kaynakların iddiasına göre, El Kaide liderinin öldürüldüğü saldırıda, Zerkavi’nin 1.5 yaşındaki oğlu da hayatını kaybetti.

Zerkavi’nin öldürülmesinin ardından, Zerkavi ailesine yakın çevreler, aynı saldırıda Zerkavi’nin oğlunun da öldüğünü öne sürdü. İsmini açıklamaktan kaçınan bir aile ferdi, Zerkavi’nin 2. evliliğinden olan ve Suriye’de dünyaya gelen 18 aylık oğlunun, ABD tarafından düzenlenen hava saldırısı sırasında hayatını kaybettiğini iddia etti. Aynı şahıs, Çarşamba günü Bağdat’ın kuzeyindeki Bakuba kentinde gerçekleştirilen operasyonda Zerkavi’nin 3 eşinin de öldüğünü öne sürdü.

/ NEW YORK

11.06.2006


 

İran’dan pakete karşı paket

İran, nükleer programla ilgili Batılı ülkelerden gelen teşvik önerilerine kendi teklif paketiyle cevap vermeye hazırlanıyor.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, “mekik diplomasisinin İran’dan Avrupalı devletlere sunulacak yeni bir teklif paketine ya da bize sunulan pakette bazı değişikliklere yol vermesini umuyoruz” açıklamasını yaptı. Mutteki IRNA haber ajansındaki açıklamasında “umarız yapacağımız teklif Avrupalılar tarafından dikkatlice incelenir” dedi.

/ TAHRAN

11.06.2006


 

Haniye: Direniş yasal hakkımız

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, istekleri kabul edilmediği sürece İsrail’e yönelik saldırıların süreceğini söyledi.

Haniye, Alman ‘’Der Spiegel’’ dergisine yaptığı açıklamada, kendi isteklerini İsrail kabul etmediği sürece intihar saldırılarının süreceğini belirterek, ‘’İşgalciler topraklarımızda kaldığı sürece, direniş halkımızın yasal hakkıdır’’ dedi. İsrail’in Batı Şeria’dan tümüyle çekilmesi durumunda bu ülkeyi tanıyabileceklerini ifade eden Haniye, ‘’Sadece karşılıklı olarak tanınma prensibi söz konusuysa bunu kabul ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

/ BERLİN

11.06.2006


 

Pakistan 20 Taliban’ı öldürdü

Pakistan güvenlik güçlerinin Afganistan sınırı yakınındaki Taliban eğitim kamplarına düzenlediği baskında 20 kadar militanın öldüğü bildirildi.

Pakistan ordu sözcüsü Tümgeneral Şevket Sultan, Kuzey Veziristan bölgesindeki Dattakhel bölgesine helikopterler ve topçu ateşi desteğinde düzenlenen operasyonda 20 kadar militanın öldürüldüğüne inandıklarını söyledi.

/ İSLAMABAD

11.06.2006


 

Olmert de referanduma karşı çıktı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de, Filistinlilerin İsrail’i dolaylı olarak tanımasına imkân sağlayan planın oylanacağı referandumu “anlamsız” bulduğunu söyledi.

Bu arada İsraillilerin büyük bir çoğunluğunun, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in İsrail devletinin sınırlarını Filistinlilerle anlaşmaya varılmasa bile sabitleme planına karşı çıktığı bildirildi. Günlük Haaretz gazetesinin yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre, İsrailliler’in yüzde 56’sı Olmert’in sınırları “tekrar düzenleme” planına karşı çıkarken, yüzde 37’si projeye destek veriyor. Ankete katılanların yüzde 51’i planın Olmert’in 4 yıllık görev süresinde gerçekleştirilebileceğine inanırken, yüzde 32’si ise bu süre içinde uygulanamayacağını düşünüyor. Anket çalışması merkezi Tel Aviv’de bulunan Dialog Enstitüsü tarafından gerçekleştirilirken, anket sonuçları sürprizle karşılandı. Ankette 515 kişinin görüşleri sorulurken, hata payının yüzde 4.4 olduğu ifade edildi.

/ KUDÜS

11.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004